De lokale verkiezingen van oktober 2024 zijn achter de schermen al in volle voorbereiding. Ook voor UNIZO Erpe-Mere is de tijd rijp om enkele suggesties te doen voor een ondernemersvriendelijk beleid in Erpe-Mere. Het UNIZO-bestuur heeft in samenspraak met haar leden vijf bevattelijke prioriteiten bepaald en zal ervoor ijveren dat die worden aangepakt door het volgende gemeentebestuur.  

De vijf prioriteiten waar UNIZO Erpe-Mere de nadruk op legt zijn:  

Uitvoering concrete acties uit het detailhandelsplan 

In 2020 werd het integraal detailhandelsplan voor Erpe-Mere opgeleverd en goedgekeurd. De ondernemers vragen dat dit document geen dode letter blijft, maar dat het bijhorend actieplan ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd om de verdere afbreuk van de kernen tegen te gaan. 

De invulling van leegstaande panden, het behoud van het bestaande handelsapparaat, de opwaardering van de kernen, het zorgen voor beleving en het voorzien van faciliteiten zoals cashautomaten in deelgemeenten zijn een aantal voorbeelden hiervan. 

www.erpe-mere.be/detailhandelsplan  

Voorzie jaarlijks een warm onthaal voor startende ondernemers  

Zorg voor een warm welkom voor nieuwe en startende ondernemers, naar analogie met nieuwe inwoners en in samenwerking met UNIZO. Zo worden ze snel en adequaat geïnformeerd over de gemeentelijke dienstverlening, vergunningen, subsidies… en kunnen ze de nodige contacten leggen met het gemeentebestuur en collega-ondernemers. Dit kadert ook in een algemene promotie van het ondernemerschap en het aantrekken van starters.  

Ook de doorstroming van relevante informatie van en naar gevestigde ondernemers is momenteel niet optimaal. Hiervoor is - naast de ontwikkeling van gepaste communicatiekanalen - ook het aanleggen en actueel houden van een database met ondernemerscontacten noodzakelijk. 

Koop maximaal lokaal, zeker als gemeente 

Zorg ervoor dat overheidsopdrachten helder gecommuniceerd worden aan de lokale ondernemers, zorg voor een transparante gunning, verzamel de adressen van de ondernemers in een database, maak gebruik van Regioleverancier om overheidsopdrachten aan te kondigen en organiseer een sessie “Zakendoen met de Gemeente” in samenwerking met UNIZO. 

Dringende aanpak Oudenaardsesteenweg 

De huidige congestie op de Oudenaardsesteenweg is op zijn minst nefast te noemen voor de ontsluiting van bedrijventerreinen en de bereikbaarheid van de kernen. 

De ondernemers vragen blijvende aandacht en een aanpak van de verschillende wegbeheerders om dit probleem ten gronde aan te pakken. 

Geen bijkomende belastingen in Erpe-Mere in de volgende legislatuur 

De ondernemers zijn tevreden dat er geen wildgroei aan belastingen is in Erpe-Mere en vragen om geen extra belastingen in te voeren en de bestaande ook niet te verhogen.  

Lees meer over UNIZO Erpe-Mere

Lees meer over UNIZO komt op