De fundamenten van het Genkse Luminex wortelen diep in 2002. Het bedrijf in datadistributie- en netwerkapparatuur begon met twee: Bart Swinnen en kompaan Jan Renckens. Meer dan 20 jaar later zijn ze met 40 – inclusief freelancers – en in volle groei. “Een scenario waarin we dieper moesten graven op het vlak van welzijn en gezondheid van onze werknemers.”

HEFBOOM ERGONOMIE: HET NUT VAN EEN WERKBARE WERKPLEK

Het belang van een werkbare werkplek en kantoorbeleving groeit. Want een mooie werkplek impliceert nog geen efficiëntie. Het is pas wanneer alle facetten – van ergonomie, privé- en focustijd tot (digitaal) samenwerken – elkaar uitbalanceren, dat je een werkbaar klimaat kan creëren. Eén van de tools die je daarbij kan inzetten, is de werkbaarheidscheque van het Departement Werk en Sociale Economie. Om zowel je bedrijf te scannen op werkbaarheid als concrete acties te ondernemen die de arbeidsomstandigheden in je ondernemingen duurzamer maken. 

www.werkbaarwerk.be

Luminex specialiseerde zich doorheen de jaren in apparatuur die de professionele belichting en digitale audio in de (live-) entertainmentindustrie verzorgt. “Wij zijn de schakel tussen de regie en het podium. Geluid, licht en video vormen anno 2023 een netwerk, daar komen wij tussen. Niet zichtbaar voor een publiek, maar wél een cruciale schakel in het proces. En dat gaat van kleine applicaties en theaters tot de grootste events – denk in termen van het Eurovisiesongfestival of de Olympische Spelen – en pretparken.” 

GROEI IN DE STEIGERS 

De pandemie leverde een genadeloze tik uit aan de sector waarin Luminex vertoeft. De live-industrie lag letterlijk op haar gat. En toch zat Luminex niet stil. “We zagen dat als een opportuniteit om een nieuw marktsegment aan te boren: de filmindustrie. Na de pandemie is dat stukje live er dan terug bijgekomen. We zijn dus aan een inhaalbeweging bezig in de menselijke groei van ons bedrijf. 

Op dit moment hebben we 40 werknemers, vast en freelance. Over twee jaar wil ik afklokken op ongeveer 60. We willen vooruit”, zegt Bart Swinnen. “Op élk vlak. Investeren in ons human capital is daar een onderdeel van. Ik geloof rotsvast in die investering. In een bedrijf en sector zoals de onze bouw je enorm veel kennis op. Mensen en hun kennis aan je bedrijf binden, vraagt de nodige inspanningen. We willen onze werknemers blijven inspireren en een omgeving aanbieden waarin ze zich goed en veilig voelen. Omgeven door de juiste profielen. 

Denk na over de flow, de ergonomie, je mensen én de omgeving

Bart Swinnen

Omdat we zelf niet de juiste expertise in huis hadden, klopten we aan bij UPspace. Samen gingen we op zoek naar de belangrijkste elementen die nodig zijn binnen de verschillende functies in ons bedrijf en hoe ons gebouw en onze inrichting daarin kunnen faciliteren. We staan aan de vooravond van een flinke verbouwing.”

BOUWEN OP NODEN

De verbouwing kadert binnen de noden van de werknemers. “Investeren in je mensen gaat niet op korte termijn. Het is daarbij belangrijk om hen zelf te betrekken bij dat proces. Bij ons was dat door een enquête in te vullen. Wat is voor onze werknemer belangrijk? Welke omgeving heeft hij of zij nodig? Hoe ondersteunt die werkplek om optimaal te presteren? Het is een deel van onze bedrijfscultuur. En onze verantwoordelijkheid. Wij moeten ervoor zorgen dat elementen zoals focus, teamwork, communicatie en rust een plek krijgen op onze werkvloer. 

Dat klinkt misschien vrij abstract, maar is een onderdeel van een plan op lange termijn. Bij Luminex wilden we twee concrete zaken aanpakken: werkt ons landschapskantoor op dit moment voor iedereen én vertelt ons kantoor het verhaal van Luminex? De zoektocht naar antwoorden op die twee vragen, leverde ons ongelofelijk veel inzichten op.” 

CONCENTRATIE VS. COMMUNICATIE

Nog geen zes jaar geleden bouwde Luminex een nieuw kantoor. “Of ik spijt heb dat ik toen die belangrijke oefening rond welzijn niet gemaakt heb? Zeker weten. Nadenken over de invulling en noden van je werknemers mag gerust een onderdeel zijn van je bouwplannen. Neem nu ons landschapskantoor. Op het eerste zicht een goede synergie en mooie samenwerkingen, maar niet voor iedereen. Je moet een onderscheid maken tussen concentratiewerk en communicatiewerk. 

Het team van productdesign zat bijvoorbeeld samen met de softwareontwikkelaars. Dat lijkt logisch door de korte link tussen de twee teams, maar op het vlak van focus werkte dat niet optimaal. Productdesign hangt vaak aan de telefoon met leveranciers en productie. Terwijl software nood heeft aan focus, zonder afleidingen. 

We maken nu dus heel wat interne verschuivingen. Ja, we kozen ooit voor een landschapskantoor, maar met kleine structurele aanpassingen zorgen we voor een gepaste plek voor iedereen binnen dat geheel.” 

JUISTE OMKADERING

Het vertrekpunt van deze ergonomische oefening? De werknemers. Maar die vormen volgens Bart ook een uitdaging. “Tussen de eerste stappen in dit proces en het resultaat zit een lange tijd. De verbouwingen moeten bij ons zelfs nog van start gaan. Om ervoor te zorgen dat die gedragenheid bij iedere werknemer blijft, moet je dat proces enorm goed kaderen. Elk kwartaal bespreken we de vooruitgang op de reviewmeeting. 

Ergonomisch werken gaat niet enkel over de ruimte die oké moet zijn, informeren en betrokkenheid tonen horen daar ook bij.

Bart Swinnen

In onze ‘backstage’ voorzien we bijvoorbeeld een nieuwe cafetaria, een fitness en nog enkele ontspanningsplekken. Ruimtes waar je op adem mag komen. We visualiseren de plannen tijdens die meetings.” “Ergonomisch werken gaat niet enkel over de ruimte die oké moet zijn”, gaat Bart verder. “Informeren en betrekken hoort daar ook bij. Ook dat is juist investeren in je menselijk kapitaal. Investeren is altijd een proces van langere adem. Wacht dus niet te lang met je ideeën. Denk na over de flow, de ergonomie, je mensen en de omgeving. 

We kunnen nog niet in concrete cijfers blootleggen hoe het ons geholpen heeft, maar alleen de betrokkenheid van je werknemers is al goud waard. En of de uitkomst nu herstelbare bureaus zijn, ergonomische toetsenborden of een pingpongtafel in de lunchruimte, elke onderneming kan op haar eigen manier een verschil maken.”

TIP

Betrek je medewerkers bij je (ver)bouwplannen. En zorg voor een ruimte waar zij op adem mogen komen!