Wat is het probleem en welke groep ondernemers had er last van?

Het aantal langdurig zieken blijft elk jaar stijgen. Dit heeft in de eerste plaats een grote impact op de betrokkenen zelf, maar legt ook steeds meer druk op ons sociaal zekerheidsstelsel en stelt ook werkgevers voor uitdagingen. Geschikt personeel vinden wordt steeds moeilijker, en ook de re-integratie van werknemers na een ziekte is niet altijd evident. Met de juiste aanpassingen, zoals deeltijdse werkhervatting of een aangepaste werkplek, kunnen sommige (langdurig zieke) werknemers na een tijdje weer (deeltijds) aan de slag. Voor kmo’s is het echter organisatorisch en financieel niet altijd haalbaar om dergelijke aanpassingen door te voeren. De kosten voor het aanpassen van werkplekken en uurroosters kunnen hoog oplopen, wat bij uitstek, voor kmo’s een zware last kan zijn.

Wat heeft UNIZO er aan gedaan?

Al in 2023 werkte UNIZO binnen het ‘beheerscomité uitkeringen’ van het RIZIV een “aanwervingspremie voor invalide werknemers” uit.

Wat is het uiteindelijke resultaat, op welke manier heeft die groep ondernemers daar baat bij gehad?

Dit voorstel rond de aanwervingspremie werd door de regering overgenomen in een Koninklijk Besluit. Werkgevers die sinds 1 april 2023 een persoon in invaliditeit (d.w.z. iemand die langer dan een jaar ziek is) in dienst nemen of opnieuw laten starten, kunnen onder bepaalde voorwaarden voor deze aanwerving een premie van 1000 euro ontvangen. In 2024 werd dit bedrag verhoogd naar 1725 euro. De premie kan worden aangevraagd via de website van het RIZIV en wordt door het ziekenfonds van de betrokken werknemer aan de werkgever uitbetaald.

Deze maatregel is een positieve stimulans voor werkgevers om mensen na langdurige ziekte weer aan het werk te helpen. Daarnaast geeft het de werkgever een financieel steuntje om aanpassingen aan de werkplek of het uurrooster van de betrokken werknemer door te voeren.

Moeten er nog verdere stappen genomen worden?

De premie is inmiddels meer dan een jaar beschikbaar, maar uit de eerste resultaten blijkt dat deze nog weinig wordt aangevraagd. Dit wijst erop dat de premie nog onvoldoende bekend is bij werkgevers. UNIZO blijft zich inzetten om deze informatie breed te verspreiden. Daarnaast kan worden onderzocht of een automatische toekenning mogelijk is, zodat elke werkgever die recht heeft op de premie deze ook daadwerkelijk ontvangt.