Déclic, een betere toekomst voor kansarme jongeren
Déclic maakt ‘de klik’ mogelijk voor Brusselse jongeren
Déclic vzw vormt en begeleidt jongeren van 14 tot 25 jaar die meestal uit arme, Brusselse wijken komen. De organisatie helpt hen om een stevige basis te leggen voor de toekomst. De drie belangrijkste werkterreinen zijn: persoonlijke ontwikkeling, academisch succes en integratie in de beroeps- of ondernemerswereld. Het boeiende verhaal van Déclic begon in 2008. Sinds dat jaar organiseren founder Nordine Ben Ghanem en zijn collega’s jaarlijks de jobeurs Journée Déclic.
Journée Déclic: jongeren ontmoeten vakmensen
Tijdens Journée Déclic brengt de vereniging jongeren met een migratieachtergrond uit minder bevoorrechte milieus samen met vakmensen uit dezelfde wijken. Mensen die tijdens hun jeugd vaak dezelfde problemen en hindernissen hebben gekend, maar nu professioneel op hun pootjes terecht zijn gekomen. Nordine Ben Ghanem ziet de kracht van het concept: “Die professionals zijn rolmodellen waarin de jongeren zich kunnen herkennen. Ze inspireren hen om volop te gaan voor hun dromen. Ze bieden hen een toekomstperspectief”, aldus Nordine.
Jongeren herkennen zich in rolmodellen uit hun eigen buurt. Dat biedt toekomstperspectief"
Uitwisseling van (levens)ervaringen
Er bestaat een enorme stroom aan informatie over carrièrepaden, beroepen, verschillende academische en professionele opleidingen enz. Die informatie bereikt een belangrijk deel van de jongeren niet. Tijdens Journée Déclic krijgen die jongeren de kans om zich te informeren over een breed scala aan beroepen, maar ook om (levens)ervaringen uit te wisselen met vakmensen die uit dezelfde wijken afkomstig zijn. Enthousiast vertellen de professionals aan hun jobstand over het pad dat ze hebben afgelegd en de opleidingen die ze hebben gevolgd. Ze geven ook demonstraties zodat de jongeren een goed zicht krijgen op de inhoud van een beroep.
Déclic, een indrukwekkende staat van dienst
De vereniging is 14 jaar actief i. Maar liefst 27.500 jongeren hebben die periode hun voordeel gehaald uit de verschillende projecten. Tijdens de jaarlijkse edities van Journée Déclic hebben 1.488 ondernemers en professionals deelgenomen en jongeren geadviseerd en geïnspireerd. 30 scholen werkten mee om zo veel mogelijk jongeren te bereiken.
“Wij hebben de voorbije 14 jaar onze activiteiten, workshops en vormingssessies gediversifieerd om tegemoet te komen aan de eisen van het werkveld, zonder daarbij onze leidraad uit het oog te verliezen. We hebben heel wat jongeren begeleid die vandaag hun jobs komen voorstellen als professional tijdens Journée Déclic. Ik denk niet dat we het beter kunnen doen”, concludeert Nordine.