Krapte op de arbeidsmarkt
Creëer een intense samenwerking tussen het lokaal bestuur en de VDAB in het kader van een lokaal werkgelegenheidsbeleid
De krapte op de arbeidsmarkt laat zich nog altijd volop voelen. Tegelijkertijd zien we dat heel wat potentiële werknemers niet actief zijn op de arbeidsmarkt. Lokale besturen kunnen, samen met lokale actoren, die potentiële doelgroep activeren en zorgen voor een warme overdracht naar de VDAB wanneer de doelgroep klaar is om de arbeidsmarkt te betreden.
Voorstellen
- Werk samen met de VDAB lokale drempels weg, zodat niet-beroepsactieve inwoners gestimuleerd kunnen worden om aan de slag te gaan (opvang van kinderen en ouderen, onderwijs, economie, mobiliteit, welzijn, wonen, ...).
- Organiseer samen met de lokale ondernemers lokale jobbeurzen en bedrijfsbezoeken waarbij lokale bedrijven onder andere hun nabijheid als troef kunnen uitspelen. Verzamel ook kmo-vacatures en verspreid deze.
- Werk samen met lokale opleidingspartners, waaronder de VDAB, Syntra en CVO's om lokale knelpunten aan te pakken.
- Faciliteer werkgevers die voor hun tijdelijk buitenlands personeel kwalitatieve, collectieve huisvesting willen voorzien door gericht bewoning toe te laten in overleg met de eigenaars, ondernemers en bewoners.
Goede praktijken: Zo doen ze het in Deinze, Gent en Maldegem
- Stad Deinze organiseert samen met de lokale bedrijventerreinen lokale jobbeurzen.
- Met de busjes van Max-Mobiel vinden werknemers vlot transport naar de diverse bedrijventerreinen in Gent.
- In Maldegem worden studenten uit de derde graad uitgenodigd voor een bedrijfsbezoek. Tijdens de "Job Dream Day" kan elke student twee tot drie bedrijfsbezoeken brengen op één dag. Dit is een samenwerking van het lokale bedrijfsleven met de scholen en de gemeente.
Ook interessant
UNIZO komt op
Ontdek hier wat een ondernemersvriendelijk beleid in steden en gemeenten inhoudt volgens UNIZO.
Download de brochure
Download hier de volledige brochure met goede praktijken voor een ondernemersvriendelijk beleid in steden en gemeenten.
Lees meer over respect voor ondernemers
Word jij gehoord? Wie is jouw contactpunt bij de stad of gemeente? Kan je meedenken over het lokale beleid? Word jij op een vlotte en efficiënte manier geholpen, zoals bij de zoektocht naar een geschikte vestigingsplaats of bij het verkrijgen van een vergunning?