Crisisbelasting?
De voorbije dagen stonden weer heel wat politieke partijen elkaar te verdringen om te pleiten voor een zogenaamde crisisbelasting of rijkentaks. De invulling van die taks zorgde echter voor minder eensgezindheid. De ene wil de rijkste Belgen laten betalen. De andere wil woekerwinsten belasten. De socialisten kwamen wat dat laatste betreft met het meest concrete voorstel: een crisisbelasting op zgn. overwinsten. Die zou al gelden vanaf een rendement van 8% op geïnvesteerd kapitaal. Hun voorstel komt neer op een belastingdruk van meer dan 50%. Daardoor zou de helft van die overwinst dus verdwijnen.
We hebben het even voor u onderzocht: maar liefst een kwart van onze kmo-ondernemers zou daardoor zwaar getroffen worden. Het afromen van de winsten bedreigt bovendien de cashpositie van kmo’s, omdat aangesproken reserves zo nooit opgevuld geraken. Het feit dat er enkele bedrijven zijn die grote winsten maken, mag niet aangegrepen worden om alle ondernemers te straffen. Voor UNIZO is dat daarom totaal onaanvaardbaar. Want laat België nu al één van de meest belaste landen ter wereld zijn.
Kan onze fiscaliteit dan niet rechtvaardiger? Toch wel. Niet alle opbrengsten worden even zwaar belast en er zijn verschuivingen mogelijk. Zo’n taxshift vraagt een slimme aanpak. Daarnaast ontspringen sommige ondernemingen, veelal multinationals, nog vaak de dans. Hen correct laten bijdragen vraagt dan weer een Europese aanpak, geen populistische.
Daarom huiveren wij bij nieuwe voorstellen om ‘het geld te gaan halen waar het zit’. Want ‘in the end’ is dat opnieuw bij de kleine ondernemingen. Wie het echt wilt gaan halen waar het zit, moet overigens bij de overheid zijn. Want die gaat in ons land met nog altijd 54% van het totale inkomen lopen. Ons probleem is dus niet zozeer te veel overwinst, maar te veel overheid.
Bart Lodewyckx
Gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg