25 januari 2022
10 prioriteiten van UNIZO Limburg voor een slimmere economie
Een goede crisis mogen we niet verspillen. Volgens UNIZO Limburg is dit dan ook het uitgelezen moment om werk te maken van slimmer ondernemerschap. En dat start op zeer veel vlakken bij onze beleidsmakers. UNIZO legt met haar 10 prioriteiten de vinger op de meest pijnlijke wonden.
- Minder belastingen voor ondernemers
Ondernemerschap moet beloond worden, in plaats van enkel getaxeerd. De belastingdruk voor ondernemers moet dringend verminderen, op alle niveaus. Op federaal niveau blijft - na de verlaging van de vennootschapsbelasting - een verlaging van de belasting voor eenmanszaken aan de orde via een ondernemersaftrek. Op lokaal niveau dient de wildgroei aan belastingreglementen en nieuwe (oppervlakte)belastingen ingeperkt te worden.
- Loonlastverlaging voortzetten en flexibiliteit verhogen
België is Europees kampioen wat de lasten op arbeid betreft, zowel op het vlak van werkgeversbijdragen, werknemersbijdragen als inkomstenbelasting. Met een verhouding van 66,5% tussen netto- en brutoloon zitten we bovendien een heel stuk lager dan Nederland en Duitsland. De kloof tussen loonlast voor de werkgever en netto-loon voor de werknemer moet verkleind worden. Ook is er nood aan een meer flexibele arbeidsmarkt, met een vereenvoudiging van de arbeidsduurreglementering, meer ruimte voor meer en betaalbare overuren, plus een uitbreiding van het systeem van flexijobs naar alle sectoren.
- Meer mensen aan de slag bij kmo's
Meer dan 8 op 10 kmo-werkgevers hebben problemen om hun vacatures in te vullen met voldoende geschikt personeel. Om de werkzaamheidsgraad te verhogen, pleit UNIZO voor een activering van alle niet-werkenden, in combinatie met een beperking in de tijd van de werkloosheidsuitkeringen. De vrijgekomen middelen moeten gebruikt worden om werkzoekenden beter op te leiden en te begeleiden.
- Een doortastend, gedurfd en breed mobiliteitsbeleid
Een vlotte mobiliteit is voor elke ondernemer belangrijk, of het nu gaat om verplaatsingen van werknemers, verplaatsingen van of naar klanten of om het (laten) vervoeren van goederen. UNIZO blijft ijveren voor investeringen in zowel wegeninfrastructuur als alternatieve vervoersmogelijkheden. Met het oog op meer elektrisch rijden is ook een snelle uitrol van (snel)laadinfrastructuur in het hele land nodig.
- Betaalbare energie en voluit gaan voor circulaire economie
Hoge en stijgende energiekosten bedreigen de winstgevendheid van onze kmo’s. Hoog tijd om de aangekondigde energienorm concreet in te voeren en op te volgen, zodat onze elektriciteitskosten niet sneller stijgen dan in de buurlanden. Ook moet de overheid werk maken van korte en soepele procedures om bedrijfsinvesteringen in hernieuwbare energie en circulaire economie te stimuleren.
- Inzetten op kernversterking
Om de leefbaarheid en levendigheid van de detailhandel te garanderen, is het nodig dat onze handelskernen evolueren naar ‘bedrijvige kernen’, met een gezonde mix van retail met horeca, diensten, ambachten, cultuur en andere private en publieke initiatieven. Ook moet er werk gemaakt worden van een winkelshift, om de ongecontroleerde inplanting van grootschalige detailhandel buiten de kernen en de toename van leegstand aan banden te leggen.
- Een betere sociale zekerheid voor zelfstandigen
Ook na de historische beslissing voor een gelijkwaardig pensioen voor zelfstandigen blijft er nood aan een verdere verbetering van het sociaal statuut. Belangrijke aandachtspunten zijn de ondersteuning van arbeidsongeschikte zelfstandige ondernemers en de bescherming van zelfstandigen tegen armoede. Ondernemers betalen mee aan de sociale bescherming van anderen en hebben dus ook recht op meer bescherming.
- Ondernemerschap ondersteunen
Ondernemers verdienen de beste ondersteuning en verdediging, omdat zij risico nemen, welvaart creëren en op het einde van de maand zelf voor hun centen – en voor die van hun medewerkers – zorgen. UNIZO ijvert bij de overheid en neemt ook zelf initiatief om ondernemers te sensibiliseren, te begeleiden en te ondersteunen op alle cruciale momenten in hun levenscyclus. De nadruk ligt hier zowel op het bieden van advies op maat, financiële ondersteuning als het in contact brengen met andere ondernemers en ondersteunende instanties.
- Gelijk speelveld afdwingen en oneerlijke concurrentie wegwerken
UNIZO vraagt naar een gelijk speelveld voor alle ondernemers, zodat ondernemen plezant en eerlijk blijft. We willen eenvoudige en vooral transparante regels op fiscaal en sociaal vlak, zodat multinationals, nieuwe deeleconomieën, online spelers en ondernemers uit (vooral) Oost-Europa op hetzelfde veld met dezelfde regels spelen als reeds gevestigde ondernemers.
- Drastische verlaging administratieve lasten en efficiëntere overheid
Administratieve verplichtingen worden steeds uitgebreider en complexer en kosten ondernemers tijd, energie en geld. Ze liggen bovendien hoger dan in de ons omringende landen. UNIZO wilt administratieve vereenvoudiging vastleggen in regeerakkoorden, kostenbesparing door het schrappen van onnodige verplichtingen en meer digitale overheidsdienstverlening.