“We kijken enkel naar talenten”
Thierry Delneste werkt sinds juli bij Eurabo in Ronse. Niets speciaal, denk je, maar Thierry is Franstalig en werkt in een Nederlandstalige werkomgeving. Bie Vanderweeën van Eurabo volgde het traject ‘Elk Talent aan Boord’, een gratis begeleidingstraject gericht op het invullen van openstaande vacatures in ondernemingen.
Tekst: Maxime Dehulster – Foto: Rembrand Neirinckx
Met welke uitdaging zijn jullie in het traject gestapt?
Bie Vanderweeën: “Voor we in het Elk Talent Aan Boord-traject stapten, hadden we echt veel moeite om personeel te vinden. Zeker na de COVID-periode. Maar dankzij adviseur Egle zetten we nu veel meer in op employer branding om nieuwe medewerkers aan te trekken en ook te behouden.”
Egle Rimsaite (adviseur Elk Talent aan Boord): “Eurabo heeft verschillende tips succesvol toegepast door hun duidelijke waarden, sterke teamsfeer en het onthaalbeleid zichtbaar te maken via sfeerfoto's, social media en medewerkersgetuigenissen, wat heeft bijgedragen aan een sterker werkgeversimago en het aantrekken van de juiste kandidaten.”
Hoe zorgen jullie ervoor dat jullie bedrijf aantrekkelijk is voor kandidaten?
Bie: “We willen vooral aantonen dat Eurabo een fijne en veilige werkplek is, waar iedereen zijn sterktes kan ontdekken en ontplooien. We kijken niet echt naar beperkingen, maar vooral naar de talenten van onze medewerkers en zetten daar extra op in. Er wordt ook veel belang gehecht aan work-life balance. We hebben flexibele uurroosters, waardoor mensen 4/5 of halftijds kunnen werken als een voltijdse job voor hen niet mogelijk is.”
Thierry Delneste: “Dat lijkt tegenwoordig heel normaal, maar het is echt wel een pluspunt als je dit als werkgever kan aanbieden. Voor ik hier kwam solliciteren, belde ik naar een kennis die bij Eurabo werkt om te vragen of het een fijne werkomgeving was. Die bevestigde dat volmondig, dus de stap om te solliciteren werd alweer wat kleiner. Nu werk ik hier drie maanden en die kennis had gelijk. De collega’s zijn heel aangenaam en hebben de tijd genomen om me te leren kennen en me op te leiden.”
Thierry Delneste en Bie Vanderweeën
Wat zijn de voor- en nadelen die horen bij het aannemen van anderstalige werknemers?
Bie: “Thierry is onze eerste Franstalige verkoper. We merkten dat er hier, omdat we hier in een voormalige faciliteitengemeente zitten, veel Franstalige ondernemers zitten. Als je dan als klant bediend wordt in je eigen taal, geeft dat een extra laagje aan de service én je kan ook beter uitleggen wat je precies nodig hebt. Ons doel is om meer in te zetten op het adviseren van onze klanten om de juiste materialen bij de juiste toepassingen aan te raden. Dat moet natuurlijk correct gebeuren en met een taalbarrière gaat die communicatie soms wat moeilijker.”
“We hebben er wel veel tijd en energie in geïnvesteerd. Ik gebruik bewust het woord ‘investeren’, want ik ben ervan overtuigd dat het die energie waard is. De tijd gaat vooral naar een draagvlak creëren bij de andere medewerkers en ook bij de anderstalige medewerker. Je kan hen niet aannemen en zomaar in het diepe gooien, er moet een intensieve begeleidingsperiode aan voorafgaan.”
Thierry, je spreekt nu zowel Nederlands als Frans. Voel je dat het een voordeel is om tweetalig te zijn?
Thierry: “Uiteraard. Je wereld wordt groter als je meer talen kent. Je kan het vergelijken met het bezoeken van verschillende culturen. Er zijn meer mogelijkheden, maar je staat op een iets andere manier in het leven.”
Bie: “Kinderen die tweetalig opgevoed worden, hebben eigenlijk een heel grote troef in handen. Je kan overal in ons land terecht als je tweetalig bent én het is zeker een troef bij een sollicitatie.”
Welke tip kan je andere ondernemers meegeven die overwegen om anderstalige werknemers aan te nemen?
Bie: “Gewoon doen! Echt waar, het is een sterkte om verschillende profielen in je bedrijf te hebben, alleen al om je serviceniveau te verhogen.”
De collega’s van Thierry bij Eurabo
Freddy Van Malderen - VDAB: “Hoewel het aantal vacatures lichtjes daalt, is er nog steeds een grote 'war on talent'. In Vlaanderen is de werkloosheidsgraad heel laag. Om de poule van kandidaten uit te breiden, spreken we andere doelgroepen aan. Wallonië heeft een hogere werkloosheidsgraad, waardoor het een opportuniteit is voor de Vlaamse werkgevers om in die richting te kijken.
VDAB en Forem werken hiervoor samen. Samen zetten we in op het informeren en sensibiliseren van de Vlaamse werkgevers en Waalse werkzoekenden om over de 'gewestgrens' te kijken. De vacatures die VDAB ontvangt, worden naar Forem doorgestuurd, en gepubliceerd op hun website. Dat verhoogt de zichtbaarheid van de vacature naar een groter publiek. Zo vergroten we de kans op een match tussen een vacature en werkzoekende. Bij die match kunnen VDAB en Forem verder ondersteunen, bijvoorbeeld met een individuele beroepsopleiding (IBO), al dan niet met taalondersteuning op de werkvloer.
Deze getuigenis bewijst alvast dat een match mogelijk is en dat elk talent telt, waar die zich ook bevindt.”
Jouw HR-structuur wordt voorbereid, zodat talenten met een afstand tot de arbeidsmarkt op een inclusieve manier kunnen integreren en duurzaam kunnen bijdragen aan je bedrijf.
Talent met een langere afstand tot de arbeidsmarkt wordt zo op een inclusieve manier verwelkomd én zal op lange termijn werkzaam blijven in jouw bedrijf. Uiteraard kan je hierdoor ook je huidige medewerkers nog meer binden aan je bedrijf. We kijken dus naar jouw noden als onderneming om de inclusiviteit op je werkvloer te verhogen. Het traject is gratis dankzij de steun van de Europese Unie en de Vlaamse overheid.