‘Innoveren’. Voor heel wat ondernemers klinkt het als een zwaar – en vooral duur – woord. Toch zijn heel wat Limburgse kmo’s volop met innovatie bezig. Vaak zelfs zonder het te beseffen. Om te groeien is innoveren een hefboom die vooral op lange termijn vruchten kan afwerpen. Een schoolvoorbeeld? Vansichen Linear Technology. Het Hasseltse bedrijf innoveert onder andere in technische toepassingen en robottracks. Met succes. Dat leverde twee jaar achter elkaar een Trends Gazellen-nominatie op. Maxime Vansichen geeft tekst en uitleg.

HEFBOOM INNOVEREN: GEBRUIK SUBSIDIES

Innovatie is in álle sectoren mogelijk. Een gloednieuw proces, een extra dienst, een nuttig onderdeel, een efficiëntere toepassing … Durf je business in vraag stellen. En maak gebruik van de verschillende innovatieprogramma’s. Die zijn nu eenmaal in het leven geroepen om bedrijven een financieel duwtje in de rug te geven om te innoveren.

Vanischen Linear Technology zag het levenslicht in 1993. “We startten destijds met het verhandelen van machineonderdelen van complementaire merken en specialiseerden ons in lineaire technologie”, legt Maxime Vansichen uit. “Om het niet te technisch uit te leggen: als er iets in een productieomgeving rechtlijnig moet bewegen, hebben we een oplossing! We combineren onderdelen tot innovatieve oplossingen en ontwikkelen en produceren intussen ook onze eigen producten.”

TOT IN ABU DHABI

Het bedrijf groeide door de jaren heen tot een succesvolle kmo met 24 medewerkers waaronder 14 ingenieurs. “We merkten al snel dat er een gebrek aan knowhow was in de markt om grote projecten uit te werken”, gaat Maxime Vansichen verder. “Daarom zijn we gestart met het engineeren van lineaire systemen en robottracks. Voor FANUC – de grootste robotfabrikant ter wereld – hebben we een volledig gamma aan tracks. Zo kunnen ze het bereik van hun robots vergroten. Voor andere robotfabrikanten bouwen we de systemen die niet in hun gamma zitten. Onze grootste troef blijft het ontwikkelen van klantspecifieke oplossingen. Zowel voor de robotindustrie als voor algemene handlingstoepassingen."

Je businessplan is even belangrijker als de innovatie zelf!

Maxime Vansichen

"In 2020 namen we ook een Duitse concurrent (SimKon) over om van daaruit de Duitssprekende markt te bedienen. Een van onze grootste projecten is er een in Abu Dhabi, daar hebben we recent nog twee tracks van 46 meter lang voor een 3D-printer geïnstalleerd. Door deze innovatieve oplossing kan de klant kunststofboten printen met een lengte tot 36 meter!”

EXTERNE ADVISEUR

Vansichen Linear Technology werkt al jaren samen met een externe adviseur voor de subsidiedossiers die ze indienen bij VLAIO en Provincie Limburg. “In totaal hebben we zeven keer een financiële tussenkomst gekregen voor onze innovaties. En onze dochteronderneming Cobotracks heeft ook al eens subsidies ontvangen via POM Limburg”, gaat Maxime Vansichen verder. “De adviseur waarmee ik al jaren werk, kent onze business. Hij is een prima klankbord en laat ook meteen weten of mijn ideeën haalbaar zijn voor de subsidieaanvraag. Die eerste toetsing is cruciaal. Ik heb al veel ideeën aangebracht in de loop der jaren maar uiteindelijk zijn we er in zeven daarvan verdergegaan. Die werden allemaal goedgekeurd.”

ECONOMISCHE BOOST

Volgens Maxime Vansichen kijken te veel ondernemers naar de originaliteit van hun idee. “Je moet verder kijken dan het product op zich. Het businessplan is net zo belangrijk als de innovatie op zich. De overheid is niet uitsluitend op zoek naar unieke producten, wel naar manieren om de economie een boost te geven. Werkgelegenheid is vaak – en terecht – een belangrijke waardemeter in het verhaal. Een subsidie gaat verder dan de ontwikkeling of innovatie. Het moet ook een meerwaarde hebben voor de maatschappij. Het is een en-enverhaal.”

Wil je net zoals Vansichen Linear Technology, Newlines, Merkmaker, Bodhi Drinks, Ceriter, WSI en tal van andere Limburgse kmo’s groeien door te innoveren? Steek dan zeker je licht eens op bij Provincie Limburg en VLAIO voor een eventuele financiële tussenkomst.