Zo beleefde Alexandra Limage, zaakvoerster van Sprint Transport, de afgelopen periode. Dit is haar verhaal.

Alexandra Limage: "Meer in een niche gaan werken, ons beter profileren, een volledige rebranding laten maken alsook een nieuwe website. Dat was er aan de orde." (Foto Ellen Goegebuer)

In 1 week tijd een terugval van 70 procent in ons omzetcijfer, voertuigen die zo goed als allemaal plots stil stonden alsook een zo goed als hele ploeg die thuis zat omwille van bijna geen werk. Wanneer dat precies gebeurde moet ik jullie niet meer vertellen. Mij als ondernemer gaf het een flinke opdoffer. Want wat zou ik moeten gaan doen om te overleven en hoe kon ik zoiets vermijden voor de toekomst… Een breiclub oprichten of gaan vissen tot het allemaal over waaide? Dat was een optie. Opgeven staat echter niet in het woordenboek van een ondernemer dus het was tijd voor ACTIE!

In eerste fase zorgde ik dat de kosten meteen tot het minimum ingeperkt werden. Nummerplaten werden van de stilstaande voertuigen afgeschroefd en ‘ter bewaring tot betere tijden’ naar de makelaar gebracht. Na 2 weken heb ik de knop van de radio definitief omgedraaid, genoeg negatieve berichten, tijd om positief te blijven!

Intussen hield ik telefonisch contact met onze klanten, bracht ik de chauffeurs die thuis zaten op de hoogte van het reilen en zeilen binnen Sprint en voelde ik de noodzaak om zo goed als alle ondernemers uit mijn adresboek 1 voor 1 op te bellen en een klankbord voor hen te zijn. Hier kwamen droeve, leuke en ook heel straffe verhalen naar voren. Samen brainstormen over de issues die eenieder had zorgde vaak voor heel wat input. Nieuwe plannen en ideeën kwamen voort uit de gesprekken. Sommigen werden doorgevoerd, nieuwe connecties werden gelegd en er kwam precies meer drive naar voren om ‘dit beest te verslaan en er te blijven staan’. Samen sterk!

Binnen mijn bedrijf staken we de koppen samen en kwamen al snel tot de conclusie om te gaan investeren in de toekomst. Meer in een niche gaan werken, ons beter profileren, een volledige rebranding laten maken alsook een nieuwe website. Dat was er aan de orde. Een dik jaar later behaalden we onze ISO-13 485 Medical Devices en gingen we ons meer focussen op transport van gesteriliseerde operatietools, hadden we onze vloot in 3 categorieën ingedeeld en afscheid genomen van alle andere soorten wagens, werden chauffeurs ingeschreven voor cursussen ADR (gevaarlijke goederen) en waren we klaar voor de toekomst. Een goede beslissing want ondanks de vele extra kosten die dit allemaal met zich meebracht, haalden we toch een nog ok resultaat en kijken we nu positief naar de toekomst.

"Mijn advies: blijf bij de les, reken en tel iedere dag, overleg met andere ondernemers en hou je doel voor ogen!"

Een nieuwe uitdaging staat sinds kort plots voor iedere ondernemer zijn deur. De torenhoge brandstofkosten, de snelle stijging van gas en elektriciteit alsook de enorme schaarste aan grondstoffen en voertuigen…  Misschien nu wel veel zwaardere uitdagingen. Mijn advies: blijf bij de les, reken en tel iedere dag, overleg met andere ondernemers en hou je doel voor ogen! We hebben allemaal mindere momenten dus praat met andere ondernemers en laten we elkaar versterken in het klankbord zijn. Ook hier komen we door.

 

Over Alexandra

Alexandra LimageAlexandra Limage is zaakvoerster van distributie- en transportbedrijf Sprint Transport uit Houthalen-Helchteren. Een self made woman en een volbloed overlever, die het bedrijf waar ze ooit begon als bestelwagenchauffeur en administratieve duizendpoot, al meermaals heruitvond. Ze bouwde Sprint Transport uit tot een straffe en crisisbestendige logistieke speler met een persoonlijke aanpak. In 2018 werd Alexandra voor haar straffe parcours bekroond met de WOMED Award voor ‘Vrouwelijke ondernemer van het Jaar’ door Markant vzw. Begin dit jaar zat ze mee in het adviesteam van het webinar met Kamal Kharmach van ‘Andermans Zaken’ over groeien of niet, een VRT-initiatief in samenwerking met UNIZO. www.sprinttransport.be