Coronamaatregelen voor ondernemers: update 26 november
Het Overlegcomité besliste over een verstrenging van de coronamaatregelen. Dit zijn de maatregelen die gevolgen hebben voor jou als ondernemer.
Je bent actief in de horeca en/of het nachtleven:
- er mogen maximum 6 personen per tafel samenzitten, kinderen t.e.m. 12 jaar worden niet meegeteld. Een huishouden mag eenzelfde tafel delen, ongeacht met hoeveel ze zijn. De uitbater wordt niet verwacht te controleren of ze effectief tot hetzelfde huishouden behoren;
- je klanten mogen enkel zitten om te consumeren (aan een tafel of aan de toog);
- cafésporten (biljart, darts, ...) en buffetten blijven toegestaan;
- je mag enkel open zijn van 5 uur ’s morgens tot 23u 's avonds;
- ook take away of levering aan huis is verboden tussen 23u en 5u;
- discotheken en dancings moeten de deuren sluiten
Je organiseert publieke evenementen:
- Binnen: je bezoekers moeten zitten. CST en mondmasker zijn verplicht. Eten en drinken kan enkel volgens de regels van horeca (dus enkel zittend). Dit geldt ook wanneer het evenement wordt georganiseerd voor méér dan 50 personen aan de hand van het CST.
- Buiten: evenementen buiten mogen blijven doorgaan, ook staand. Er moet anderhalve meter afstand gegarandeerd worden tussen de gezelschappen, behalve wanneer het een massaevenement is, dat wordt georganiseerd op basis van het CST. Eten en drinken kan enkel volgens de regels van horeca (dus enkel zittend, ook indien het CST gebruikt wordt).
- Deze maatregelen voor evenementen gaan op maandag 29 november in.
- Op handelsbeurzen moet iedereen een mondmasker ophouden. Er moet een afstand van 1,5m tussen de gezelschappen gehouden worden, behalve indien de beurs georganiseerd wordt op basis van het CST.
Je organiseert privé-feesten en/of je bent cateraar:
- Privébijeenkomsten zijn enkel buiten toegelaten. Alleen privéfeesten in de eigen woonst, in een toeristisch logie van maximaal 15 personen of sportieve activiteiten mogen nog binnen doorgaan.
- Het mondmasker is verplicht vanaf 50 personen binnen of 100 buiten;
- Vanaf 50 personen binnen of 100 personen buiten, moet het CST gebruikt worden, behalve bij private bijeenkomsten die thuis plaatsvinden tijdens dewelke geen enkele horeca-activiteit professioneel wordt uitgeoefend;
- De horecaregels moeten toegepast worden indien gebruik wordt gemaakt van een professionele cateraar, behalve bij catering aan huis (dan geldt enkel de verplichting om de catering te stoppen om 23u, behalve bij huwelijken).
Nachtwinkels
- Nachtwinkels moeten sluiten tussen 23u en 5u.
Je hebt personeel: langer verplicht telewerk
De huidige regeling van vier dagen per week verplicht telewerk wordt met een week verlengd (tot 19 december). Daarna kan je twee terugkeerdagen per week organiseren en geldt er een maximumbezetting van je werkvloer van 40%.
Aangepaste regels op vlak van vaccinatie en testen
- Gevaccineerden die een hoogrisicocontact hebben gehad, zullen geen test meer moeten laten afnemen op dag 7, enkel nog op dag 1. Ze dienen wel in quarantaine te blijven tot ze een negatief testresultaat hebben. Wie niet gevaccineerd is, moet bij een hoogrisicocontact wél nog twee testen laten afnemen (op dag 1 en dag 7), en mogen de quaranntaine eveneens pas verlaten als hun eerste test negatief is.
- Er worden walk-in testcentra ingesteld, in samenwerking met de deelstaten;
- Iedereen moet een boostervaccin gehad kunnen hebben tegen maart.
- Mensen die Johnson & Johnson gekregen hebben, moeten twee maanden na hun vaccinatie een boosterprik krijgen.
- Mensen die AstraZeneca gekregen hebben, moeten vier maanden na hun laatste vaccin een derde prik krijgen
- Mensen die Pfizer of Moderna kregen, moeten zes maanden wachten.
Beperkte maatregelen voor het onderwijs en jeugd
- Het overlegcomité heeft zelf geen beslissingen genomen over het onderwijs. De deelstaten moeten daar de volgende dagen een regeling voor vinden. Het overlegcomité doet wel een aantal aanbevelingen, zoals een verbod op extracurriculaire activiteiten, mondmaskers en ventilatie, het beter spreiden van groepen, ... .
- Voor jeugd zijn wel al bijkomende maatregelen beslist. Zo worden meerdaagse activiteiten met overnachting verboden, mogen groepen uit maximaal 50 personen bestaan, en mag er maximaal 1 groep per ruimte aanwezig zijn.
Startdatum
- met uitzondering van de evenementen, gaan deze maatregelen in op 27 november om 11u.
Het volgende Overlegcomité vindt plaats op 15 december.
Reactie Danny Van Assche (Gedelegeerd Bestuurder UNIZO):
“Dit moet de laatste golf van het virus geweest zijn die ons leven overhoop haalt. Om dit waar te maken, moeten structurele maatregelen genomen worden die op lange termijn ons samenleven met het virus mogelijk maken,” stelt Danny Van Assche.
Om de getroffen bedrijven kans op overleven te geven, pleit UNIZO voor het (her)invoeren of verlengen van maatregelen zoals tijdelijke werkloosheid, het overbruggingsrecht en het Vlaams Beschermingsmechanisme.
Vragen over deze regels?
- Vind je sommige zaken nog onduidelijk?
- Wil je weten hoe je bepaalde maatregelen praktisch moet regelen?
- Zit je met je handen in het haar met deze verstrengde maatregelen?
- Stel je je vragen bij de impact op je eigen zaak?
Onze adviseurs weten hier raad mee. Met hun ervaring en expertise zetten ze jou op de goede weg. Persoonlijk en op maat van jouw zaak. En ze bieden je ook een luisterend oor. Zo komen we te weten wat belangrijk is voor jou en kunnen we jouw belangen beter verdedigen.
Neem contact met jouw adviseur