The Bee Academy begeleidt en ondersteunt IT-technische profielen in een kwetsbare situatie
Negen maanden na de opstart gaat het The Bee Academy voor de wind. Van een pril idee tot Starters begeleiding tot het winnen van Starter van het Jaar 2023. Tijd om een kijkje te nemen achter de schermen met zaakvoerder Fabrice Poppe.
Je bent nu negen maanden bezig. Hoe heb je die eerste maanden beleefd?
Weet je, het is eigenlijk een beetje zoals uit een vliegtuig springen bij stormweer zou ik zeggen. Het was heel spannend. Je maakt de sprong en bent zeker dat je de juiste vangnetten hebt opgezet, maar plots besef je dat je niet alles hebt voorzien. Gelukkig had ik een Begeleidingstraject Starten gevolgd, waardoor mijn parachute wel wilde meewerken. Ik dacht bijvoorbeeld dat ik voorbereid was op de hoeveelheid werk die kwam kijken bij het starten van een eigen onderneming, maar de effectieve hoeveelheid had ik niet verwacht. Al had het mij niet kunnen tegenhouden als ik dit op voorhand had geweten. Het is ook hartverwarmend, en soms tegelijk hartverscheurend, welke verhalen we allemaal tegenkomen. Ik vind het dus ook fantastisch dat we de mensen met deze verhalen kunnen helpen. Dat voelt als een privilege. Maar het was dus best wel spannend geweest. Ik heb de afgelopen 9 maanden enorm veel geleerd, meer dan in de rest van mijn carrière. Ik kijk ernaar uit om die trend verder te zetten.
Hoe kwam je op het idee van The Bee Academy?
Ik had zelf al 10 jaar in de IT-sector gewerkt, eerst als consultant en daarna als recruiter. In 2019 ben ik in een burn-out beland en heb ik een jaar thuisgezeten. Na mijn burn-out was ik daarom ook al overgestapt op rekruteren, niet omdat ik wist hoe het wél moest, maar vooral omdat ik wist hoe het niet moest. Toen heb ik beseft dat ik waarschijnlijk niet de enige persoon was met dit probleem. Ik ben dus beginnen uitzoeken en ontdekte inderdaad dat mijn situatie niet uniek was. Dat heeft de bal eigenlijk aan het rollen gebracht.
Ik ben overal en nergens om advies gaan vragen en het idee werd steeds concreter. Toen ik dan besloot om effectief de sprong te wagen om te starten, heb ik aan een bevriende zelfstandige hulp gevraagd. Hij stuurde mij door naar UNIZO.
“UNIZO hielp mij om uit te vissen of mijn idee levensvatbaar was.”
“Als startende ondernemer weet je niet altijd waar je alle middelen kan vinden, dus dan is het handig om een partner als UNIZO te hebben.”
Bij de start van je zaak volgde je dus een Begeleiding Starten?
Ik ben bij UNIZO in contact gekomen met ondernemerscoach Lieve. We hebben samen dan het starterstraject doorlopen. Dat heeft mij wel echt geholpen. Ik had een uniek idee, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het levensvatbaar is. Lieve stelde kritische vragen, waardoor mijn ondernemersidee kristalhelder werd. Het was nog wel een hele reis om mijn idee in de praktijk om te zetten, maar wat ik wou doen werd wel heel duidelijk. Ik heb echt elke resource gebruikt die ik kon. Ik was ervan overtuigd dat ik de domste in de kamer was op vlak van een onderneming starten en ik had dus niets te verliezen.
Wat het natuurlijk nog moeilijker maakt, is dat The Bee Academy zich op de lijn begeeft tussen twee speciale en moeilijk verenigbare netwerken. Langs de ene kant heb je detachering en ondernemingen, langs de andere kant heb je mensen. In het non-profit deel loopt alles op een gematigder pitje en de schakelsnelheid tussen beide werelden is groot. Lieve stelde mij dus ook de vraag hoe ik hiermee zou omgaan. Ik had daar namelijk nog niet bij stilgestaan dat dit wel eens een issue zou kunnen zijn. Nu heb ik daar natuurlijk wel een antwoord op.
Om het over die medewerkers te hebben, hoe gaan jullie te werk?
Op dit moment kunnen we consistent twee mensen per maand opstarten bij The Bee Academy. Meer kunnen we niet aan, en dat is lastig want er is meer nood. Deze werknemers komen bij ons in loondienst en wij gaan dan binnen de IT-sector op zoek naar de perfecte job voor hen. Via ons partnernetwerk zorgen wij voor een a tot z begeleiding van onze werknemers. Het is echt individueel maatwerk op maat van de kandidaat. Onze klant, of ik moet eigenlijk zeggen partner, is zich ook bewust van de problematiek die onze medewerkers mogelijk kunnen hebben en stapt daarin mee. Zij werken ook mee aan ons verhaal. We zitten altijd met drie partijen rond een tafel die hetzelfde doel hebben: vooruitgaan. We proberen dan op zoek te gaan naar de juiste mix om iedereen op de juiste manier te helpen.
We willen de personal touch niet verliezen die we nu hebben. We willen de kwaliteit echt behouden zodat we mensen echt kunnen helpen. We zullen dus ook nooit in de weg staan als onze medewerkers ervoor kiezen om voor de klant of partner te gaan werken. De IT-sector is maar een kleine wereld en we zullen hen ongetwijfeld op één of andere manier nog wel eens tegenkomen. Ook zijn onze medewerkers onze beste ambassadeurs.
Je spreekt over partners en klanten. Hoe positioneert The Bee Academy zich tegenover concullega’s?
Wij zien onszelf niet echt als concurrenten van andere IT-consultants en recruiters. We werken eigenlijk in het verlengde van elkaar en kunnen elkaar versterken. Zij hebben bijvoorbeeld niet de kennis of middelen om juist om te gaan met een kandidaat die in burn-out zit. The Bee Academy kan daar helpen om deze kandidaten juist in te schakelen en kwalitatief te heractiveren. Wij willen een brug vormen tussen de nood aan IT-profielen op de markt en personen die last hebben om terug aansluiting te vinden met de arbeidsmarkt. Wij zien hen dus als partners, niet als klanten of concurrenten.
Je bent ondertussen 9 maanden aan het ondernemen. Wat waren je grootste uitdagingen tot nu toe?
We hebben verschillende grote uitdagingen gehad. We hebben al veel geleerd, maar moeten nog veel leren. Dat is ook meteen de belangrijkste les die ik geleerd heb, denk ik.
De grote diversiteit in IT-profielen is bijvoorbeeld één van onze grootste uitdagingen, nog altijd. Ik had me eerder verwacht aan een Mount Everest, maar je kan het beter vergelijken met de afstand van de aarde tot de zon. De verschillende specialisaties binnen IT zijn zo ongelofelijk specifiek. Een one-stop-shop bestaat eigenlijk niet. Voor elke nieuwe medewerker moeten we dus opnieuw uitpluizen wat hun precieze profiel is én wie de geschikte partner zou kunnen zijn. Naar de toekomst toe proberen we daar nu een gestandaardiseerde oplossing voor te zoeken, zodat onboarding vlotter en laagdrempeliger kan gebeuren. We zijn ook volop bezig met de overstap naar Liantis, wat ons zeker ook gaat helpen met bepaalde administratieve drempels die we tegenkomen.
Een Startlening, dan heb je grote groeiplannen?
Lieve introduceerde mij ook aan de Startlening van PMV, waar we nu mee bezig zijn. Dat zijn dingen die vrijwel onbekend zijn als startende ondernemer, het is dus wel handig om dan een partner als UNIZO te hebben.
Samen met ondernemerscoach Valerie zijn we bezig met het dossier voor de Startlening. We willen die lening gebruiken om onze backoffice te verbeteren. Onze processen moeten echt op punt gezet worden, want administratief begint het zwaar te wegen. Het kan en moet vlotter. Zeker nu we, mede ook door de mond-tot-mond reclame van Starter van het Jaar, een grotere instroom krijgen van zowel partners, klanten als aanvragen van potentiële medewerkers.
Wat zijn je dromen met The Bee Academy voor de toekomst?
Als ik echt mag dromen, dan hoop ik dat we de definitie van work-lifebalance in het woordenboek kunnen aanpassen naar life-workbalance. Dat is echt één van mijn grote missies. Ik wil meer balans, een gezondere en menselijkere mentaliteit voor iedereen die in IT werkt. Voor de rest willen we een platform uitbouwen waar kandidaten en klanten op kunnen matchen.
UNIZO biedt een begeleiding voor startende ondernemers om hen te ondersteunen in hun opstart. Bij het Begeleidingstraject Starten krijg je de hulp van een ondernemerscoach die als klankbord fungeert en je een zal helpen bij het opstellen van een geweldig financieel en businessplan.