“Er zit enorm veel kwaliteit in bestaande structuren en materialen”
Karibu Architecture is het jonge bedrijf van Kjell Keymolen. Karibu is het Swahili woord voor ‘welkom’: “Het verwijst naar het inclusieve van de architectuur. Wij focussen op circulaire en ecologische architectuur.” Maar waarom circulair en hoe past dat binnen de architectuur?
“Architectuur kan perfect binnen de circulaire economie passen”, Voor Kjell betekent dat zoveel mogelijk van het waardevol, Belgisch patrimonium behouden en een meerwaarde geven met behulp van goede architectuur en materiaalkennis. “Veel mensen beseffen niet dat in bestaande structuren en materialen vaak enorm veel waarde en kwaliteit zit”, gaat hij verder. “Met de juiste begeleiding en technologie kan je een oud gebouw nieuw leven inblazen zonder alles te slopen. Dat is waar goede architectuur een grote rol speelt. Een eigenaar wil zijn huis kunnen opwaarderen naar waarde en wooncomfort. Bij Karibu Architecture gaan we dus de bestaande gebouwen opwaarderen met innovatie en esthetische architectuur.”
Een gebouw moet werken voor de gebruiker, en dat geldt ook voor ecologie en duurzaamheid.
Bovenal vindt Kjell dat een gebouw moet werken voor de gebruiker, en dat geldt ook voor ecologie en duurzaamheid. “Architectuur dat werkt, vind ik fantastisch. Mensen kunnen bijstaan zodat hun leven gemakkelijker wordt, dat is waar goede architectuur voor mij voor staat”, legt Kjell uit.
“Mijn favoriete projecten zijn reconversieprojecten”, voegt Kjell toe. “Ik zorg er graag voor dat een oud historisch gebouw hergebruikt kan worden en daarbij ook beantwoord aan de gebruiksvoorwaarden van de nieuwe gebruiker. Daarbovenop probeer ik in mijn projecten zo weinig mogelijk afval te genereren én zoveel mogelijk circulaire materialen te gebruiken.”
Kjell wil zorgen voor een snelle mindswitch: “In onze consumentenmaatschappij is het in het belang van de producent dat een consument zo snel mogelijk een nieuw product moet aankopen. Maar stel nu dat een producent eigenaar blijft van zijn product en de gebruiksuren verkoopt, dan is het in het belang van de producent dat het product demonteerbaar wordt, zodat elk element vervangbaar en dus ook herstelbaar is. Dit is ‘product as a service’.”
“De klanten waarmee ik in contact kom, begrijpen heel goed wat het nut en de meerwaarde is van circulair bouwen. Zij willen nadenken over hergebruik van materialen en het gebruik van bio-ecologische producten. Als maatschappij zullen wij de bouwsector moeten sturen richting bio-ecologisch bouwen en recuperatie. Hierin speelt de politiek een belangrijke facilitator”, zegt Kjell.