Naar een volledig verbod op plastic winkeltassen, plastic bekers en andere kunststoffen voor eenmalig gebruik

Laatste aanpassing: 
05/08/2022

De Ministerraad heeft op 17 september ’21 het Koninklijk besluit betreffende producten voor eenmalig gebruik en ter bevordering van herbruikbare producten goedgekeurd. Dit besluit zal het op de markt brengen van wegwerpproducten geleidelijk aan verbieden.

Er komt een federaal verbod op het op de markt brengen van lichte plastic draagtassen met handvatten, zgn. plastic kassazakken. In Vlaanderen geldt op vandaag een verbod op het gratis meegeven van plastic draagtassen bij aankopen in de detailhandel in Vlaanderen. Dit zal nu verstrengd worden door de federale regelgeving die ook de betalende plastic kassazakjes zal verbieden. Op dat federaal verbod is wel een uitzondering voorzien voor “zeer lichte plastieken draagtassen”, herbruikbare plastic draagtassen die beantwoorden aan de norm NBN EN 13429 en tassen die om dwingende veiligheidsredenen op luchthavens worden verstrekt.

Zie de recente info op de website van de Federale Overheidsdienst https://www.health.belgium.be/nl/news/plastic-wattenstaafjes-en-tafelgerei-verboden-vanaf-24-januari

U kan daar doorklikken naar het nieuwe Koninklijk Besluit (de letterlijke publicatie in het Belgisch Staatsblad).

U leest daar:  Vanaf 17 januari 2023 mogen lichte plastic draagtassen – ‘kassazakken’ - niet meer op de markt worden gebracht, met uitzondering van zeer lichte plastic tassen, herbruikbare plastic tassen die aan specifieke eisen voldoen en tassen die om veiligheidsredenen op luchthavens worden geleverd. Ook plastic wegwerpbekers voor dranken worden dan verboden, met uitzondering van papieren bekers met een coating, een dun plastic laagje aan de binnenkant dat voorkomt dat het karton de vloeistof absorbeert.

Vanaf 17 januari 2023 is dus ook het betalend meegeven van plastic “kassazakken” verboden.

Bedoeling is dat handelaars en consumenten zoveel als mogelijk overschakelen naar herbruikbare draagtassen. In bepaalde gevallen kunnen kartonnen verpakkingen een alternatief zijn.

Vanaf 24 januari 2022 mogen, met uitzondering van de bestaande voorraden, de volgende plastic producten voor eenmalig gebruik niet meer worden verkocht:

  • wattenstaafjes
  • bestek (vorken, messen, lepels, eetstokjes)
  • borden
  • rietjes (behalve de in apotheken verkochte rietjes voor mensen die moeite hebben met drinken en/of eten)
  • roerstaafjes of mixstaafjes voor drank
  • ballonstokken
  • drankverpakkingen en bekers  van geëxpandeerd polystyreen, inclusief doppen en deksels
  • voedselverpakkingen van geëxpandeerd polystyreen, gebruikt om voedsel voor onmiddellijke consumptie in te bewaren zoals dozen voor fastfood
  • producten gemaakt van oxo-afbreekbare kunststoffen

Vanaf 2023 plant de milieu-inspectie van FOD Volksgezondheid, veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu controles op de naleving van deze verbodsbepalingen.

Meer over: Afval, Milieu

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!