Kan het allemaal wat eenvoudiger? Dat is niet alleen wat de boeren de voorbije weken riepen. Ook bij onze ondernemers staat de vraag voor administratieve vereenvoudiging en minder rompslomp al jaren torenhoog op de prioriteitenlijst.

De toevloed aan regulitis zorgt niet alleen voor frustratie maar heeft ook een kostprijs. Zes miljard euro, dat was in 2022 de totale kost van alleen al de fiscale, milieu- en arbeidsregels voor bedrijven en zelfstandigen in dit land.

Dat is dik een miljard meer dan in 2020. En dan spreken we nog niet over de overige regelgeving. Verwondert het dan dat 80% van de zelfstandigen en ondernemingen het gevoel hebben dat de administratieve rompslomp verder is gestegen.

Nochtans zijn er heel wat onlineplatformen gelanceerd en is er flink wat gedigitaliseerd. Het probleem is echter dat die vooruitgang al een tijd stagneert en dat er de voorbije jaren opnieuw veel extra regelgeving bovenop is gekomen. We kunnen bijna spreken van een diarree aan regeltjes en rapportering.

UNIZO trekt daarom opnieuw aan de alarmbel en wil administratieve vereenvoudiging hoog in de verkiezingsprioriteiten. Want administratieve rompslomp is als ‘slechte’ cholesterol: het verstopt de slagaders van de economie, doet ondernemers onnodig zweten en zwoegen en maakt ziek. Hoog tijd om die cholesterol te remmen en vooral te verlagen zodat ondernemers fit blijven om te doen wat ze het beste kunnen: ondernemen!
 
Daarom lanceert UNIZO naar jaarlijkse gewoonte haar ‘red tape’ oproep, genoemd naar de rode linten rond vuistdikke dossiers. Raakt u ook gefrustreerd door de regeldruk, de complexiteit ervan of het gebrek aan digitale toepassingen? Laat het ons weten via concrete voorbeelden! Hoe? Heel eenvoudig: niet via een volledig in te vullen formulier ‘in blokletters’…..maar gewoon via eenvoudige mail. Doen! 

Bart Lodewyckx
Gedelegeerd Bestuurder UNIZO Limburg