‘Sttt…hier rijpt den Duvel’ werd even ‘Sttt…hier vloekt den Duvel’. Want brouwerij Moortgat kon enkele dagen niet produceren als gevolg van een cyberaanval. De zoveelste die het nieuws haalt omdat het bij een bekend bedrijf is.

Maar ook zelfstandigen en KMO’s zijn vaak het slachtoffer en de schade is er niet minder. Cybercrime is een ware pest geworden. Wie denkt dat er achter die aanvallen puistige pubers in een hoody zitten, heeft het goed mis.

Cybercriminelen opereren vandaag als echte ondernemingen. Met een staf, structuur en personeel. We kunnen ze het best omschrijven als de NV Hackers & Co. Ze opereren internationaal, in oorden waar de pakkans nihil is en ze betalen geen euro belasting. Ze ondernemen dus in de schaduw, zijn allesbehalve sympathiek maar wel uitermate efficiënt, ambitieus en fenomenaal groeiend.

Mocht u denken: waarom zouden die mij viseren? Ze kennen u niet en viseren u ook niet rechtstreeks. Nee, hun aanpak is veel simpeler: ze sturen lukraak miljoenen virussen en ander vervelend spul de wereld in. En die vinden hun weg via de poortjes, kieren en spleten die u in uw netwerk open laat staan. Tenzij u even professioneel bent als zij en u zich hiertegen wapent. Doet u dat niet, dan is de kans groot dat u ongewild klant wordt van de NV Hackers & Co. En geloof ons, hun factuur protesteer je niet zomaar…
 
UNIZO Limburg organiseert daarom op 28 maart een sessie ‘Geef cybercriminelen geen kans!’.  Niet voor IT’ers en al zeker niet met technische uitleg. Maar wel voor u als ondernemer, met eenvoudige tips en handvaten om u te wapenen tegen Hackers & Co . Schrijf u hier in! Kan u er niet bij zijn, klik dan hier voor nuttige informatie hoe u zich kan wapenen tegen cybercriminelen.

Bart Lodewyckx
Gedelegeerd Bestuurder UNIZO Limburg