Stad Mechelen past parkeerbeleid aan na overleg met UNIZO en handelaars

Bezoekers aan de lokale middenstand konden sinds 2020 het derde uur gratis parkeren in de centrumparkings. Die maatregel loopt nu af. In samenspraak met UNIZO wil stad Mechelen het vrijgekomen budget inzetten voor nieuwe, meer gerichte parkeeracties die de bestaande derde-uursregeling voor parkeren in centrumparkings vervangen. “Dit is een mooi resultaat van de constructieve dialoog met de stad Mechelen", zegt Carl Van Dyck, directeur UNIZO provincie Antwerpen.

Heel concreet kondigt de stad vier acties aan. Op 22 koopzondagen in 2023 en 2024 wordt parking Keerdok gratis, er komen bijkomende kortparkeerplaatsen aan de rand van het autoluwe gebied waar gratis kortparkeren voor 30 minuten zal mogelijk zijn, de piste van bijkomende drop-off zones wordt onderzocht, en handelaars zullen hun klanten een kortingsticket kunnen aanbieden. De nieuwe acties kaderen in een ruimer parkeeractieplan voor de komende jaren.

Ten voordele van de aantrekkingskracht van hartje Mechelen

“Het derde gratis parkeeruur was een maatregel die we hebben geëvalueerd,” licht schepen van mobiliteit Vicky Vanmarcke toe. “Daaruit konden we concluderen dat gediversifieerder en doelgerichtere parkeeracties efficiënter zouden zijn. Met deze verschillende acties hopen we ons beoogde doelpubliek beter te bereiken. Zo verhogen we de aantrekkingskracht van onze stad nog verder en trekken we meer shoppers naar onze stad, wat natuurlijk onze lokale economie ten goede komt.”

Aan de rand van het winkelgebied in het stadscentrum komen extra parkeerplaatsen waar bezoekers gedurende 30 minuten gratis kunnen kortparkeren. Het systeem van korting tickets voor parkings komt er op vraag van UNIZO en Mechelen Meemaken. Handelaars kunnen deze dan aan bezoekers van hun winkel meegeven. De tickets geven recht op 1€ korting bij uitrijden van alle deelnemende parkings. Tenslotte komen er ook drop-off-zones, waar het mogelijk is om bezoekers vlakbij het stadscentrum en winkelzone op een veilige manier af te zetten of op te halen.

"UNIZO heeft de stad gevraagd om de vinger aan de pols te houden."

Schepen van economie Greet Geypen: “We blijven volop inzetten op nieuwe initiatieven om onze lokale economie te versterken. Daarom gaan we over tot gerichte acties voor ons doelpubliek en willen wij bezoekers en shoppers nog meer stimuleren om naar Mechelen af te zakken. UNIZO en Mechelen MeeMaken hebben de stad gevraagd om de vinger aan de pols te houden van ons parkeerbeleid, wat we met deze acties en in overleg met hen in praktijk brengen.

“Dit is een mooi resultaat van de constructieve dialoog met de stad Mechelen. De directe link voor de korting op het parkeerticket tussen handelaar en zijn klant is zeker een extra troef die onze handelaars graag zullen uitspelen. De extra bewegwijzering vanuit de randparkings naar het centrum geeft zeker de shoppende niet-Mechelaars extra comfort,” besluit Carl Van Dyck, directeur UNIZO provincie Antwerpen.