Fresh Tray zet ondernemersverhaal via een traject extra kracht bij
Wist jij dat rokers de oorzaak zijn van bijna 50% van al het zwerfvuil? En dat één sigarettenpeuk tot wel 500 liter water vervuilt? Met Fresh Tray en de bijhorende slagzin ‘No more peuken on the ground!’ wil Maarten Claes daar komaf mee maken. In het één-op-éénbegeleidingstraject Starten bij UNIZO Limburg vond hij een klankbord om zijn ondernemersverhaal kracht bij te zetten. “Voor ieder obstakel kreeg ik telkens de gepaste oplossing aangereikt”, getuigt Maarten.
Fresh Tray ontwikkelt brandveilige sigarettenzuilen voor bedrijven, steden, gemeenten en campussen. Beschouw het als een recyclagestation, waarin rokers hun peuken droppen en dat tweewekelijks wordt leeggemaakt en gereinigd. Nadien worden de peuken bij een recyclagepartner in Keulen verwerkt tot granulaat voor 3D-printers. “De inspiratie komt uit Brazilië, waar ik in september 2019 een Beach Clean-up spotte”, vertelt Maarten Claes. “Daar zag ik dat sigarettenpeuken gescheiden werden van het restafval, omdat die enorm schadelijk voor het milieu zijn. Eenmaal thuis begon ik aan een marktonderzoek en kwam ik erachter dat slechts twee firma’s in Europa de peuken recycleren. Voor mij dé trigger om van start te gaan.”
EEN KLANKBORD MET OPLOSSINGEN
Maarten had meteen een duidelijke visie en zijn enthousiasme bracht hem al ver in zijn businessmodel: de sigarettenzuilen waren reeds in ontwikkeling toen hij besloot om het één-op-éénbegeleidingstraject starten bij UNIZO Limburg te volgen. “Van prospectie, planning en administratie tot plaatsing en onderhoud. Het is een hele boterham die je bij de opstart van een zaak op je bord krijgt. Bij UNIZO Limburg zocht en vond ik de gepaste begeleiding met antwoorden op mijn vragen”, vertelt Maarten.
“Een duwtje in de rug was in dit geval niet nodig, in tegenstelling tot vele andere starterstrajecten. Tips en advies vormden hier de belangrijkste aspecten”, legt Sara Delsupehe, ondernemersadviseur bij UNIZO Limburg, uit. “De uitdaging bestond er vooral in om een klankbord aan te bieden en de obstakels van Maarten om te buigen in oplossingen.” Eén van die obstakels was het pijnlijke gevolg van de coronacrisis: de deuren van winkels gingen massaal dicht, waardoor rokers niet meer op die plaatsen te vinden waren. “Samen hebben we dan nieuwe prioriteiten gesteld: wie vormt in die situatie wel een interessante doelgroep? Al snel kwamen daar nieuwe klanten zoals de Corda Campus en UZ Leuven uit”, aldus Sara.
Een andere uitdaging kwam er op financieel vlak. “Door de coronacisis was ik genoodzaakt om tijdelijk een zijsprong te maken met mijn business. Ik zag een opportuniteit in de ontwikkeling van inox desinfectiezuilen, maar daarvoor had ik natuurlijk extra kapitaal nodig. Door de coronacrisis verleenden banken echter geen kaskrediet meer”, verduidelijkt Maarten. “Sara wees mij snel op het coronakrediet, dat mij uiteindelijk de mogelijkheid heeft gegeven om met de desinfectiezuilen van start te gaan.”
WORDT VERVOLGD…
Het starterstraject van UNIZO Limburg bestaat uit een intakegesprek, gevolgd door 6 à 7 sessies, zoals een workshop in het teken van het ondernemingsplan en een financieel plan, tussentijdse opvolggesprekken en haalbaarheidsadvies. Sara: “Het allergrootste voordeel van onze trajecten is wellicht het persoonlijke aspect. ‘Jouw persoonlijk klankbord’ mag je echt wel letterlijk interpreteren, want ook buiten de individuele sessies staan we altijd klaar voor de ondernemer. Iets waar Maarten trouwens dankbaar gebruik van maakte: hij belde mij regelmatig om feedback en tips te vragen.”
“Dit traject heeft de uitrol van mijn ondernemersverhaal sterk geholpen. Ik blik er zo positief op terug, dat ik mij al ingeschreven heb voor een ander traject”, lacht Maarten, die binnenkort – opnieuw met Sara als adviseur – aan het traject online verkopen begint. Aan ideeën alvast geen gebrek. Zo denkt hij eraan om voor klanten bijvoorbeeld stoelen of zitbanken te laten 3D-printen, gemaakt van de sigarettenpeuken die bij hen worden verzameld. “Op die manier maken we de cirkel mooi rond.”
Wil je net als Maarten Claes meteen sterk van start gaan in de wereld van het ondernemen?
Wij nodigen je graag uit voor een intakegesprek: stuur een e-mail naar begeleiding@unizo.be of bel naar 011 26 30 96.