Meer en meer ondernemers zijn bezig met een omschakeling naar een meer duurzame en circulaire economie. Ook Bart Basselier van Very Food Catering is al even bezig met de transitie. Hij nam deel aan Circonomy Lab, een begeleidingstraject waar de basisprincipes van circulaire economie toegepast worden op jouw bedrijfsmodel.

Bart: “Ik was al een tijdje bezig met duurzaamheid. Eerst op privévlak en daarna ook als ondernemer. We bieden in ons cateringbedrijf bijvoorbeeld vegetarisch als basis aan, met vlees of vis als optie en zorgen voor zo weinig mogelijk afval, maar ik stelde me de vraag hoe wij als cateringbedrijf producten konden hergebruiken of langer in circulatie konden houden.”

“We hebben ook vaak overschotten na events, hoewel we dit telkens proberen te vermijden. De vraag was dan ook hoe we dit nog konden verminderen of hergebruiken. Ik wil een voorbeeld zijn voor anderen in onze sector door echt na te denken hoe we van een lineair naar circulair bedrijf kunnen gaan.”

“We rijden bijvoorbeeld als enige cateraar volledig elektrisch. Onze koelwagen heeft een koeling op batterij, dus de uitdaging was om zo ver mogelijk met die wagen op batterij te kunnen rijden. Om een maximale afstand te kunnen rijden hebben we de wagen laten begrenzen.”

Op één lijn

“Circulair werken betekent niet dat jij alles alleen moet doen. Je kan bijvoorbeeld leveranciers kiezen die ook op dezelfde manier werken, want als jouw leveranciers wel al jouw afval op één hoop gooien zijn jouw inspanningen ook voor niets. Of we kopen liever producten aan waar we gemakkelijk onderdelen van kunnen vervangen in plaats van ze weg te moeten gooien.”

“Je medewerkers zijn ook heel belangrijk in het verhaal. Je bedrijfscultuur moet doordrongen zijn van deze visie, anders werkt het niet. Wij denken allemaal samen na over de strategie en wat we kunnen doen om duurzamer te werken, het helpt als iedereen op één lijn zit.”

“We botsen in die transitie wel vaak op strenge wetgeving. Overschotten naar organisaties als To Good To Go doen? Graag, maar daar hangen zo veel regels aan vast dat wij ons eten niet mogen wegschenken en dus genoodzaakt zijn om de resten weg te gooien.

“Ons land is sowieso klaar om circulairder en duurzamer te worden, maar de transitie moet wel meer gefaciliteerd worden door de overheid. Nu botsen we maar al te vaak op heel strenge wetgeving die niet aangepast is aan circulair ondernemen, waardoor ondernemers misschien minder snel geneigd gaan zijn om eraan te beginnen.”

Duurzaam vs. circulair

“Circonomy Lab heeft mij doen inzien dat circulair en duurzaam twee verschillende dingen zijn. Duurzaamheid gaat meer over mensen en de planeet, circulariteit is meer gericht op kringlopen van grondstoffen. Circulair betekent dus niet altijd dat iets goed is voor het milieu, dus het is zaak om een goede balans te vinden tussen duurzaam en circulair ondernemen.”

“Ik sta ook veel meer stil bij het ‘waarom’ van circulair ondernemen. Waarom is het belangrijk om de levensduur van onderdelen zo lang mogelijk te maken? Of waarom is autodelen, om een voorbeeld te noemen, zo populair? We leven heel vaak op automatische piloot en hebben veel gewoontes. Als we die kunnen doorbreken en alternatieven kunnen bedenken, zijn we toch al een stapje verder.”

Net als Bart ook deelnemen aan Circonomy Lab?
 

Circonomy Lab is een begeleidingstraject voor ondernemers die de basisprincipes van circulair ondernemen onder de knie willen krijgen. Samen ondernemers uit andere sectoren pas je deze principes toe op je eigen bedrijf en zet je de eerste stappen naar en circulair bedrijfsmodel.

Meer info