Deze zomer maakte het bekende pannenkoekenhuis Gwenola in Gent een langverwachte comeback na het overlijden van bazin Marie-Christine Rogiest. Dochter Gaëlle Laurier en Fauve Doom wilden het levenswerk van Marie-Christine verderzetten, dus volgde Gaëlle het traject Starten bij coach Lieve.

Gaëlle: “Fauve was destijds de rechterhand van mijn moeder, dus was het niet meer dan logisch dat zij de zaak zou leiden. Zij doet haar werk in totale autonomie en ik heb ook mijn project, de ‘bak-fiets’. Daarmee ga ik de baan op, onder andere naar benefieten om pannenkoeken ter plaatse te bakken. Het heeft een jaar geduurd om hem te maken maar toen de fiets eindelijk klaar was, was ik zo opgelucht. Het is echt ‘mijn’ project.”

Hoe heeft Lieve jullie geholpen bij het opstarten van Gwenola 2.0?

Gaëlle: “Naast de hulp bij een businessplan en marktanalyse stelde Lieve vooral veel belangrijke vragen. Wilde ik verdergaan onder dezelfde naam? Hetzelfde logo met dezelfde kleuren? Voor mij waren die vragen niet zo belangrijk, maar Lieve deed mij inzien dat dit net heel relevante zaken waren om over na te denken.”

Fauve: “Toen we de zaak net openden, dienden we onze pannenkoeken op in een wit bord. Het lijkt iets heel banaal, maar om de een of andere reden voelde dat gewoon niet goed. We hebben dan meteen een grote voorraad van de oude borden besteld en dat maakte meteen een groot verschil.”

Gaëlle en Fauve van Gwenola

Hadden jullie geen stress om het even goed te doen als Marie-Christine?

Gaëlle: “Er zijn veel verwachtingen in dit verhaal en dat geeft inderdaad wel wat stress. Er zijn zo veel mensen betrokken en betrokken geweest en daarom hebben we voor onszelf beslist wat belangrijk is, rekening houdend met het verleden en de toekomst. We zijn ergens in het midden geland en voor mij is dat de perfecte plek.”

Fauve: “Gwenola is geen kopie van vroeger. De ambachtelijke basis is wel behouden, maar we hebben de rest gemoderniseerd. We maken onze chocolade- en karamelsaus zelf, net als de chocolaatjes bij de koffie. Ik wilde mijn eigen toets geven aan het concept, zonder het verleden uit het oog te verliezen.”

Gaëlle: “Iets kopiëren ‘omdat het vroeger zo was’, dat voelde niet goed voor ons. We wilden er iets van onszelf in leggen, niet alleen in het recept maar ook in het nieuwe interieur en de algemene organisatie van de zaak.”

Wat zijn jullie plannen voor de komende jaren?

Fauve: “Het klinkt misschien raar, maar het eerste jaar wil ik gewoon ondergaan en meer structuur krijgen in de zaak én focus behouden. We willen organisch groeien en zien wat er de komende vijf jaar nog op ons pad komt.”

Gaëlle: “Mijn hoofddoel is bereikt: namelijk dat mijn moeder haar levenswerk verdergezet wordt, op een toffe manier en met de juiste mensen. Het was een heel lang traject en ook deel van mijn rouwproces, maar ik ben zo blij en opgelucht dat Gwenola is wat het nu is.”