MASTERCLASS INTERNATIONAAL ONDERNEMEN 2025

In het kort

  • Sta je te trappelen om internationaal te ondernemen, maar ben je nog op zoek naar extra kennis en expertise?
  • Heeft jouw product de Belgische markt al veroverd en wil je nu internationaal uitbreiden?
  • Ben je een starter met een innovatief product dat je meteen wil exporteren of importeren?
  • Of heb je werknemers die je een gerenommeerde opleiding wil aanbieden over internationaal ondernemen? Groot gelijk! Om jou of je werknemer dat extra zetje te geven en je volledig voor te bereiden op export en import, organiseren wij de Masterclass Internationaal Ondernemen.

Tijdens deze masterclass behandelen we alle aspecten van internationaal ondernemen. Met praktijkgerichte cases werk je elke sessie verder aan een compleet export- of importplan, zodat je 100% klaar bent om de grens over te steken en de wereld te veroveren met jouw product.

Voor wie?

  • Ervaren ondernemers die hun eerste internationale stappen willen zetten.
  • Internationale ondernemers die hun kennis willen bijschaven.
  • Startende ondernemers die meteen de landsgrenzen willen oversteken.
  • Werknemers van bedrijven die internationaal actief zijn, maar nog niet veel kennis hebben van export en import

Docenten

De sessies van deze masterclass worden gegeven door echte experts uit diverse sectoren, zowel met een academisch als een ondernemersprofiel. Ze delen hun kennis het liefst op een interactieve manier met praktijkgerichte cases. Verwacht dus geen monologen, maar bereid je vooral voor op boeiende en dynamische sessies waarin jouw actieve deelname essentieel is.

Omschrijving programma

Het programma van de Masterclass Internationaal ondernemen bestaat uit 10 lessen, een extra sessie voor presentatie van jouw import-of exportplan en de proclamatie.  De eerste les start op 10 februari 2025 in de Rode Bol in Gent. Elke sessie vindt plaats van 13u tot 17u30 met een halfuur pauze tussendoor. De laatste les is gepland op 16 juni 2025, daarna volgt nog een mondelinge presentatie op 30 juni 2025 en een proclamatie op 15 september 2025.

Wat mag je verwachten? 

  • Interactieve sessies met topdocenten.
  • Praktijkgerichte workshops en inspirerende casestudies.
  • Diepgaande analyses van markttrends en wereldwijde strategieën.
  • Unieke netwerkmogelijkheden met gelijkgestemde professionals en branche-experts.
  • Aan het einde van de opleiding heb je de kans om een volledig uitgewerkt import- of exportplan in handen te hebben!

Partners

KBC en Liantis

Flanders Investment & Trade  

Inleiding in de export en import

Het exportplan: je leidraad bij export

Timing: 13u - 15u

Docent: Adviseur, Flanders Investment & Trade

Het belang van een gestructureerd en goed doordacht exportplan is niet te onderschatten wanneer je buitenlandse markten wilt betreden. De adviseur bij Flanders Investment & Trade, weet precies hoe je zo’n exportplan moet opstellen. In deze sessie krijg je een overzicht van wat export inhoudt en waar je allemaal rekening mee moet houden. Je ontvangt een exportplan dat je in de komende sessies volledig vorm zult geven aan de hand van praktijkgerichte cases.

Het belang van strategic sourcing bij import

Timing: 15u30 - 17u30

Docent: Roel Gevaers

De basis van import is het vinden van de juiste leveranciers. Daarnaast moet je nadenken over het aantal leveranciers dat je wilt hebben. Wil je afhankelijk zijn van één leverancier, of wil je het risico spreiden door meerdere leveranciers te zoeken? Waar vind je deze leveranciers? Hoeveel producten moet je op voorraad houden? De expert legt het belang van een goede sourcing strategie uit. 

10/02 van 13:00 tot 17:30
Inleiding tot de douane

De goederencode: basis van internationale handel

Timing: 13u - 15u

Docenten : Vincent Vandenberghe en Josse Verbeken

Wereldwijd bestaan er al meer dan 100 miljoen verschillende goederensoorten, elk met een unieke goederencode. Zo’n goederencode is niet alleen belangrijk voor in- en uitvoeraangiftes, maar je kunt er ook veel informatie mee opzoeken. Via TARBEL en Access2Markets kun je bijvoorbeeld ontdekken welke invoerrechten van toepassing zijn op jouw product, hoeveel btw je moet betalen, en welke documenten je nodig hebt bij export en import. Bovendien kan een verkeerde goederencode leiden tot een boete. Om dit te voorkomen, vertellen de adviseurs van de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen je alles wat je moet weten over de goederencode en helpen ze je de juiste code voor jouw product te vinden.

 

De oorsprongregels: preferentiële of niet-preferentiële oorsprong.

Timing: 15u30 - 17u30

Docenten : Vincent Vandenberghe en Josse Verbeken

Dankzij de vele vrijhandelsakkoorden die de Europese Unie heeft met landen zoals Vietnam, Nieuw-Zeeland, Canada, Japan en nog veel meer, kun je goederen importeren en exporteren tegen een preferentieel EU-tarief. Deze tarieven kunnen je een aanzienlijk concurrentievoordeel opleveren en veel kosten besparen. Om in aanmerking te komen voor zo’n tarief, moet je echter de oorsprong van je product kunnen aantonen. Wat de oorsprong precies inhoudt en hoe je dit kunt doen, leer je aan de hand van de expertise en praktijkcases van de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen. 

24/02 van 13:00 tot 17:30
Transport bij internationale handel

 

Incoterms®: de internationale leveringsvoorwaarden

Timing: 13u - 15u

Docent: Jan Haentjens

De Incoterms® of leveringsvoorwaarden regelen internationaal de rechten en plichten van koper en verkoper, zoals eigendom, risico, kosten en verzekering. Het is cruciaal om de juiste Incoterm® af te spreken met je klant of leverancier. Ex Works, Free Carrier, Carriage Paid To… Je leert ze allemaal op een interactieve manier kennen tijdens deze sessie, dankzij de expertise van Jan Haentjens, General Secretary bij Jean Verheyen NV.

 

Transportmethoden en - documenten bij import en export

Timing: 15u30 - 17u30

Docent: Ellen Seeldraeyers

Bij internationale leveringen horen niet alleen douanedocumenten, maar ook transportdocumenten zoals de CMR vrachtbrief, de Bill of Lading of een Air Way Bill. Het type document dat je nodig hebt, hangt af van het soort transport. Er zijn nog veel meer documenten, maar geen paniek. Ellen Seeldraeyers, Lector Supply Chain Management & Onderzoeker bij Vives Hogeschool leert je er alles over tijdens deze sessie. 

10/03 van 13:00 tot 17:30
Marktbenadering bij import en export

Markpenetratiestrategieën bij export

Timing: 13u - 15u

Docent: Erik van der Valk

Je hebt een interessant product en een potentiële groeimarkt gevonden, maar hoe betreed je nu die markt? Kies je ervoor om de markt direct te betreden via agenten of distributeurs? Of is het verstandiger om de markt indirect te betreden door middel van piggybacking? Erik Van der Valk, Director MEA bij Soudal, heeft decennia aan ervaring met export binnen Soudal, een wereldwijd actief bedrijf. In deze sessie geeft hij meer uitleg over de verschillende marktpenetratiestrategieën en hun belang.

 

Logistiek & supply chain management

Timing: 15u30 - 17u30

Docenten: Filip Aerts & Kris Buggenhoudt

De afgelopen jaren stonden de wereldwijde toeleveringsketens onder druk, wat invloed heeft gehad op de gehele economie. Het belang van goed logistiek management en optimaal ketenbeheer mag niet onderschat worden. Tijdens deze sessie leer je hierover aan de hand van de expertise van twee lectoren van de Karel de Grote Hogeschool: Filip Aerts, lector internationale handel, en Kris Buggenhoudt, Lector Supply Chain management & Internationaal Ondernemen. 

24/03 van 13:00 tot 17:30
Douaneformaliteiten voor je uitgelegd

Douanedocumenten bij export en import

Timing: 13u - 15u

Docenten : Vincent Vandenberghe en Josse Verbeken

Het douaneproces kan vaak afschrikken, omdat er veel bij komt kijken. Er zijn veel documenten die niet eenvoudig te begrijpen zijn, zoals het Enig Document, het ATR-certificaat, het ATA-carnet en het certificaat van oorsprong. Zeggen al deze documenten je niets? Geen probleem, want tijdens deze sessie leer je er alles over. De adviseurs van de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen leggen het voor je uit en leren je hoe je een Enig Document moet invullen.

 

Het belang van de juiste douaneregeling

Timing: 15u30 - 17u30

Docenten : Vincent Vandenberghe en Josse Verbeken

Naast het in het vrije verkeer brengen of uitvoeren van goederen, bestaan er veel andere douaneregelingen. De juiste douaneregeling kiezen kan een grote impact hebben op de invoerrechten die je moet betalen. Het is daarom belangrijk om ook de bijzondere regelingen zoals douane-entrepot, tijdelijke invoer en bijzondere bestemming te kennen. Tijdens deze sessie leer je deze regelingen kennen aan de hand van reële cases. 

31/03 van 13:00 tot 17:30
Bijkomende kosten bij export en import

Invoerrechten en douanewaarde

Niet fiscale maatregelen bij in- en uitvoer

Timing: 13u - 15u

Docenten: Vincent Vandenberghe en Josse Verbeken

Bij import en export komen kosten kijken. In veel gevallen moet je invoerrechten betalen op de waarde van de goederen die je exporteert of importeert. Deze waarde noemen we de douanewaarde. Maar hoe bereken je die? En hoeveel bedragen de invoerrechten? Dat leer je tijdens deze sessie. Je zult ook zelf cases moeten uitwerken waarin je de douanewaarde en de te betalen invoerrechten berekent.

 

BTW & accijnzen

Timing: 15u30 - 17u30

Docenten: Vincent Vandenberghe en Josse Verbeken

Ook bij internationale handel moet er btw betaald worden. Het te betalen tarief kan variëren afhankelijk van de bestemming. Daarnaast kun je in bepaalde gevallen je btw verleggen. Op sommige producten, zoals alcohol, tabak en koffie, moeten er accijnzen betaald worden. Tijdens deze sessie leer je de basisprincipes van btw en accijnzen bij import en export. 

22/04 van 13:00 tot 17:30
Het juridisch aspect van internationaal zaken doen

Internationaal recht bij export en import

Timing: 13u - 15u

Docent: Expert

Welke bronnen van rechtsregels zijn van toepassing bij export en import? Dit is niet altijd evident wanneer je leveranciers of klanten hebt in verre bestemmingen. Wat zijn de voor- en nadelen van handelsagentuur, franchise of distributie? Tijdens deze sessie leer je er alles over.

Internationaal contracteren als importeur of exporteur

Timing: 15u30 - 17u30

Docent: Expert

Om risico’s te vermijden bij het zakendoen met partners buiten onze landsgrenzen, is het belangrijk om je goed in te dekken en een waterdicht contract af te sluiten. Dit kan een hele uitdaging zijn wanneer je contracten moet onderhandelen met een leverancier of klant in een ver land, in een andere taal en met andere wetten. Tijdens deze sessie leer je de belangrijkste zaken waar je rekening mee moet houden bij internationaal contracteren. 

05/05 van 13:00 tot 17:30
Betalingszekerheid bij internationale handel

Internationale betalingstechnieken
Timing: 13u - 15u
Docent: Piet Van Ruyskensvelde
Bij internationale handel zijn de risico’s op niet-betaling vaak groter dan bij binnenlandse handel. Bovendien is er vaak weinig onderling vertrouwen tussen importeur en exporteur. De importeur wil de betaling uitstellen tot de goederen daadwerkelijk geleverd zijn, terwijl de exporteur zo snel mogelijk betaald wil worden. Gelukkig bestaan er betalingstechnieken die de betaling garanderen, zoals documentair krediet en documentair incasso. Piet Van Ruyskensvelde, Senior Advisor Trade Finance bij KBC Bank NV, legt uit hoe deze betalingstechnieken werken.

Risico’s indekken met behulp van kredietverzekering

Timing: 15u30 - 17u30
Docent: Expert
Bij een levering naar een klant aan de andere kant van de wereld kan er helaas veel misgaan, aangezien de goederen een lange afstand moeten afleggen. Bovendien kunnen leveringen aan klanten in politiek instabiele landen, waar op elk moment een conflict kan uitbreken, extra risico’s met zich meebrengen. Tegen dergelijke risico’s kun je je indekken met een kredietverzekering. Tijdens deze sessie zal de expert, je alles vertellen over de voordelen van kredietverzekeringen.

19/05 van 13:00 tot 17:30
Internationaal e-commerce

Exporteren en importeren via e-commerce

Timing: 13u - 15u

Docent: Expert

In 2023-2024 is e-commerce onmisbaar geworden voor ondernemerschap. Het aanbieden van je producten via een webshop is bijna vanzelfsprekend. Online marktplaatsen zoals Amazon en Bol.com domineren de markt, maar er zijn ook nadelen aan verbonden. Tijdens deze sessie deelt de expert zijn kennis over e-commerce en het belang ervan voor de ondernemer.

Regelgeving bij internationale e-commerce: garantie en retour

Timing: 15u30 - 17u30

Docent: Expert

In de Europese Unie is de consument sterk beschermd bij online verkopen. Als producent moet je rekening houden met diverse regelgeving, zoals garantie en retour. Maar hoe zit dat precies buiten de Europese Unie? En bestaat er vergelijkbare regelgeving voor B2B e-commerce? In deze sessie leer je alles over de regelgeving bij grensoverschrijdende e-commerce. 

02/06 van 13:00 tot 17:30
Groen ondernemen & personeelsbeleid over de grenzen heen

Duurzame import en export

Timing: 13u - 15u

Docent: Expert

In 2024-2025 is duurzaamheid geen keuze meer. Verschillende overheden voeren strengere regelgeving in die bedrijven verplicht om in te zetten op duurzaamheid. Denk aan de Green Deal, EU Taxonomy, CSRD en CSDD. Momenteel zijn de meeste verplichtingen alleen van toepassing op de grootste bedrijven, maar geleidelijk aan breidt dit zich uit naar middelgrote en kleine ondernemingen. De expert kent alle ins en outs en deelt zijn expertise tijdens deze sessie.

Internationale HR: personeel aanwerven in het buitenland

Timing: 15u30 - 17u30

Docent: Expert

Hoe kan je personeel vinden en aannemen in andere landen. Je leert welke regels en wetten gelden voor werkcontracten in het buitenland en hoe je omgaat met cultuurverschillen. Daarnaast kijkt de expert naar visum- en immigratieregels die belangrijk zijn bij het aannemen van buitenlandse werknemers. Het doel is om je te helpen succesvol een internationaal team op te bouwen en te managen. 

16/06 van 13:00 tot 17:30
Mondelinge presentatie van je eigen import - of exportplan

Dit is optioneel maar niet verplicht.

Tijdens de eerste sessie zoomen we even uit en geven we het skelet van een exportplan mee, maar vertellen we je ook over het belang van een goede strategie om internationaal succesvol te zijn. Gedurende de daaropvolgende sessies krijg je telkens meer informatie mee om dat exportplan en die strategie volledig vorm te geven. Tijdens de lessen wordt voldoende tijd voorzien om aan de hand van cases je exportplan op te stellen en kan je met al je vragen terecht bij de docenten of de medewerkers van UNIZO. Op het einde van de Masterclass presenteer je je exportplan of internationalisatiestrategie aan de jury, waarop je ook beoordeeld wordt. Na de Masterclass ben je helemaal klaar om internationaal te ondernemen, maar heb je daarnaast ook een netwerk uitgebouwd van gelijkgestemde ondernemers en docenten. 

30/06 van 16:30 tot 21:30
10
februari
-
30
juni

Praktische informatie

-
11 Sessies
10/02 van 13:00 tot 17:30
24/02 van 13:00 tot 17:30
10/03 van 13:00 tot 17:30
24/03 van 13:00 tot 17:30
31/03 van 13:00 tot 17:30
22/04 van 13:00 tot 17:30
05/05 van 13:00 tot 17:30
19/05 van 13:00 tot 17:30
02/06 van 13:00 tot 17:30
16/06 van 13:00 tot 17:30
30/06 van 16:30 tot 21:30
Rode Bol
Sint-denijslaan 489, 9000 Gent
2.250 EUR excl. btw UNIZO-lid
2.750 EUR excl. btw Geen UNIZO-lid
1.575 EUR excl. btw UNIZO-lid met kmo-portefeuille, kleine onderneming
1.800 EUR excl. btw UNIZO-lid met kmo-portefeuille, middelgrote onderneming
1.925 EUR excl. btw Geen UNIZO-lid met kmo-portefeuille, kleine onderneming
2.200 EUR excl. btw Geen UNIZO-lid met kmo-portefeuille, middelgrote onderneming