Groepspraktijk Grossard uit Genk bestaat uit een jong en ambitieus team van zes paramedici: enkele (sport)kinesisten, een diëtiste, een osteopaat en een acupuncturist. Hun gezonde interesse in technologie leidde onlangs tot een samenwerking met Toster Software. Het resultaat? Revalidatie-oefeningen in virtual reality. VLAIO kwam gedeeltelijk tussen voor de ontwikkeling van de digitale toepassing.

HEFBOOM DIGITALISERING: GEBRUIK DE KMO-GROEISUBSIDIE

Digitaliseren heeft voor heel wat zelfstandigen en bedrijfsleiders vaak een dure bijklank. Toch kan het in élke sector. Sterker nog, digitaliseren biedt nagenoeg elk bedrijf efficiëntiewinst. De data die je genereert, kunnen je producten, diensten of processen in veel gevallen zelfs een stuk slimmer maken. Het allerbeste nieuws? VLAIO heeft kmo-groeisubsidies van maximaal 50.000 euro voor organisaties die vernieuwen door middel van een digitaal groeitraject.  

www.vlaio.be

“Jasper Olaerts van Toster Software is een goede vriend. Hij is samen met Jos Claesen heel gedreven bezig met virtual reality. Ik heb eens zo’n VR-bril opgezet en was meteen overtuigd van de mogelijkheden. Niet veel later zaten we rond de tafel voor de ontwikkeling van Recovery Grid”, legt Filip Grossard uit. “Volgens verschillende wetenschappelijke studies heeft virtual reality een positieve invloed op de pijnervaring en therapietrouw van de patiënt waardoor revalideren een stuk aangenamer wordt.”

VR-BRIL IN GECONTROLEERDE OMGEVING

Er bestaan nog geen laagdrempelige apps waarmee patiënten revalidatie-oefeningen kunnen uitvoeren. De toepassing waar Groepspraktijk Grossard samen met Toster Software aan werkt, probeert deze leemte op te vullen. “Door de combinatie van een VR-bril en een virtuele revalidatiewereld in een gecontroleerde omgeving kun je allerlei parameters meten”, zegt Filip Grossard. “Neem nu een patiënt met nekklachten. Aan de hand van een digitale gradenmeter in virtual reality is het perfect mogelijk om te achterhalen hoeveel progressie een patiënt week na week boekt. De resultaten zijn nauwkeurig én kostenefficiënt.”

INCLUSIEF GAMIFICATION

Recovery Grid is drieledig. Je kunt testen, trainen en gamen. “In de testfase kun je achterhalen wat een patiënt precies kan. Je kunt je patiënt bijvoorbeeld een aantal oefeningen laten uitvoeren in een gecontroleerde omgeving zonder al te veel afleiding. Op basis van die inzichten kun je bepaalde bewegingen laten uitvoeren in de trainingsfase. Gaat dat goed? Dan kun je je patiënt wat uitdagendere oefeningen voorschotelen en gamification toevoegen. Op die manier gaat revalideren minder snel vervelen. In VR creëer je bovendien wat je wil. Je zou topsporters een wedstrijdomgeving kunnen aanbieden. Of een stilteplek creëren voor mensen met chronische stressklachten. Recovery Grid is dus breed inzetbaar.”

IDEALE TOEVOEGING

De app is nog volop in ontwikkeling, maar Filip gebruikt Recovery Grid toch al bij verschillende patiënten.

Nagenoeg iedereen reageert enthousiast op de VR-bril met revalidatie-oefeningen.

Filip Grossard

“Nagenoeg iedereen reageert enthousiast. Zowel een zeventiger met een knieprothese als een tiener met rugklachten. Recovery Grid is de ideale toevoeging. Bij een patiënt die revalideert na een sportblessure wissel ik bijvoorbeeld krachttraining en manuele therapie af met spelsituaties in VR. Dat is aangenamer dan elke keer opnieuw loopladderoefeningen doen”, verduidelijkt Filip Grossard. “Intussen ben ik zo’n twee jaar met de app bezig. Op termijn wil ik aan de slag met de data die de VR-toepassing oplevert. En ik wil ook in realtime oefeningen kunnen aanpassen. Zodra dat op punt staat, is Recovery Grid klaar om uit te rollen naar andere kinepraktijken. De VR-bril is helemaal geen zware investering. De bedoeling is dat zoveel mogelijk therapeuten en patiënten de voordelen van VR inzien. Vanaf dan kunnen we Recovery Grid op een laagdrempelige manier in de markt zetten. Iedereen die de toepassing vandaag ziet, is overtuigd van het potentieel. In een volgende fase wil ik de app zelfs zo intuïtief maken dat iedereen die thuis een VR-bril heeft ook aan de slag kan.”

Ben jij net zoals Groepspraktijk Grossard, Klaardocs, K-Teg en zoveel andere Limburgse kmo’s klaar om te digitaliseren? Het kan je organisatie een fikse groeiboost geven. Misschien kom je wel in aanmerking voor een kmo-groeisubsidie van maximaal 50.000 euro van VLAIO? Check www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-groeisubsidie.