De ministerraad heeft vandaag het charter voor toegang van kmo's tot overheidsopdrachten geactualiseerd. Het charter bevat een reeks principes en goede praktijken die overheden moeten volgen om de toegang van kmo's tot overheidsopdrachten te bevorderen.

UNIZO is tevreden met de update van het charter. Dit is opnieuw een stap in de goede richting, het charter bevat nu duidelijkere en concretere bepalingen over hoe overheden de toegang van kmo's tot overheidsopdrachten kunnen verbeteren.

Toch vindt UNIZO dat het charter niet voldoende is om overheden aan te zetten tot effectieve toegang van kmo's tot overheidsopdrachten. UNIZO roept de overheid op om concrete maatregelen te nemen om de toegang van kmo's tot overheidsopdrachten te verbeteren.

Overheidsopdrachten zijn nog te vaak niet toegankelijk voor kmo's. Een opvallend voorbeeld hiervan is de "Opdracht betreffende de uitvoering van een raamovereenkomst voor de levering van imagokledij, diverse artikelen en aanverwante diensten ten voordele van Defensie". Deze overheidsopdracht heeft een looptijd van 12! jaar en een budget van 225 miljoen euro. Helaas is deze opdracht niet haalbaar voor kmo's. Er is geen opdeling in percelen en de selectiecriteria zijn bijzonder hoog. Dit is het tegenovergestelde van de aanpak zoals beschreven in het charter.