TIP

Om een beter inzicht te krijgen in de impact en voordelen van vrijhandelsakkoorden, zoals het geval is met Servië en China, raden we aan om onze opname te raadplegen van de webinar vrijhandelsakkoorden. In het webinar wordt uitgebreid ingegaan op de oorsprongsregels en de regelgeving van specifieke landen. U zult daar meer gedetailleerde informatie vinden die relevant is voor uw situatie.

Servië, een land doordrenkt van geschiedenis en levendige cultuur, maar ook een verborgen schat aan zakelijke kansen. Met zijn strategische ligging in het hart van Zuidoost-Europa en een groeiende economie, biedt Servië een veelbelovende omgeving voor ondernemers. Door deze redenen trok het vele Belgische bedrijven aan, zoals Duvel Moortgat en Callebaut, maar het zijn niet enkel Belgische ondernemingen die de weg naar Servië vinden, ook internationale reuzen zoals Siemens, Philip Morris en Michelin hebben de mogelijkheden van Servië erkend en hebben er hun activiteiten gevestigd. 

Wat maakt de geografische ligging van Servië zo bijzonder? Wel, Servië staat bekend als een belangrijk knooppunt voor transport en vormt een strategische verbinding tussen West- en Centraal-Europa en Turkije. Daarnaast biedt de rivier de Donau een uitstekende waterverbinding met tal van Europese landen. 

Servië wordt door de Wereldbank beschouwd als het 44e beste land om zaken te doen. Dus, het is redelijk om aan te nemen dat Servië niet alleen aantrekkelijk is vanwege zijn ligging, maar ook als bedrijfsomgeving in het algemeen. Met een verwachte gemiddelde jaarlijkse groei van 3% op de middellange termijn, biedt de Servische economie stabiliteit en overvloedige kansen voor internationale ondernemers. Andere voordelen van het vestigen in Servië zijn onder meer lage elektriciteits- en energiekosten, een aanbod van gemotiveerde werknemers en een gunstig belastingbeleid. 

Servië biedt ook 15% vennootschapsbelasting, het wordt gezien als één van de laagste tarieven in Europa. In geval dat de belastingbetaler meer dan 8,5 miljoen euro investeert en minimaal 100 nieuwe banen genereert, komt hij in aanmerking voor een vrijstelling van vennootschapsbelasting voor een periode van 10 jaar. Daarnaast kunnen bedrijven jaarlijks vennootschapsbelasting verlagen met twee keer het bedrag dat ze dat jaar in R&D hebben geïnvesteerd. 

Als we eens kijken naar de buurlanden van Servië en hoe zij het doen que BBP en populatie zien we het volgende terug. In alle drie categorieën is Servië koploper in vergelijking met buurlanden Albanië en Noord-Macedonië met een redelijke marge. 
 

Bron 1 East West Valley: Nearshoring in Serbia

Bron 2 East West Valley: Nearshoring in Serbia

Bron 3 East West Valley: Nearshoring in Serbia

Vrijhandelsakkoorden

Alle eerdergenoemde voordelen zijn ongetwijfeld aantrekkelijk voor bedrijven, maar het meest cruciale aspect zijn de vrijhandelsakkoorden die zijn gesloten om import- en exportprocessen te stroomlijnen. Deze akkoorden openen de deur voor goederen die in het land worden vervaardigd naar een markt van maar liefst 1,3 miljard mensen. Ze kunnen worden onderverdeeld in overeenkomsten die voldoen aan de Europese oorsprongsregels voor goederen (SSP, CEFTA, EFTA, Turkije) en een andere groep overeenkomsten met Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan. Bovendien profiteert Servië van gunstige exportvoorwaarden voor bepaalde goederen naar de Verenigde Staten, Japan en Australië. De invoer van machines en productiematerialen is rechtsvrij en vrijgesteld van douanerechten, wat de toegang tot deze markten verder vergemakkelijkt.

Een opvallend punt hier is het vrijhandelsakkoord tussen Servië en China. Dit kan zeker gunstig zijn voor Belgische bedrijven die handeldrijven met China. Normaal gesproken zijn er tarieven van toepassing bij rechtstreekse uitvoer van goederen van China naar Europa, maar dankzij het vrijhandelsakkoord tussen Servië en China zijn er geen tarieven van toepassing op de uitvoer van goederen van China naar Servië. Bovendien heeft Servië een vrijhandelsakkoord met Europa. Hieruit kunnen we afleiden dat goederen eerst van China naar Servië kunnen worden uitgevoerd, waarna ze kunnen worden herwerkt om van Servische oorsprong te zijn om opnieuw nultarieven te genieten bij de invoer in de EU dankzij het vrijhandelsakkoord tussen Servië en de EU.

Een innoverende hub met een overvloed aan jong talent.

Naast de strategische ligging en de vrijhandelsakkoorden heeft Servië nog enkele andere interessante voordelen te bieden voor Belgische ondernemers. Niet alleen is de energiekost er een pak lager dan bij ons, ook de bevolking is er hoog opgeleid. Die hoogopgeleide bevolking in sectoren als IT, economie, finance of management vindt niet altijd de geschikte job in Servië. Meer dan 870.000 Serviërs zijn momenteel op zoek naar een job. In tegenstelling tot België is daar dus helemaal geen krapte op de arbeidsmarkt.

Daarnaast zijn er in Servië enkele “Free Zones”, zoals de East-West Valley. Wat is East-West Valley? Het is een uitgebreid centrum voor productie, technologie en logistiek, uitgerust met verschillende faciliteiten die de bedrijfsefficiëntie verbeteren en prioriteit geven aan het welzijn van werknemers.

Het is ook een investeringsproject dat kmo's ondersteunt bij hun productie in het buitenland. Dit wordt bereikt door de oprichting van een toegankelijk bedrijvenpark waar kmo's alle nodige ondersteuning krijgen om zich te vestigen en te gedijen in Servië.

De keuze voor Servië als locatie is gebaseerd op de uitstekende infrastructuur en de enorme mogelijkheden voor uitbreiding die worden geboden door het Mind park aldaar. Mind park wordt beschouwd als één van de best ontwikkelde industrieparken in de Balkan. Het park heeft een eigen vliegveld, kantoorgebouwen met diensten, restaurants en zelfs kinderopvang faciliteiten.

De vrije zone in de East-West Valley biedt verschillende voordelen, waaronder btw-vrijstelling op invoer, handel en energieverbruik, ongehinderde kapitaalstromen, investeringssubsidies en vereenvoudigde douaneprocedures.  Door daarvan gebruik te maken kan je bedrijf een concurrentievoordeel behalen en gedijen in de East-West Valley.

Er zijn volgende fiscale voordelen:

  • Btw-vrijstelling op invoer en transport
  • Btw-vrijstelling op handel
  • Btw-vrijstelling op energieverbruik

Financiële voordelen:

  • Onbeperkte kapitaalstromen
  • Investeringssubsidies

Douane voordelen:

  • Douanekantoor ter plaatse
  • Vereenvoudigde douaneprocedures
  • Geen douanekosten
  • Vrijstelling van douanerechten

Meer info?

Nuttig voor jou