Bart Lodewyckx‘Lockdown eist met E5 Mode een nieuw slachtoffer’ en ‘Faillissement dreigt voor 120 ex-Blokkerwinkels. Krantenkoppen van grote namen in crisis. Geen enkel leedvermaak overigens, want voor grote spelers en hun medewerkers zijn dit evengoed drama’s. Maar op hetzelfde moment vechten ook duizenden kleinere ondernemers voor hun voortbestaan. Hun relaas lees je niet in de krant, maar wij worden er dagelijks mee geconfronteerd. Via telefoon, mail, whatsapp, … De noodkreten komen langs alle kanalen binnen.

De steunmaatregelen helpen ten dele om onze economie te onderstutten. Voor veel ondernemers zijn ze slechts een doekje voor het bloeden. Je zal maar met een volledige winterstock zitten, die na het rampzalige voorjaar in de magazijnen blijft liggen. Daar zijn geen premies tegen opgewassen. Bovendien willen ondernemers maar één ding: terug ondernemen en in hun zaak staan. Niet alleen omdat het hun lange leven is. Maar ook uit absolute noodzaak. Opgebouwde reserves en spaarrekeningen smelten als sneeuw voor de zon. De helft van de Limburgse ondernemers ziet momenteel de bodem van hun kas.

Vrijdag komt de regering opnieuw samen. Wij zijn strijdvaardiger dan ooit om deze week onze eisen zowel in de media als rond de onderhandelingskamers kracht bij te zetten. Laat verkoop op afspraak toe om zo te evolueren naar een gecontroleerde opening met safe shopping. Gekoppeld aan een streng handhavingsbeleid. Want niemand wil een derde lockdown.

Ook voor sectoren die al sinds maart geen enkel perspectief hebben (eventsector, reissector e.a.) willen we de strijd verder opvoeren. Als ze niet open mogen, dan moeten ze veel sterker onderstut worden. Heel wat spelers in de event- en reissector dreigen onderuit te gaan en te verdwijnen. Realiseer alle beloofde steunmaatregelen en werk de onduidelijkheden weg. En treed eindelijk op tegen oneerlijke concurrentie. 

Vorige week organiseerden we nog onze jaarlijkse Dag van de Ondernemer. Met een positieve boodschap om ondernemers een hart onder de riem te steken. Deze week zijn we strijdvaardiger dan ooit en schakelen we terug over naar onze syndicale boodschap. Daarom roepen we nu vrijdag, 27 november uit tot Dag van ‘Vergeten Ondernemer’.  Want zoals we vorige week in onze campagne aanhaalden, rijden velen de zwaarste rit van hun leven. Sommige ondernemers en sectoren doen dat zonder enig perspectief en zij mogen niet vergeten worden.

Bart Lodewyckx - gedelegeerd bestuurder

reageer