“Smaak én duurzaamheid tot bij de consument brengen is mijn passie”
In 2017 startte Kevin van de Merlen het innovatieve project Solar Gin op vanuit zijn liefde voor smaak en duurzame technologie. “Ik ben gestart vanuit mijn eigen waarden: is het mogelijk om op een duurzame manier gin te stoken?” lacht Kevin, “Ik denk dat ik daar wel in geslaagd ben.”
“Al van jongs af aan wilde ik een impact maken. Er is nu eenmaal een duurzaamheidsnood die we met zijn allen moeten volbrengen om de planeet leefbaar te houden”, begint Kevin zijn verhaal. “Ik geloof er echt in dat de enige manier om dit te doen technologische innovatie is. Mensen zullen zich maar beperkt aanpassen. Technologie is dus dé manier om noodzaak en bereidheid aan elkaar te koppelen. Ik wil graag aan dat proces bijdragen en daar een impact op maken.”
Kevin studeerde milieutechnologie en hield zich in loondienst al bezig met technologische ontwikkelingen en innovaties in water en energie. Maar Kevin wilde meer doen: “De duurzame technologieën die veel bedrijven inzetten worden niet vaak tot bij de consument gebracht. Zij worden dus weinig getriggerd om erover na te denken. Ik vroeg mij af hoe je duurzaamheid en awareness aan elkaar kan linken. Die nood wil ik vervullen met Solar Gin.”
“Duurzaamheid is geen strategie op zichzelf, het is een must”
Solar Gin
Solar Gin produceert gin via zonnedestillatie. “Bij Solar Gin gebruiken we geen fotovoltaïsche stroom – energie opgewekt door zonnepanelen – maar zonnewarmte bij het in-house ontwikkelde destillatieproces”, legt Kevin uit. “Door de zonnedestillatie heeft de gin een ander mondgevoel en smaak, omdat de lagere contacttemperatuur bij het destilleren ervoor zorgt dat er minder oxidatie van de kruiden plaatsvindt. De kruiden worden dus anders gepercipieerd bij het proeven.” Volgens Kevin is dat ook de magie van het proces, dankzij het duurzaam idee van stoken met de zon, ontdekken dat het eindproduct nog beter wordt: “Maar dat weet je natuurlijk niet wanneer je eraan begint.” Hij vermeldt er met trots bij dat Solar Gin al enkele gouden medailles én de prijs voor Beste Hedendaagse Gin (London, 2020) heeft gewonnen.
Wanneer ik vraag of een zonnedestillatie geen rare keuze is in ons regenachtig België, antwoordt Kevin gevat: “Je moet je daarop instellen hé!” Hij legt uit dat de gin voornamelijk gestookt wordt in de lente en zomer: “De zonnige periode in juni dit jaar kwam heel gelegen. Onze voorraad was zo goed als op. De zon kwam er dus juist op tijd weer door en we hebben toen genoeg geproduceerd om dit jaar waarschijnlijk toe te komen. Hopelijk komen we natuurlijk niet toe, want dan hebben we alles kunnen verkopen.”
EcoloGIN
Duurzaamheid is voor Kevin een rode draad. Niet alleen in zijn fossielvrije productieproces, maar ook bij het kiezen van verpakkingen en zelfs na gebruik denkt hij na over recycling en upcycling. “Omdat we rechtstreeks aan onze B2B-klanten verkopen, kunnen we onze flessen terug ophalen. De flessen die we inzamelen gaan we voornamelijk upcyclen”, vertelt Kevin. “We maken van de gebruikte flessen sfeervolle lampen.” Verder verloopt de verzending en verpakking van de flessen enkel met recycleerbare en gerecycleerde materialen. We maken dit duidelijk met ‘onze tien geboden van duurzaam verzenden’: “Op die manier wil ik laten zien wat we doen om over de hele lijn met duurzaamheid bezig te zijn.” Kevin geeft aan dat ook het transport zo CO2-neutraal mogelijk gebeurt. Hij grapt dat het nog beter zou zijn als hij alle flessen met zijn bakfiets zou rondbrengen: “Maar dat is op dit moment niet haalbaar, dus dan maar zo duurzaam mogelijk.”
“Ik wil anderen inspireren om ook duurzaam te innoveren”
GINnovatief
Kevin vindt het belangrijk dat mensen voor Solar Gin kiezen omdat het lekker is, maar ook omdat ze geloven in de toekomst waaraan hij wil werken: “Ik probeer een eerlijk product te maken en de keten kort te houden. Het is belangrijk om bewustwording te creëren over duurzaamheid, maar ik wil het doen aan de hand van smaak en kwaliteit.” Door te focussen op het merk Solar Gin, hoopt Kevin genoeg geld te genereren zodat hij kan blijven investeren in technologie en innovaties: “Door te investeren in technologie wordt het bedrijf sterker. Dankzij een nieuwe innovatie (nu in de proof-of-concept fase) kunnen we drie tot tien keer meer produceren met dezelfde hoeveelheid energie, waardoor productie verbetert en opschaling automatisch verloopt. We willen deze innovaties demonstreren bij Solar Gin en op termijn kan die technologie ook uitgerold worden naar andere domeinen.” Op lange termijn wil Kevin de technologie achter Solar Gin, zijn zonnedestillatie met warmterecuperatie, verder uitwerken: “Mijn persoonlijke doelstelling is om de technologie naar andere sectoren te brengen om zo alle processen duurzamer te maken.”
Een vraag over je energiefactuur, over energiesteun, over het hoe en wat van jouw energietransitie... De UNIZO Energielijn versterkt jou met informatie, tips en advies op alle energiefronten.
Hier vind je de gebundelde info
Vlaanderen mag best wat ambitieuzer zijn als het aankomt op ondernemerschap. We hebben nood aan meer starters, meer blijvers en meer groeiers. Daarom wil Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) projecten op stapel zetten die ondernemers aanzetten tot, ondersteunen of begeleiden bij het ondernemen. Met de VLAIO partners bundelen we onze krachten en middelen. UNIZO maakt deel uit van een netwerk van initiatieven waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Samen gaan we voor #sterkondernemen!