The Pool Boy haalt startlening PMV binnen voor primeur in Europa




Als jonge ondernemer een innovatief product op de markt brengen, zorgt voor heel wat uitdagingen. Jo De Cock van The Pool Boy Belgium weet er alles van. Hij lanceert in april als eerste op de Europese markt een mobiele elektrische cryokamer. Hiervoor zocht hij financiering en die vond hij in de vorm van een PMV Startlening, dankzij de begeleiding van coaches Valerie en Els. Jo vertelt hoe hij aan zijn ondernemersavontuur begon en hoe hij op dit innovatieve idee kwam.
“Ik dacht altijd dat ondernemen niets voor mij zou zijn, tot ik in de winkel van mijn vader begon te werken. Door in aanraking te komen met klanten, merkte ik dat de verkoopwereld en het ondernemerschap me toch aanspraken. Mijn interesse groeide en ik volgde hier en daar al opleidingen over ondernemen”, vertelt Jo. “Met de hulp van mijn vader richtte ik uiteindelijk mijn eerste bedrijf op: ‘The Pool Boy Belgium’, een zwembadservicebedrijf.”
“Mijn ondernemersdrang bleef groeien en ik was klaar om op mijn eentje een nieuw idee op de markt te brengen. Via via kwam ik in contact met mensen uit de cryosector en voelde ik dat er nog een spreekwoordelijk gat in de markt zat.”

Primeur in Europa
Zo kwam hij op het idee van een mobiele cryokamer. De mobiele cabines, The Ice Cube genaamd, zijn een primeur in Europa. “Het principe van een cryokamer, een koelcel waarin je enkele minuten wordt blootgesteld aan extreem lage temperaturen, bestaat al langer. In de wellness- en voetbalsector wordt deze techniek al jaren gebruikt om de gezondheid te ondersteunen. De grootste uitdaging in deze sectoren, was de verplaatsing van en naar de cryokamer. Zo kwam ik op een mobiele kamer die dit probleem zou oplossen. Dit zou een primeur zijn in Europa,” vertelt Jo. “Aangezien de kamer volledig autonoom zal werken, kan je deze overal plaatsen. Bijvoorbeeld op marathons, waar lopers na hun inspanning kunnen recupereren.”
Deze financiering helpt me om het product op de markt te brengen zoals ik het voor ogen had.
Constructieve feedback
“Alleen had ik niet geweten waar te beginnen,” vertelt Jo. “Een startlening aanvragen is veel werk en heel ingewikkeld. Gelukkig kreeg ik ondersteuning. Aan de ene kant kon ik dankzij mijn vader enkele beginnersfouten vermijden. Aan de andere kant volgde ik een begeleiding bij Els en Valerie van UNIZO. Zij coachten me in het opstellen van een volmaakt dossier. Het uiteindelijk resultaat legde ik dan voor aan PMV, met succes. Deze financiering helpt me om het product op de markt te brengen zoals ik het voor ogen had.”
“Het opstellen van een financieel verslag was een uitdaging,” lacht Jo. “Alle kosten tot in de kleinste details uitwerken nam heel wat tijd in beslag. Er komt zoveel bij kijken wanneer je een innovatief product op de markt brengt. Gelukkig kreeg ik constructieve feedback die me kritisch deed nadenken en me hielp groeien als ondernemer. Maar niet alleen dat, ik moest ook leren hoe ik het product op de juiste manier kon pitchen aan potentiële klanten. Mijn eerste echte pitch bij een topvoetbalploeg was trouwens een succes.”

In de toekomst wil Jo dat cryotherapie voor iedereen toegankelijk wordt. “Ik wil het product betaalbaar maken, zodat cryokamers, en bij uitbreiding ook ijsbaden, deel kunnen uitmaken van de dagelijkse gezondheidsroutine in elk huishouden. Als ergotherapeut van opleiding hecht ik veel belang aan gezondheid. Ons motto is dan ook: ‘Wij bieden gezondheid aan, geen luxe.’ Want gezondheid en welzijn komt op de eerste plaats. Met deze visie in mijn achterhoofd zorgde ik er ook voor dat mijn producten ergonomisch zijn, en dus toegankelijk voor jong en oud.”
“Aan jonge ondernemers kan ik alleen maar meegeven: volg je passie en durf die sprong in het diepe te wagen. Het is een leerzaam proces en op eigen benen staan is enorm dankbaar. Als je bereid bent om hard te werken en uit je fouten te leren, ligt de weg naar succes voor je open.”