Als freelance ondernemer ben je gewend om altijd "aan" te staan. Je bent verantwoordelijk voor je eigen planning, klanten en inkomsten. Maar hoe zit het met je bereikbaarheid tijdens je vakantie? Dit is een belangrijke vraag die elke freelancer zichzelf zou moeten stellen.

Het belang van ontspanning

Ten eerste is het cruciaal om te beseffen dat iedereen, ook jij als freelancer, behoefte heeft aan rust en ontspanning. Een pauze nemen helpt om de batterij op te laden, stress te verminderen en creativiteit te stimuleren. Zonder deze pauzes kan je werk hieronder lijden, en kan je zelfs richting een burn-out gaan. Het is dus van belang om hiermee rekening te houden in je financieel plan. Zet regelmatig wat geld aan de kant om je vakantie te financieren en dagen zonder inkomsten te overbruggen.

Bereikbaarheid: ja of nee?

Het antwoord op de vraag of je bereikbaar moet blijven tijdens je vakantie, hangt af van verschillende factoren. De aard van je werk, de verwachtingen van je klanten en jouw eigen persoonlijkheid spelen hierbij een rol.

De voorstanders van bereikbaarheid

Sommige freelancers kiezen ervoor om bereikbaar te blijven. Dit kan helpen om klanten tevreden te houden en belangrijke kansen niet te missen. Met moderne technologie is het gemakkelijker dan ooit om af en toe je e-mail te checken of een telefoontje aan te nemen. Dit kan vooral belangrijk zijn als je met strakke deadlines werkt of als er spoedeisende projecten zijn. Voor veel mensen is het ook gewoon leuk om – geïnspireerd door je nieuwe omgeving – ideeën onmiddellijk met je klanten delen.

Ook als je ervoor kiest om je niet volledig af te sluiten van je werk, is het verstandig om klanten te laten weten dat je slechts beperkt bereikbaar bent. De momenten dat je ze wel te woord zal staan zullen zij extra appreciëren. Probeer deze momenten zo veel mogelijk in blokken te bundelen zodat de werkmomenten ook tijdens je vakantie duidelijk afgebakend zijn.

De voorstanders van 100 % vakantie

Aan de andere kant kiezen veel freelancers ervoor om volledig offline te gaan tijdens hun vakantie. Dit helpt om echt los te komen van werk en volledig te ontspannen. Door duidelijke verwachtingen te stellen bij je klanten en hen vooraf te informeren over je afwezigheid, kun je deze periode zonder schuldgevoel doorbrengen. Bovendien kunnen automatisering en het inschakelen van een tijdelijke vervanger helpen om de continuïteit te waarborgen.

De meeste Belgen plannen hun vakantie in de zomervakantie. Veel bedrijven zijn in die periode dan ook op zoek naar een extra paar handen om hun organisatie draaiende te houden. Als je in de mogelijkheid bent om een andere periode uit te kiezen is het mogelijks interessant om op een ander moment op vakantie te gaan en in te tekenen op alle opdrachten die verschijnen terwijl jouw concullega’s in een hangmat liggen te luieren.

Of je nu kiest voor volledige onbereikbaarheid of een gedeeltelijke bereikbaarheid, het belangrijkste is dat je een balans vindt die voor jou werkt. Vakantie is een tijd om op te laden en te genieten, en als freelance ondernemer heb je de flexibiliteit om die tijd op jouw voorwaarden in te vullen. Zorg ervoor dat je de juiste keuze maakt voor je gezondheid, welzijn en professionele relaties.

Nuttig voor jou