"Flexi-jobs in horeca uitbreiden naar andere sectoren met witte kassa"

Net als de horeca hebben ook slagers-traiteurs en bakkers met verbruikszaal regelmatig nood aan extra werkkrachten voor enkele uren, om pieken op te vangen, tegen een betaalbare loonkost. Maar in tegenstelling tot die horeca mogen zij tot nu toe geen flexi-jobbers inschakelen. "Onlogisch", vinden UNIZO-topman Karel Van Eetvelt en staatssecretaris voor de Bestrijdiging van de Sociale Fraude, Philippe De Backer. De flexi-jobs golden als een compensatiemaatregel voor de invoering van de witte kassa in de horeca. Maar ook de slagers-traiteurs, en de bakkers met verbruikszaal, gebruiken de witte kassa. En dus willen ook zij flexi-jobbers kunnen inschakelen.

Om soepel te kunnen inspelen op de erg fluctuerende personeelsnoden in de horeca, én om die tewerkstelling ook nog betaalbaar te houden, voerde de overheid in 2015 het systeem van 'flexi-jobs' in, mede op vraag van UNIZO en de bij haar aangesloten sectorfederatie Horeca Vlaanderen. Al wie al ergens vier vijfde werkt, kan sindsdien onbelast en onbeperkt bijverdienen in café's, restaurants en aanverwante horecazaken. Het systeem blijkt een groot succes, met intussen al zo'n 20.000 flexi-jobbers, die gemiddeld € 200 extra per maand verdienen. "Dat gemiddeld 'bijverdienste'-bedrag, toont overigens duidelijk aan dat de flexi-jobbers niet in de plaats komen van het vaste personeel, maar vooral worden ingeschakeld om pieken op te vangen", benadrukt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt. Het succes van de flexi-jobs is ook de slagers-traiteurs en bakkers met verbruikszaal niet ontgaan. Ook zij moeten regelmatig pieken kunnen opvangen met soepel inzetbare en betaalbare bijverdieners. Maar tot op vandaag kunnen zij geen flexi-jobbers inschakelen, terwijl ze net als de horeca, wél met een witte kassa werken. Staatssecretaris Philippe De Backer en UNIZO-topman Karel Van Eetvelt zijn het er over eens dat hier verandering moet in komen.