“Een cirkel maak je niet rond op je eentje.”




Een fiets, milieuvriendelijk? Met dat frame uit Azië en die elektrische batterij erop is ie dat al een stuk minder. Daarom heeft circulair ondernemer Stefan Van Ouytsel met BOUD Mobility een modulaire fiets ontwikkeld met meerdere levens.
Ondernemen doe je niet alleen. En toch denken veel ondernemers nog steeds van wel. Maar ‘zelfstandig’ betekent niet ‘alleen’. Want met een sterk netwerk om je heen groei je sneller én verder. In deze reeks getuigen ondernemers hoe zij via netwerkevents, begeleidingen en lobbywerk van UNIZO hun ondernemerskracht hebben vergroot.
“Met BOUD Mobility bouwen we modulaire, circulaire cargofietsen. Eigenlijk zijn wij een beetje de LEGO van de fietssector. Ons framesysteem kan je makkelijk uit elkaar halen en nadien weer in elkaar steken. Omdat het gebouwd is met digitale productietechnieken, zoals 3D-printing, kan het bovendien overal ter wereld op exact dezelfde manier gebouwd worden. Daardoor kunnen we de productie van fietsen van Azië opnieuw naar Vlaanderen halen. Als circulaire onderneming, die duurzaamheid als doel vooropstelt door zoveel mogelijk onderdelen te recycleren, is dat bijzonder belangrijk.”
Waarom ben jij zelfstandige geworden?
“BOUD Mobility heb ik in juni 2024 (na een lange researchfase) mee opgericht. Maar ik ben al twintig jaar actief als ondernemer, in verschillende ondernemingen. In die lange carrière heb ik ontdekt dat ik vooral een ‘starter’ ben. Ik ben namelijk heel goed in het detecteren van een behoefte en in het vinden van manieren om die behoefte te verzadigen. Ik kan associaties leggen en een fenomeen spotten voordat iemand anders dat kan. Da’s een troef, maar lang niet altijd makkelijk. Toen we bijvoorbeeld net met het idee voor BOUD op de proppen kwamen, gingen we uiteraard ook eens polsen bij de traditionele fietssector. De interesse was gering. Maar nu we op het punt staan te lanceren en ze zien welke weg we hebben afgelegd, begrijpen ze onze visie al beter: we willen het huidige, achterhaalde verdienmodel van de fietssector doorheen schudden en de productie terug naar hier halen.”

Willem Beeck van fietsenwinkel E-bis en Stefan Van Ouytsel van BOUD Mobility
Hoe ben je met UNIZO in contact gekomen?
In 2023 heeft UNIZO Antwerpen een community voor circulaire ondernemers in het leven geroepen: CRCLR. Die brengt ondernemers op een laagdrempelige manier bij elkaar om hun ambities en uitdagingen met elkaar te delen, om elkaar te inspireren en om uiteindelijk die transitie naar een circulaire economie waar te maken. Het is de eerste keer dat ik écht het gevoel heb dat circulaire ondernemers zo’n invloedrijk platform krijgen om verandering concreet te maken.”
“Ik ben ook meegegaan op een inspiratietrip van UNIZO naar Parijs. Dan trek je met een aantal ondernemers een viertal dagen door de stad om eens te kijken hoe de ondernemers daar de zaken aanpakken. Dat was een fantastische ervaring, omdat je met gelijkgestemden op stap bent, geïnspireerd wordt en ideeën uitwisselt. Dat is gewoon fantastisch. Daar zijn toen ook concrete samenwerkingen uit ontstaan.”
Dus je ziet in UNIZO vooral een sparringpartner om je ideeën scherp te krijgen?
“Ja. We hebben recent bijvoorbeeld een starterstraject bij UNIZO gevolgd om ons businessplan mee vorm te geven. Daar leer je echt kritisch naar je eigen ideeën kijken, wat je dwingt om je plannen bij te sturen. En Stéphane Vanden Broeck, de drijvende kracht achter CRCLR, staat ons ook bij met raad en daad. Dat vind ik zo fijn aan UNIZO: de persoonlijke betrokkenheid. Als ik tegen iets aanloop, dan kan ik steeds een kennis bij UNIZO bellen of Whatsappen en zij zoeken dan meteen voor mij naar een antwoord.
UNIZO helpt me de focus te bewaren en keuzes te maken.
Die persoonlijke aanpak van UNIZO is voor jouw erg belangrijk?
“Ja. Ik was twee weken geleden nog op een event in Mol, toen ik plots iemand van UNIZO tegen het lijf liep. Een zekere Annelies. Ik kende haar niet, maar zij mij verrassend genoeg wel. Ze had gehoord van ons project en was erg enthousiast. Die persoonlijke interesse is fantastisch voor een ondernemer, want het boost je zelfvertrouwen. Bovendien leg je zo weer een contact dat je kan aanspreken wanneer je met een probleem zit. Een cirkel maak je niet rond in je eentje.”
Wat is de grootste uitdaging waar UNIZO je vandaag mee helpt?
“De focus bewaren. Niet alleen tussen alle ondernemingen waarin ik actief ben, maar ook binnen één onderneming zelf, binnen BOUD. Je kan zoveel verschillende richtingen op. Waar focus je op? Dat is een uitdaging. Als ondernemer wil je vaak te snel gaan. Dan is het goed dat je iemand hebt die zegt: ‘Wacht, niet te snel. Focus eerst op het ontwikkelen van een eerste type fiets en als dat gelanceerd is, dan kan je een tweede model lanceren.’ Da’s een rol die UNIZO opneemt. En dat is goed advies, ook qua marketing: door je tweede model pas een half jaar later te lanceren, koop je niet alleen tijd, maar hou je mensen ook geïnteresseerd.”