Internationale Vrouwendag staat voor de deur. We nemen je mee naar de Filipijnen en maken kennis met een Filipijnse leading lady en pionier in circulair ondernemen. Dit is het verhaal van Floricel Sanorjo die al sinds jaar en dag een recyclagebedrijf uitbaat.

Tekst: Esther Proesmans - Foto’s: Trias

De 41-jarige Floricel Sanorjo leidt sinds 2008 het recyclagebedrijf Sanorjo Rubberchair Recyclable Materials Manufacturing waarin het hele gezin meehelpt. Ze vertelt waarom ze een eigen zaak opstartte: “Mijn man en ik werkten voor een bedrijf, maar we zagen geen vooruitgang in ons leven. Ons inkomen als loontrekkenden was echt niet genoeg om in onze behoeften te voorzien en we verzopen in de schulden. Daarom heb ik een recyclingbedrijf opgericht.”

Van autobanden naar meubels

Deze micro-onderneemster recycleert versleten autobanden en maakt er bandriemen van die ze vervolgens doorverkoopt aan stoffeerders. Haar zaak groeide gestaag tot de coronacrisis roet in het eten gooide. Tijdens de pandemie verloor ze de helft van haar omzet. Floricel bedacht toen om meubels te maken van gerecyclede autobanden. Creatief, milieuvriendelijk en innovatief ondernemen dus. Ze begon de zelfgemaakte meubels op Facebook te verkopen, wat hun bedrijf redde. Sindsdien is de verkoop van handgemaakte meubels hun bloeiende business. “We hebben heel wat uitdagingen moeten doorstaan voordat het bedrijf stabiel werd. We gebruiken het inkomen van ons bedrijf om de opleiding van onze kinderen te betalen. Dat hadden we ons niet kunnen veroorloven als we nog steeds als werknemers in een bedrijf werkten”, voegt de onderneemster toe.

Rolmodel voor de hele gemeenschap

Door samen te werken met lokale bedrijven stimuleert ze de werkgelegenheid in haar omgeving. Bovendien heeft ze een leidende rol in een spaarcoöperatie waar ze leningen van mensen in de buurt beheert. Zo ondersteunt ze extra haar gemeenschap. “Ik moedig vrouwen aan om ook een recyclagebedrijfje te starten. Recycleerbaar afval helpt ons aan een inkomen. En door te recycleren, helpen we het milieu”, vertelt ze. Binnenkort gaat Floricel ook rubberen dempers voor driewielers produceren: “Zo kan ik werk geven aan vrouwen en werklozen in de buurt.”

Bekroond met prijs voor vrouwelijk ondernemerschap

Floricel is dus een rolmodel in haar gemeenschap voor vrouwen, jongeren en mannen. Voor haar innovatief en inclusief ondernemerschap werd ze vorig jaar bekroond met de WOMED Award Zuid. Met die prijs gaan Trias en Vrouwennet om de twee jaar op zoek naar gepassioneerde en succesvolle onderneemsters die niet enkel een bloeiende zaak uitbaten, maar ook een belangrijke sociale rol vervullen in hun omgeving.

Floricel Sanorjo vertelt: “Toen ik de prijs won, had dat een grote impact op mijn bedrijf, omdat mijn producten meer bekendheid kregen en steeds meer fysieke en online kopers ons vertrouwen. Dankzij Trias leerde ik de andere deelneemsters van WOMED Award Zuid kennen. Ik realiseerde me dat ik veel van hen kan leren voor mijn bedrijf.”

Vrouwen als ruggengraat van de Filipijnse economie

Filipijnse gezinnen hebben het vaak moeilijk om rond te komen. Daarom lanceren vrouwen er vaker uit noodzaak een kleine zaak van thuis uit om hun gezin te ondersteunen met een extra inkomen. Hun bedrijf groeit, ze creëren werkgelegenheid en spelen een belangrijke sociale rol in hun gemeenschap. Zo wordt twee derde van alle kmo’s in de Filipijnen geleid door een vrouw. En al die kmo’s samen zijn de drijvende kracht van de economie. Vrouwen spelen dus een cruciale rol in de Filipijnse economie. Tegelijkertijd zijn rolmodellen zoals Floricel broodnodig, want de uitdagingen voor onderneemsters in de Filipijnen en elders zijn groot. De Filipijnen blijft een van de meest genderongelijke landen in Azië. Door de sterke genderongelijkheid krijgen onderneemsters minder kansen en verdienen ze dan mannen. Onze ngo Trias neemt die hindernissen weg en geeft hun de mogelijkheden om zich volledig te ontplooien door advies en opleidingen aan te bieden.

Over Trias

Zoals UNIZO ondernemers in België verbindt, doet Trias dat met ondernemers wereldwijd. Trias ondersteunt en versterkt meer dan 100 ondernemersorganisaties over de hele wereld, gedreven door mens en milieu. Samen met UNIZO lanceerden we in 2024 een starterplatform waar duizenden Oegandese ondernemers alle info vinden over een zaak opstarten. Meer weten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Trias via trias.ngo/nieuwsbrief.