UNIZO Limburg is haar zoektocht gestart naar 20 innovatieve ondernemersideeën die in de loop van 2024 kunnen beloond worden met de innovatieve starterssteun van 50.000 euro. Belangrijk om ook gevestigde ondernemers die op een idee broeden in aanmerking komen indien de aanvraag gebeurt door een vennootschap waarvan minstens de heflt van de aandelen in handen is van aandeelhouders die minder dan twee jaar zelfstandige zijn. Daarnaast richten we ons tot innovatieve start-ups  die snel willen én kunnen groeien en binnen de 5 jaar een tewerkstelling van minstens 5 medewerkers beogen. Ondernemers die meer info willen en/of de innovatieve starterssteun willen aanvragen kunnen zich melden via patrick.buteneers@unizo.be

“Belangrijk is dat de kandidaat-ondernemers een pioniersrol vervullen in hun marktsegment. Daarbij staan ze voor een traject waar een aantal belangrijke onzekerheden moeten onderzocht worden, zodat in een volgende stap externe financiering en/of eerste betalende klanten kunnen aangetrokken worden. Ook projecten die nog in de markt moeten gezet worden komen voor steun in aanmerking”. 

De financiële steun is een vast bedrag van 50.000 euro. "Aanzienlijk", vindt Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg, “zeker in verhouding tot de administratie en de procedures die tot een minimum beperkt worden. We hadden wel liever een geïndexeerd bedrag van 60.000 euro zien verschijnen. De innovatieve starterssteun gaat zijn vierde jaar in en met 50.000 euro kunnen onze innovatieve starters merkelijk minder doen dan hun collega’s die in 2021 voor het eerst deze steun ontvangen hebben.” 
 
“Bijzonder positief is echter de drastische vermindering van de doorlooptijd van 6 maanden in de vorige edities naar 6 weken in de editie voor 2024. Vlaio en Vlaams minister van economie en innovatie Jo Brouns hebben hiermee bijzonder belangrijk werk geleverd”. 
 
Innovatie starters kunnen op 5 momenten in de loop van 2024 hun project indienen. Het pitchen van hun idee voor een jury wordt van doorslaggevend belang voor de kandidaten. Vandaar dat we naast de inhoudelijke ondersteuning bij de opmaak van hun projectvoorstel hen ook zullen begeleiden naar een kansrijke pitch”, zo stelt Bart Lodewyckx.  “En we starten met een meter- en peterschapsformule om hun projectidee nog sterker te maken. Hiervoor vallen we terug op onze 10 winnaars van de innovatieve starterssteun van de voorbije jaren. Zij kunnen elk enkele kandidaten begeleiden en hun ervaring uit hun start up doorgeven aan de kandidaten.   
 
Op deze wijze willen we 20 innovatieve starters met de innovatieve starterssteun een belangrijke extra duw in de rug geven en 1 miljoen euro aan innovatie starterssteun naar Limburg halen.  

Patrick Buteneers
Patrick Buteneers
Belangenbehartiging: manager / adviseur