“Als architect kan je met je ontwerpen een verhaal vertellen.”




Een tiental jaar geleden nam Corneel Schepens het architectenbureau van zijn ouders over. En ook de UNIZO-microbe heeft hij van thuis meegekregen: “Mijn vader zat in het bestuur van de lokale UNIZO-vereniging; en vandaag ben ik voorzitter van UNIZO Ledegem.”
Ondernemen doe je niet alleen. En toch denken veel ondernemers nog steeds van wel. Maar ‘zelfstandig’ betekent niet ‘alleen’. Want met een sterk netwerk om je heen groei je sneller én verder. In deze reeks getuigen ondernemers hoe zij via netwerkevents, begeleidingen en lobbywerk van UNIZO hun ondernemerskracht hebben vergroot.
“Ik heb destijds eerst een technisch diploma behaald en daarna nog 5 jaar verder gestudeerd aan het Sint-Lukas om een meer creatief diploma op zak te hebben”, begint Corneel zijn verhaal. “Na mijn stage ben ik dan aan de slag gegaan in het kantoor van mijn vader. Toen was ik er de derde medewerker. Vandaag ben ik zaakvoerder en eigenaar en leid ik een team van zeven mensen. Met ons kantoor zetten we in op drie pijlers: industriële projecten, residentiële projecten –zowel voor particulieren als voor projectontwikkelaars – en projecten voor de overheid.”
Het grootste UNIZO-event dat ik ooit heb georganiseerd, was er één met Sven Nys, waar een honderdtal mensen op zijn afgekomen.
Waarom wou je destijds architect worden?
“Als architect geef je mee vorm aan de openbare ruimte en aan de leefomgeving van onze maatschappij. Bovendien kan je met je ontwerpen een verhaal vertellen en daar mensen blij mee maken. Dat begint al bij een concept dat je uittekent en dat aanslaat bij de klant. Da’s een eerste lichtpuntje. Een tweede lichtpuntje is de vergunning die binnenloopt. Want zonder vergunning kan je niets doen. En ten derde geniet ik uiteraard van de realisatie. Een gebouw dat je getekend hebt dat er na een heel bouwproces eindelijk staat, daar mag je trots op zijn.”

Corneel Schepens
Wat is jouw grootste uitdaging op professioneel vlak?
“Er zijn er een paar. Zo willen we volop inzetten op digitalisering. Daarnaast blijft personeel een uitdaging: vooral het juiste profiel voor de juiste taak vinden is in deze oververhitte arbeidsmarkt geen sinecure. En tot slot zijn we actief op zoek naar mogelijkheden om ons kantoor te laten doorgroeien. Daarvoor bekijken we verschillende opties: oftewel nemen we een ander kantoor over of starten we een associatie met een andere onderneming. Wegens de toenemende complexiteit is consolidatie immers noodzakelijk.”
Hoe ondersteunt UNIZO jullie bij die uitbreidingsplannen?
“Ik ben recent nog naar de Week van de Bedrijfsoverdracht geweest. Da’s een initiatief van VLAIO, waar ook UNIZO haar schouders onder zet. Dat evenement probeert ondernemers meer uitleg te geven over hoe je een overname best voorbereidt, wat je moet doen als je je bedrijf wil stopzetten en hoe je de waarde van je onderneming bepaalt. Ook Overnamemarkt.be, een initiatief van UNIZO, is dan aanwezig om mensen die hun onderneming willen overlaten, in contact te brengen met mensen die er één willen overnemen.”
Ben je al eens naar een netwerkevent van UNIZO geweest?
“Meer zelfs: als bestuurder van UNIZO Ledegem organiseer ik ze zelf. Het grootste evenement dat we zo georganiseerd hebben, was er één met Sven Nys, waar een honderdtal mensen op zijn afgekomen. Ik pleit ervoor om vanuit de lokale ondernemersverenigingen meer samen te werken zodat we meer van die grote evenementen kunnen organiseren. Zo kunnen we onze regionale werking nog meer versterken en verdergaan op de positieve dynamiek die er de laatste twee, drie jaar echt wel heerst.”