Vanity Jacobs en Kristof Valcke, zaakvoerders van Houtland, starten op 1 juni met een baanbrekend project in de gevangenis van Dendermonde. Hier delen ze hun eerste ervaringen.

Wat/wie heeft jullie geïnspireerd om te werken met gedetineerden?

Tijdens de covidperiode hebben we een enorme groei doorgemaakt, wat leidde tot een verhoogde behoefte aan extra medewerkers. Binnen Houtland geven wij medewerkers veel kansen, het belangrijkste is de motivatie. Door te investeren in extra opleidingen zorgen wij ervoor dat de job wordt aangeleerd op de werkvloer. De behoefte aan extra medewerkers blijft, en daarom zijn wij gaan nadenken hoe we dit kunnen oplossen. Door mijn studie psychologie ben ik al eerder in contact gekomen met gedetineerden, wat mij nauw aan het hart ligt. Met de komst van de nieuwe gevangenis in Dendermonde zagen wij onze kans om hier extra op in te zetten. Duurzaamheid is binnen Houtland onze prioriteit en daarom willen we maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wij willen gedetineerden integreren in onze maatschappij.

Hoe hebben jullie dit praktisch aangepakt?

Aangezien er geen mogelijkheid bestaat om de gedetineerden bij ons te laten werken, zijn er zes productiehallen van 100m² voorzien in de gevangenis. Eén ervan is voor ons. Vanuit Houtland voorzien wij het materiaal, de machines en de persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) voor de gedetineerden.

Zijn er voorwaarden aan verbonden om gebruik te maken van een productiehal?

Er zijn zeker voorwaarden aan verbonden. Wij moeten minimaal voor tien gedetineerden werk voorzien. Een werkweek bestaat uit vijf dagen van zes uur per dag. Daarnaast moeten wij uiteraard rekening houden met de grootte van de productiehal en ervoor zorgen dat de andere activiteiten niet in het gedrang komen. Voor de productiehal van Houtland betekent dit dat wij geen stof mogen maken en geen enkele zaagactiviteit kunnen uitvoeren in de gevangenis. Hierdoor hebben wij gekozen om enkel assemblage te laten uitvoeren. Alles zal op voorhand bij ons op maat worden gezaagd en daarna worden vervoerd naar de gevangenis. Ter plaatse is er een stockruimte voorzien, zodat de gedetineerden voldoende werk hebben en wij niet meerdere keren per dag moeten transporteren.

Hoe zag de sollicitatieprocedure eruit?

De gedetineerden zijn verplicht om te solliciteren voor de openstaande vacatures. De cipiers hebben een opleiding bij ons gevolgd voor het assembleren, op basis waarvan zij een selectie hebben gemaakt uit de sollicitanten. Er zijn meer dan 400 gedetineerden, dus er waren meer kandidaten dan bij VDAB (lacht..).

Gratis HR-begeleidingstraject 'Elk Talent aan Boord'

Overweeg je een inclusiever beleid? Doe mee aan ons gratis begeleidingstraject 'Elk Talent aan Boord' en ontdek de voordelen van diversiteit.

 Start nu jouw gratis begeleidingstraject

Hoe zien jullie de toekomst naar vaste aanwervingen?

Ons doel is om deze mensen na hun periode in de gevangenis een vaste job aan te bieden. Wij zijn ervan overtuigd dat dit een mooie stap is naar integratie na de gevangenis. De voordelen voor een gedetineerde zijn dat de tijd veel sneller vooruitgaat en ze ondertussen geld kunnen verdienen. Over dat laatste hebben wij goed nagedacht; gaan we voor een uurloon of voor een stukprijs? Doordat wij binnen Houtland gaan voor kwaliteit en niet voor snelheid, hebben wij gekozen voor een uurloon. Dit zorgt ervoor dat wij de kwaliteit hoog kunnen houden.

Wat waren de obstakels waar jullie tegenaan botsen?

Niet veel, wij waren gelijk overtuigd van deze manier van werken. Als we dan toch een obstakel of uitdaging mogen benoemen, is dat elk product een handleiding nodig heeft. Houtland bestaat al meer dan 40 jaar; de producten zitten hier in de vingers en in het hoofd en niet zozeer op papier.

Hoelang zijn jullie al bezig met de voorbereiding?

In oktober zijn de eerste gesprekken doorgegaan. We wisten dat de oplevering van de bouw van de nieuwe gevangenis in februari zou zijn. Dit gaf ons voldoende tijd voor een goede voorbereiding, zoals het maken van de handleidingen, montagefilmpjes en het opleiden van cipiers.

Wat waren de reacties van jullie eigen medewerkers?

Onze medewerkers zijn erg betrokken bij het project. Ze zien er alleen maar voordelen in, zoals meer ruimte voor andere taken. Het project wordt geleid door onze eigen medewerkers. Ze hebben de autonomie gekregen voor de verdere uitwerking.

Zijn er zaken dat jullie willen meegeven aan ondernemers?

Ga out of the box nadenken. Er is een schaarste op de markt naar medewerkers. Selecteer ze niet op hun kunnen, maar op de motivatie. Het is een mooi project, waardoor wij als ondernemers ervoor kunnen zorgen dat we nieuwe werkkrachten een toekomstperspectief geven.

Een tijdje geleden heb je bezoek gekregen van onze HR-adviseur Egle. Met welke tips & tricks ben je aan de slag gegaan?

Het was voor mij een zeer boeiend gesprek. Ze heeft mij in contact gebracht met GTB voor de re-integratie van een medewerker die terug zal komen na langdurige afwezigheid. Ik hecht er veel belang aan dat dit goed wordt opgevolgd. Dankzij Egle heeft onze onderneming zich ingeschreven voor de Fitbonus en zijn wij hiervoor geselecteerd. Binnenkort zal Houtland alleen maar fitte medewerkers hebben (lacht...)

Nuttig voor jou