“Mensen komen naar ons vanwege ons sociaal engagement.”




Een echte ondernemer ziet kansen nog voor een ander ze ziet. Mechelaar Willem Beeck zag zo’n vijf jaar geleden de doorbraak van fietsleasing aankomen en richtte E-bis op om tweedehands leasingfietsen een nieuw leven te geven.
Ondernemen doe je niet alleen. En toch denken veel ondernemers nog steeds van wel. Maar ‘zelfstandig’ betekent niet ‘alleen’. Want met een sterk netwerk om je heen groei je sneller én verder. In deze reeks getuigen ondernemers hoe zij via netwerkevents, begeleidingen en lobbywerk van UNIZO hun ondernemerskracht hebben vergroot.
“Wat onze fietsenwinkel uniek maakt”, zo steekt Willem van wal, “is dat alle fietsen die we aanbieden niet meer in het reguliere verkoopcircuit terecht kunnen. Denk aan testfietsen, toonzaalmodellen en ex-leasingfietsen. Wij bieden met andere woorden duurzame, circulaire en kwalitatieve fietsen aan tegen een goedkopere prijs, maar wel nog altijd met één jaar garantie en dienstverlening na verkoop, zoals je die bij elke fietsenwinkel krijgt.”
“80% van ons gamma zijn leasingfietsen. Dat wil zeggen: fietsen die na het aflopen of verbreken van de leasingovereenkomst terug in handen van de leasingfirma zijn gekomen. Op dat moment kan zo’n bedrijf niets meer met die fiets aanvangen, dus verkopen ze hem aan ons. Zo’n lease duurt doorgaans drie jaar, waardoor ook de fietsen in ons aanbod maximaal drie jaar oud zijn. Bovendien wordt zo’n lease vaak vroegtijdig opgezegd. Onze fietsen zijn dus eigenlijk zo goed als nieuw. Je moet ‘em echter accepteren in de kleur en maat waarin we hem binnenkrijgen. What you see is what you get.”

Willem Beeck van fietsenwinkel E-bis
Hoe vergroot UNIZO jouw ondernemerskracht?
“Ik vind het sowieso heel interessant om je bij een koepelorganisatie aan te sluiten. Zo ben je zeker van ondersteuning en dat je belangen verdedigd worden. Bij onze opstart hebben wij ons dan ook meteen bij UNIZO aangesloten. Vanuit overtuiging.”
“Momenteel maken wij erg veel gebruik van de Ondernemerslijn. Hadden we vroeger een vraag over pakweg consumentenwetgeving of export naar het buitenland, was de eerste stap om het antwoord zelf te googelen of een advocaat in te schakelen. Maar vandaag peper ik mijn medewerkers in: heb je een vraag, bel dan naar de Ondernemerslijn. En we worden altijd uitstekend geholpen, zelfs met zaken waarvan we dachten dat ze te niche zouden zijn. De medewerkers van de Ondernemerslijn steken echt tijd en energie in het vinden van het juiste antwoord. Dat voel je.”
We hebben zelf ook al een UNIZO-event gehost. Gewoon hier, pal tussen de fietsen.
Neem je ook deel aan de netwerkevents van UNIZO?
“Zeker. Als lid van UNIZO heb je gewoon meer mogelijkheden om met andere ondernemers in contact te komen en met hen van gedachten te wisselen. Pas op, ik heb twee jonge kinderen, ik zit met een verbouwing en ons bedrijf is in volle evolutie. Ik heb niet de tijd om álle activiteiten bij te wonen. Maar dat wordt ook niet verwacht. Je hebt geen scorekaart om af te vinken. Je komt als je tijd en zin hebt. En past het in je planning, dan is zo’n event altijd een meerwaarde.”
“Dit jaar hebben we zelf ook een UNIZO-event gehost: een inspiratiecafé rond ‘impactvol ondernemen’, gericht op jonge mensen die zelf de stap naar ondernemerschap willen zetten. Dat was hier, pal tussen de fietsen. Ervaren ondernemers kwamen toen vertellen over het lief en leed dat zij op hun professionele pad zijn tegengekomen. Dat is altijd boeiend om te horen. Je kunt alleen maar leren uit zo’n ondernemersverhaal.”
Wat wil je nog bereiken met je onderneming?
“In ons bedrijf geven we maximaal kansen aan medewerkers uit de sociale economie. Denk bijvoorbeeld aan mensen die verantwoordelijk zijn voor het plannen van fietsophalingen, het reviseren van fietsen en het verkopen ervan. Vanwege die positieve maatschappijvisie kunnen we op heel veel goodwill van onze klanten rekenen, zowel B2C als B2B. Veel van onze klanten komen dan ook speciaal naar ons vanwege dat sociaal engagement. Ook mensen van ver buiten Mechelen. Die kunnen echter niet altijd de verplaatsing maken en vragen ons vaak of we niet aan huis leveren. Daarom lanceren we dit jaar nog een eigen webshop met een uitgebreid servicenetwerk in Vlaanderen. Zo kunnen ook mensen buiten de stad makkelijk bij ons terecht en kunnen ze hun fiets steeds in eigen buurt binnenbrengen voor onderhoud.”