Het antwoord op jouw energievraag niet gevonden?

20 tips om energie te besparen

De sterk gestegen energieprijzen vreten aan het bedrijfsresultaat van veel KMO’s. De oorlog in Oekraïne maakt pijnlijk duidelijk dat we te afhankelijk zijn van de import van fossiele brandstoffen. Daarom roept de Europese Unie op om onze afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen. UNIZO wil bedrijven daarbij helpen en heeft 20 tips opgelijst om energie te besparen.  Deze kunnen ook voor jouw zaak een groot verschil maken.

1. Sluipverbruik vermijden door elektro-apparaten in stand-by uit te schakelen.

Veel computers, wifi-routers, printers, smartphone-opladers, etc…. staan op stand-by. Daardoor verbruiken ze onnodig elektriciteit. Als elektronische apparaten niet gebruikt worden, trek je best de stekker uit het stopcontact. Dan ben je zeker dat er geen stroom verbruikt wordt. Een andere manier is werken met een stekkerdoos met schakelaar, zo kan je eenvoudig de elektriciteit uitschakelen van meerdere apparaten tegelijk. Vooral in verlofperiodes is deze tip aan te bevelen.

2. Hoogrendementsglas voor uw bedrijfspand

Hoogrendementsglas verbetert de isolatie van uw bedrijfspand. Door meerdere lagen glas met speciaal gas ertussen blijft de warmte beter behouden in de wintermaanden, en lukt het in de zomermaanden om de hitte buiten te houden.Het vermindert de energiefactuur van uw bedrijf en is een duidelijke verbetering in vergelijking met gewoon dubbel glas.

3. Energiezuinige verlichting

Ga voor een volledige verwijdering van de bestaande verlichting in uw bedrijfsgebouwen.Laat een lichtstudie uitvoeren en vervang de bestaande verlichting door energiezuinige LED-verlichting. LED-lampen gaan langer mee en verbruiken 5 keer minder stroom dan halogeenlampen. Plaats bewegingssensoren die moeten vermijden dat ruimtes die niet gebruikt worden onnodig verlicht zijn. Voorzie technologie voor het regelen van de verlichting naargelang de aanwezigheid van medewerkers en de intensiteit van daglicht.

4. Isolatie en ventilatie

Isoleren is noodzakelijk om warmte te behouden tijdens wintermaanden: zorg voor een degelijke vloerisolatie, kelderisolatie, spouwmuurisolatie, buitenmuurisolatie, dakisolatie of zoldervloerisolatie. Een goed geïsoleerd dak, kan ervoor zorgen dat het warmteverlies verminderd wordt met 30%. Kies voor een mechanisch ventilatiesysteem met energieterugwinning.

5. Maak duidelijke afspraken over verwarming en airco

In landen zoals Spanje en Italië gelden duidelijke regels voor openbare gebouwen: de airconditioning mag niet lager staan dan 27 graden in de zomer en de verwarming niet hoger dan 19 graden in de winter. In Spanje gelden die regels ook voor warenhuizen, bioscopen en hotels. Pas dit ook toe in uw bedrijfsgebouwen. En voorzie regels voor het periodiek onderhoud van verwarmingsinstallaties en airco. Laat bijvoorbeeld jaarlijks de filters van de airco reinigen om het stof te verwijderen aangezien dit de prestatie vermindert.µ

6. Laat uw personeel thuiswerken indien mogelijk

Door de coronapandemie nam thuiswerk sterk toe en kwamen er veel mogelijkheden om online te vergaderen. Dat zorgt voor aanzienlijke energiebesparingen. Als de medewerkers slecht enkele dagen per week naar kantoor moeten, bespaar je verplaatsingskosten en draag je bij aan de reductie van CO2-uitstoot.

7. Kijk steeds naar het energielabel wanneer je elektrotoestellen aankoopt

Investeer steeds in toestellen, koel- en diepvriesapparaten met het meest gunstige energielabel.Dat leidt tot aanzienlijke energiebesparingen op termijn. Het is niet nodig om alle huidige toestellen onmiddellijk te vervangen. Een bestaand, goed functionerend toestel kan voorlopig behouden blijven, maar kies bij latere vervanging steeds voor een nieuw exemplaar met het beste energielabel.

8. Zonnepanelen op het dak om elektriciteit op te wekken

Veel ondernemingen hebben al in zonnepanelen geïnvesteerd. Toch blijft er nog een groot potentieel onbenut op daken van bedrijfsgebouwen. Nochtans heeft dat tal van voordelen. Zo is er de aanzienlijke besparing op elektriciteitskosten in tijden van hoge elektriciteitsprijzen, het bedrijf wordt minder afhankelijk van externe energieleveranciers, en het creëert een duurzaam en milieubewust imago. Veel bedrijven kunnen de opgewekte zonne-energie direct verbruiken, wat de terugverdientijd aanzienlijk verlaagt. Voor een zonnepaneleninstallatie bij een KMO contacteert u best vooraf een gespecialiseerde firma.Deze zal een voorafgaande studie uitvoeren, informeert u maatgericht over eventuele overheidssteun, en biedt vaak verschillende unieke KMO-formules voor financiering en afbetaling.

9. Verwarm met warmtepomp

Voor goed geïsoleerde gebouwen zijn warmtepompen een milieuvriendelijke verwarmingsoplossing. Als je warmtepompen kan combineren met zonnepanelen, dan bespaar je extra op energiekosten. Sommige warmtepompen kunnen naast verwarmen ook koelen, waardoor je ook tijdens de zomermaanden kan genieten van een aangenaam binnenklimaat. Warmtepompen kunnen slim gestuurd worden, zodat ze vooral werken op momenten van overproductie en niet op momenten dat er elektriciteit te kort is, zoals wanneer je je elektrische wagen oplaadt of er veel andere elektro-toestellen actief zijn. Zo vermijd je piekverbruik en voorkom je hoge elektriciteitsfacturen. Contacteer een gespecialiseerde firma die kan nagaan onder welke voorwaarden je kan genieten van overheidspremies voor de investering en wat de terugverdientijd is voor jouw specifieke situatie.

10. Hou winkeldeuren dicht

Hou winkeldeuren gesloten tijdens het zomerseizoen als de airco aanstaat om energieverspilling tegen te gaan. Doe hetzelfde tijdens de wintermaanden wanneer de verwarming aan staat. Hang op de deuren van de winkel dan wel duidelijke bordjes zodat je klanten weten dat de winkel wel degelijk open is.

11. Lichtreclame vermijden

Vermijd lichtreclame! Kom je er toch niet onderuit, voorzie dan een schemerschakelaar en tijdschakelklok. Lichtreclame kan enkel efficiënt zijn als er potentiële klanten voorbijkomen na zonsondergang. Deze hoeft meestal geen volledige nacht te branden. Voorzie daarom een tijdschakelaar die toelaat om de verlichting uit te schakelen gedurende een deel van de nacht, bijvoorbeeld tussen 1u en 5u, wanneer er nauwelijks personen in de straat aanwezig zijn. Voorzie ook een schemerschakelaar die de verlichting pas inschakelt op het moment dat het effectief donker wordt. Zo voorkom je onnodig elektriciteitsverbruik.

12. Elimineer persluchtlekken

Persluchtlekken kosten je veel geld en belasten jouw compressor onnodig. Gespecialiseerde deskundigen kunnen persluchtlekken detecteren en remediëren. Regelmatige controle van persluchtinstallaties op lekken zal je energie en geld besparen.

13. Benut de warmte van uw persluchtcompressoren

Persluchtcompressoren worden vaak luchtgekoeld. De warmte van een persluchtcompressor kan u gebruiken tijdens de wintermaanden door deze in een te verwarmen ruimte te blazen. Zo moet minder verwarmd worden met de centrale verwarmingsinstallatie of warmtepomp.

14. Gebruik koude lucht voor persluchtinstallaties

Aangewezen is om de lucht die gebruikt wordt om perslucht te maken aan te zuigen uit de koude buitenlucht of vanuit een koude ruimte. Een zo laag mogelijke temperatuur van de aangezogen lucht is van groot belang, want daardoor kan het energieverbruik van de persluchtcompressor significant dalen. Koude lucht heeft namelijk minder volume dan warme lucht en om perslucht te maken moet de lucht worden gecomprimeerd. Koude lucht aanzuigen kan bijvoorbeeld met een luchtkanaal dat tussen de aanzuigopening van de compressor en de buitenschil van het bedrijfsgebouw zit.

15. Frequentiegestuurde compressoren

Als een compressor een wisselende hoeveelheid perslucht moet leveren of als de compressor regelmatig op een vermogen onder zijn maximum vermogen moet draaien, dan kan een frequentieregelaar een interessante optie zijn. De frequentieregelaar zorgt er voor dat de compressor op een lager toerental dan zijn maximum toerental kan draaien. Bij aankoop van een nieuwe of vervanging van een oude compressor, moet je de aanschaf van een frequentiegestuurd exemplaar overwegen. Deze is duurder in aankoop, maar zorgt voor energiebesparing.

16. Stimuleer milieuvriendelijke verplaatsingen

Energie besparen doe je ook door kritisch de woon-werkverplaatsingen te analyseren. Stimuleer het gebruik van openbaar vervoer en verplaatsingen met de (elektrische) fiets. Zo bespaar je op brandstofkosten en reduceer je de CO2-uitstoot. Vervang bedrijfs-brandstofwagens door zero-emissie-voertuigen.

17. Sensibiliseer actief de medewerkers

Creëer bewustwording bij personeel door hen gericht te sensibiliseren. Zonder medewerking van collega’s of personeel, is het niet mogelijk om de noodzakelijke veranderingen te realiseren. Informeer over het belang van energiebesparing in de dagdagelijkse bedrijfswerking en leg uit hoe iedereen in het bedrijf kan bijdragen om ambitieuze klimaatdoelstellingen te realiseren. Uiteraard dient de bedrijfsleider zelf het goede voorbeeld te geven: lead by example!

18. Footprint opmaken

Productiebedrijven en iets grotere KMO’s die serieus werk willen maken van energiebesparing binnen het bedrijf, kunnen een CO2-footprint laten opmaken door een deskundige. Een energie-audit en CO2-voetafdruk van je bedrijfsprocessen en gebouwen verschaft inzicht in je energieverbruik en klimaatimpact.Die doorlichting is meestal een startpunt om vervolgens energiebesparende maatregelen te detecteren die haalbaar zijn voor je bedrijfsvoering en zich terugverdienen op korte of middellange termijn.

19. Maak gebruik van overheidspremies en geniet van de verhoogde investeringsaftrek

Ondernemingen kunnen premies ontvangen wanneer zij investeren in energiebesparing (bv. hoogrendementsbeglazing, relightingprojecten, etc… ) en hernieuwbare energie (zonneboiler, warmtepomp, warmtepompboiler) in bestaande niet-woongebouwen. Daarnaast zijn er ook premies voor specifieke energiebesparingsprojecten na de uitvoering van een energiestudie. Ze kunnen ook genieten van een verhoogde investeringsaftrek. Meer info vindt u via:

20. Doe beroep op externe energiedeskundigen

Externe, onafhankelijk energiedeskundigen kunnen een grote meerwaarde zijn voor je specifieke bedrijfssituatie. Zij plaatsen jouw belangen -en niet die van de energieleverancier- op de eerste plaats. Experts in verschillende disciplines kunnen je energiesituatie monitoren en in kaart brengen, snel energiebesparende maatregelen detecteren, duiden welke oplossingen op de markt beschikbaar zijn tegen betaalbare prijzen, en nagaan of je al dan niet in aanmerking komt voor premies of subsidies.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 23/02/2023

Hoe kan ik mijn energieverbruik in realtime monitoren?

Wie een digitale meter heeft, kan deze (laten) uitlezen. Dat kan op twee manieren.

  1. Via de displays: raadpleeg hiervoor de handleidingen voor de digitale meters van Fluvius.
  2. Via de twee lokale gebruikerspoorten P1 en S1.
    • Via de P1-poort lees je je verbruik (in kWh), je actief vermogen (in kW) en enkele kwaliteitsgegevens seconde per seconde af.
    • De S1-poort toont ruwe data aan een bijzonder hoge frequentie.

Beide poorten zijn geschikt om gedetailleerde verbruikersdata op te vragen en om huishoudelijke apparaten ‘slim’ aan te sturen. Je elektrotechnisch installateur kan hierbij helpen.

Er zijn ook voldoende toestellen beschikbaar op de markt die het energieverbruik in realtime kunnen monitoren. Een keuze maken tussen deze toestellen en welke in uw specifieke situatie het meest geschikt is, is niet eenvoudig. Laat je hiervoor bijstaan door uw elektrotechnisch installateur. Wees je er ook van bewust dat je een geruime tijd zal moeten monitoren. De uitdaging bestaat er vervolgens in om de data van de monitoring koppelen aan uw meta data, daar besluiten uit te trekken en de juiste beslissing te nemen. U laat zich hier best bijstaan door een vakman uit de elektro-sector.

De netbeheerder Fluvius ontwikkelde een handige online-toepassing, Mijn Fluvius, waarmee je je energieverbruik kan opvolgen. Deze applicatie werkt zowel voor aardgas als voor elektriciteit. De toepassing geeft uw verbruik weer, niet het bedrag in euro’s. Als je het verbruik in euro’s wil moet je een eenvoudige berekening maken aan de hand van het tarief dat je in die bepaalde periode betaalde voor elektriciteit en/of gas.  Dat tarief vind je terug in je contract.

Sibelga is de netbeheerder voor de distributie van aardgas en elektriciteit in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 23/02/2023

Wie kan er mijn energiehuishouding komen analyseren en voorstellen doen om hier beter mee aan de slag te gaan?

Vervolledig je lidmaatschap om het volledig potentieel van jouw UNIZO account te ontgrendelen!

Bekijk jouw lopend ledenvoordeel, je UNIZO producten, persoonlijke contacten, handige tools en aan welke organisaties je gelinkt bent.

Ik wil lid worden

Meld je aan

Je kan via verschillende kanalen onafhankelijk ene ... De rest van de inhoud op deze pagina is afgeschermd voor leden of ingelogde gebruikers. Als UNIZO-lid heb je unieke voordelen op onze website, waardoor je een exclusieve toegang hebt tot waardevolle informatie en middelen die specifiek zijn afgestemd op jouw behoeften.

Neem de tijd om je lopende ledenvoordelen grondig te bekijken en ontdek de privileges die je geniet als UNIZO-lid. Dit inzicht kan van onschatbare waarde zijn voor jouw onderneming en helpt je om het maximale uit je lidmaatschap te halen. Verken ook de diverse UNIZO producten die voor jou beschikbaar zijn en begrijp hoe deze jouw zakelijke doelen kunnen ondersteunen.

Je persoonlijke contacten binnen het UNIZO-netwerk zijn waardevol; bekijk welke connecties je hebt opgebouwd en overweeg hoe je deze relaties verder kunt versterken. Het delen van ervaringen en inzichten met andere ondernemers kan leiden tot waardevolle kansen en synergieën. Maak daarnaast gebruik van de handige tools die UNIZO aanbiedt om je onderneming efficiënter te beheren en beter in te spelen op uitdagingen.

Het is ook essentieel om bewust te zijn van de organisaties waarmee je gelinkt bent. Begrijp de samenwerkingsverbanden en partnerschappen die UNIZO heeft, en overweeg hoe deze connecties kunnen bijdragen aan jouw zakelijke groei. Door betrokken te zijn bij de bredere zakelijke gemeenschap, haal je het meeste uit je UNIZO lidmaatschap.

 

Kan ik subsidies of premies ontvangen voor energiebesparende investeringen?

Ondernemingen in Vlaanderen kunnen premies ontvangen wanneer zij investeren in energiebesparing (bv. hoogrendementsbeglazing, relightingprojecten, etc… ) en hernieuwbare energie (zonneboiler, warmtepomp, warmtepompboiler) in bestaande niet-woongebouwen. Daarnaast zijn er ook premies voor specifieke energiebesparingsprojecten na de uitvoering van een energiestudie.  Ze kunnen ook genieten van een verhoogde investeringsaftrek. Meer info vind je via:

Ook het Brussels Gewest voorziet energiepremies voor duurzame investeringen in gebouwen.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 23/02/2023

Welke premies bestaan er voor investeringen in duurzame gebouwen in het Brussels Gewest?

Vervolledig je lidmaatschap om het volledig potentieel van jouw UNIZO account te ontgrendelen!

Bekijk jouw lopend ledenvoordeel, je UNIZO producten, persoonlijke contacten, handige tools en aan welke organisaties je gelinkt bent.

Ik wil lid worden

Meld je aan

Dit is een gewestelijke beleidsmaterie, van toepas ... De rest van de inhoud op deze pagina is afgeschermd voor leden of ingelogde gebruikers. Als UNIZO-lid heb je unieke voordelen op onze website, waardoor je een exclusieve toegang hebt tot waardevolle informatie en middelen die specifiek zijn afgestemd op jouw behoeften.

Neem de tijd om je lopende ledenvoordelen grondig te bekijken en ontdek de privileges die je geniet als UNIZO-lid. Dit inzicht kan van onschatbare waarde zijn voor jouw onderneming en helpt je om het maximale uit je lidmaatschap te halen. Verken ook de diverse UNIZO producten die voor jou beschikbaar zijn en begrijp hoe deze jouw zakelijke doelen kunnen ondersteunen.

Je persoonlijke contacten binnen het UNIZO-netwerk zijn waardevol; bekijk welke connecties je hebt opgebouwd en overweeg hoe je deze relaties verder kunt versterken. Het delen van ervaringen en inzichten met andere ondernemers kan leiden tot waardevolle kansen en synergieën. Maak daarnaast gebruik van de handige tools die UNIZO aanbiedt om je onderneming efficiënter te beheren en beter in te spelen op uitdagingen.

Het is ook essentieel om bewust te zijn van de organisaties waarmee je gelinkt bent. Begrijp de samenwerkingsverbanden en partnerschappen die UNIZO heeft, en overweeg hoe deze connecties kunnen bijdragen aan jouw zakelijke groei. Door betrokken te zijn bij de bredere zakelijke gemeenschap, haal je het meeste uit je UNIZO lidmaatschap.

 

Zijn zonnepanelen interessant voor mij?

Veel ondernemingen investeerden reeds in zonnepanelen, maar toch blijft er nog een groot potentieel onbenut op daken van bedrijfsgebouwen. Zonnepanelen op bedrijfsdaken leveren tal van voordelen op. Er is de besparing op elektriciteitskosten die aanzienlijk is in tijden van hoge elektriciteitsprijzen, het bedrijf wordt minder afhankelijk van externe energieleveranciers, en het creëert een duurzaam en milieubewust imago. De zonnepanelen die op vandaag worden geplaatst garanderen een gebruikszekerheid tot 25 jaar. Door de huidige, zeer hoge elektriciteitsprijzen, is de investering snel terugverdiend. Veel bedrijven kunnen de opgewekte zonne-energie direct verbruiken, wat de terugverdientijd nog korter maakt. Voor een zonnepaneleninstallatie bij een kmo, zeker vanaf een bepaald vermogen, contacteer je best vooraf een gespecialiseerde firma.  Deze zal een voorafgaande studie uitvoeren, o.a. om de gevolgen voor het elektriciteitsnet te bekijken, informeert je maatgericht over eventuele overheidssteun, en biedt vaak verschillende unieke kmo-formules voor financiering en afbetaling.

Alle nuttige info en voordelen m.b.t. investeringen in zonnepanelen in het Brussels Gewest vind je op de website van leefmilieu Brussel.  

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 23/02/2023

Is mijn dak wel goed georiënteerd voor zonnepanelen?

Via Zonnekaart Vlaanderen kan je nagaan in welke mate jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) maakte analyses om de oppervlakte, oriëntatie en hellingshoek van elk van de meer dan 2,5 miljoen daken te bepalen. Door dit te combineren met gedetailleerde informatie van het KMI kent men de dakdelen met veel zonlicht en de schaduwzones (veroorzaakt door bijvoorbeeld schouwen, andere gebouwen of bomen).  Zo kreeg elk gebouw (zelfs elk dakdeel van elk gebouw) een score. De zonnekaart beperkt zich niet tot daken van woningen, er is een inschatting van het zonnepotentieel van elk dak. Zo kunnen ook bedrijven, supermarkten, scholen, etc… inschatten in welke mate hun dak voldoende ruimte biedt om in hun energiebehoefte te voorzien.
Voor gebouwen met een goede score wordt automatisch berekend wat zonnepanelen op het dak kunnen kosten en wat ze kunnen opbrengen.

Het Brussels Gewest beschikt eveneens over een zonnekaart om het zonnepotentieel van jouw dak, en de kosten en baten voor het plaatsen van zonnepanelen in te schatten.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 23/02/2023

Is een zonneboiler op mijn dak interessant?

Vervolledig je lidmaatschap om het volledig potentieel van jouw UNIZO account te ontgrendelen!

Bekijk jouw lopend ledenvoordeel, je UNIZO producten, persoonlijke contacten, handige tools en aan welke organisaties je gelinkt bent.

Ik wil lid worden

Meld je aan

Dit is vooral interessant voor bedrijven met een g ... De rest van de inhoud op deze pagina is afgeschermd voor leden of ingelogde gebruikers. Als UNIZO-lid heb je unieke voordelen op onze website, waardoor je een exclusieve toegang hebt tot waardevolle informatie en middelen die specifiek zijn afgestemd op jouw behoeften.

Neem de tijd om je lopende ledenvoordelen grondig te bekijken en ontdek de privileges die je geniet als UNIZO-lid. Dit inzicht kan van onschatbare waarde zijn voor jouw onderneming en helpt je om het maximale uit je lidmaatschap te halen. Verken ook de diverse UNIZO producten die voor jou beschikbaar zijn en begrijp hoe deze jouw zakelijke doelen kunnen ondersteunen.

Je persoonlijke contacten binnen het UNIZO-netwerk zijn waardevol; bekijk welke connecties je hebt opgebouwd en overweeg hoe je deze relaties verder kunt versterken. Het delen van ervaringen en inzichten met andere ondernemers kan leiden tot waardevolle kansen en synergieën. Maak daarnaast gebruik van de handige tools die UNIZO aanbiedt om je onderneming efficiënter te beheren en beter in te spelen op uitdagingen.

Het is ook essentieel om bewust te zijn van de organisaties waarmee je gelinkt bent. Begrijp de samenwerkingsverbanden en partnerschappen die UNIZO heeft, en overweeg hoe deze connecties kunnen bijdragen aan jouw zakelijke groei. Door betrokken te zijn bij de bredere zakelijke gemeenschap, haal je het meeste uit je UNIZO lidmaatschap.

 

Kan ik premies of subsidies krijgen voor een zonneboiler op mijn dak?

Vervolledig je lidmaatschap om het volledig potentieel van jouw UNIZO account te ontgrendelen!

Bekijk jouw lopend ledenvoordeel, je UNIZO producten, persoonlijke contacten, handige tools en aan welke organisaties je gelinkt bent.

Ik wil lid worden

Meld je aan

Als je een zonneboiler installeert op een niet-woo ... De rest van de inhoud op deze pagina is afgeschermd voor leden of ingelogde gebruikers. Als UNIZO-lid heb je unieke voordelen op onze website, waardoor je een exclusieve toegang hebt tot waardevolle informatie en middelen die specifiek zijn afgestemd op jouw behoeften.

Neem de tijd om je lopende ledenvoordelen grondig te bekijken en ontdek de privileges die je geniet als UNIZO-lid. Dit inzicht kan van onschatbare waarde zijn voor jouw onderneming en helpt je om het maximale uit je lidmaatschap te halen. Verken ook de diverse UNIZO producten die voor jou beschikbaar zijn en begrijp hoe deze jouw zakelijke doelen kunnen ondersteunen.

Je persoonlijke contacten binnen het UNIZO-netwerk zijn waardevol; bekijk welke connecties je hebt opgebouwd en overweeg hoe je deze relaties verder kunt versterken. Het delen van ervaringen en inzichten met andere ondernemers kan leiden tot waardevolle kansen en synergieën. Maak daarnaast gebruik van de handige tools die UNIZO aanbiedt om je onderneming efficiënter te beheren en beter in te spelen op uitdagingen.

Het is ook essentieel om bewust te zijn van de organisaties waarmee je gelinkt bent. Begrijp de samenwerkingsverbanden en partnerschappen die UNIZO heeft, en overweeg hoe deze connecties kunnen bijdragen aan jouw zakelijke groei. Door betrokken te zijn bij de bredere zakelijke gemeenschap, haal je het meeste uit je UNIZO lidmaatschap.

 

Heb ik een omgevingsvergunning nodig als ik zonnepanelen laat plaatsen?

Vervolledig je lidmaatschap om het volledig potentieel van jouw UNIZO account te ontgrendelen!

Bekijk jouw lopend ledenvoordeel, je UNIZO producten, persoonlijke contacten, handige tools en aan welke organisaties je gelinkt bent.

Ik wil lid worden

Meld je aan

In Vlaanderen geldt meestal een vrijstelling voor ... De rest van de inhoud op deze pagina is afgeschermd voor leden of ingelogde gebruikers. Als UNIZO-lid heb je unieke voordelen op onze website, waardoor je een exclusieve toegang hebt tot waardevolle informatie en middelen die specifiek zijn afgestemd op jouw behoeften.

Neem de tijd om je lopende ledenvoordelen grondig te bekijken en ontdek de privileges die je geniet als UNIZO-lid. Dit inzicht kan van onschatbare waarde zijn voor jouw onderneming en helpt je om het maximale uit je lidmaatschap te halen. Verken ook de diverse UNIZO producten die voor jou beschikbaar zijn en begrijp hoe deze jouw zakelijke doelen kunnen ondersteunen.

Je persoonlijke contacten binnen het UNIZO-netwerk zijn waardevol; bekijk welke connecties je hebt opgebouwd en overweeg hoe je deze relaties verder kunt versterken. Het delen van ervaringen en inzichten met andere ondernemers kan leiden tot waardevolle kansen en synergieën. Maak daarnaast gebruik van de handige tools die UNIZO aanbiedt om je onderneming efficiënter te beheren en beter in te spelen op uitdagingen.

Het is ook essentieel om bewust te zijn van de organisaties waarmee je gelinkt bent. Begrijp de samenwerkingsverbanden en partnerschappen die UNIZO heeft, en overweeg hoe deze connecties kunnen bijdragen aan jouw zakelijke groei. Door betrokken te zijn bij de bredere zakelijke gemeenschap, haal je het meeste uit je UNIZO lidmaatschap.

 

Is een groepsaankoop voor zonnepanelen nog zinvol?

Een groepsaankoop is niet noodzakelijk de beste oplossing voor jouw specifieke bedrijfssituatie. Dat biedt namelijk minder flexibiliteit op vlak van merk en type zonnepanelen, omvormer,… terwijl het voor het rendement net belangrijk is dat de installatie volledig is aangepast aan uw specifieke noden en situatie. Een onafhankelijke lokale installateur heeft een veel breder aanbod en kan een installatie geheel op maat aanbieden.

Pas dus op dat je geen appelen met peren vergelijkt. Wat is de kwaliteit van de gebruikte materialen? Wat is er inbegrepen en welke kosten komen er mogelijks nog bovenop (bv. huur hoogtewerker, nodige ingrepen in de dakconstructie, aanpassingen aan de elektrische installatie, vereiste keuringen,…). Welke garantie en service (na verkoop) worden geboden? 

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 23/02/2023

Kunnen wij overtollige stroom van zonnepanelen verkopen of energie delen met buur-kmo’s?

Vervolledig je lidmaatschap om het volledig potentieel van jouw UNIZO account te ontgrendelen!

Bekijk jouw lopend ledenvoordeel, je UNIZO producten, persoonlijke contacten, handige tools en aan welke organisaties je gelinkt bent.

Ik wil lid worden

Meld je aan

Sinds 2022 kunnen eigenaars van zonnepanelen in Vl ... De rest van de inhoud op deze pagina is afgeschermd voor leden of ingelogde gebruikers. Als UNIZO-lid heb je unieke voordelen op onze website, waardoor je een exclusieve toegang hebt tot waardevolle informatie en middelen die specifiek zijn afgestemd op jouw behoeften.

Neem de tijd om je lopende ledenvoordelen grondig te bekijken en ontdek de privileges die je geniet als UNIZO-lid. Dit inzicht kan van onschatbare waarde zijn voor jouw onderneming en helpt je om het maximale uit je lidmaatschap te halen. Verken ook de diverse UNIZO producten die voor jou beschikbaar zijn en begrijp hoe deze jouw zakelijke doelen kunnen ondersteunen.

Je persoonlijke contacten binnen het UNIZO-netwerk zijn waardevol; bekijk welke connecties je hebt opgebouwd en overweeg hoe je deze relaties verder kunt versterken. Het delen van ervaringen en inzichten met andere ondernemers kan leiden tot waardevolle kansen en synergieën. Maak daarnaast gebruik van de handige tools die UNIZO aanbiedt om je onderneming efficiënter te beheren en beter in te spelen op uitdagingen.

Het is ook essentieel om bewust te zijn van de organisaties waarmee je gelinkt bent. Begrijp de samenwerkingsverbanden en partnerschappen die UNIZO heeft, en overweeg hoe deze connecties kunnen bijdragen aan jouw zakelijke groei. Door betrokken te zijn bij de bredere zakelijke gemeenschap, haal je het meeste uit je UNIZO lidmaatschap.

 

Nuttig voor jou