Van ateliers die juwelen maken tot producenten van ambachtelijke zeep: meer dan 750 ambachtelijke ondernemers mochten de voorbije tien jaar een HIB-label ontvangen. HIB staat voor ‘Handmade In Belgium’. UNIZO riep het label een decennium geleden in het leven om een sterker imago te geven aan vakmanschap. En om het publiek wakker te schudden voor de vele ambachtelijke makers in ons land die met passie een alternatief bieden voor industriële massaproductie.  

Een HIB-label krijg je niet zomaar. Ondernemers die het houten HIB-label (en de jaarlijkse raamsticker) uitstallen in hun zaak zijn er dan ook terecht trots op. Het label is een erkenning voor hun vakmanschap en een kwaliteitsgarantie voor (potentiële) klanten. Enkele concrete voorwaarden om HIB-labelhouder te worden: je bent zelfstandige in hoofdberoep die bewust in België produceert, het maakproces gebeurt voor minstens 50% met de hand en het product heeft een gebruiksfunctie. Naar aanleiding van het tienjarige jubileum zetten we graag drie Antwerpse HIB-labelhouders in de schijnwerpers die prachtig, ambachtelijk werk verrichten. Met kennis van maken!  

Het knisperend vuur van Glowbus 

Met zijn vuursculpturen brengt Andreas Ketels – kunstenaar en founder van Glowbus – mensen gezellig samen rond een knisperend vuur. Elk vuursculptuur is handgemaakt van hoogwaardig cortenstaal. Een echte eyecatcher dankzij het samenspel van vormgeving en licht. Naast de buitencollectie kan je ook kleinere varianten kopen als stijlvolle kaarsenhouder. 

De collectie van Glowbus is verkrijgbaar in maar liefst 28 landen, binnen het exclusieve topsegment. Glowbus verovert de wereld vanuit hun atelier in Heist-op-den-Berg en daar speelde het HIB-label een zichtbare rol in. “Het werd door partners wereldwijd gepercipieerd als een kwaliteitslabel en een tastbaar bewijs van de ideologie waarvoor Glowbus gekend wil staan: ambachtelijke duurzaamheid. Het feit dat we onze productie zeer bewust in België houden, garandeert de allerhoogste kwaliteit.”, aldus Andreas.  

Glowbus heeft het HIB-label sinds 2019. Ondanks het succes gaat nog steeds ieder vuursculptuur door de handen van de founder. Volgens Andreas staat ‘handmade’ in onze wegwerpmaatschappij steeds meer synoniem voor unieke producten. Hij besluit: “Elke Dewdrop vuursculptuur heeft een uniek identificatienummer. Dat wekt een onbetaalbaar gevoel op bij onze klanten die er dagelijks van kunnen genieten.” 

Ontdek de vuursculpturen van Glowbus op www.glowbus.eu  

Nuttig voor jou