De vijf prioriteiten van UNIZO Heist-Op-Den-Berg
1. Respect voor ondernemers & Participatie
Toegankelijkheid van de gemeentediensten is voor ondernemers cruciaal om kansen te kunnen nemen, maar ook rendabel te kunnen ondernemen. Specifiek rond bouwdossiers zijn vooroverleg en dialoog de handvaten die we in de toekomst willen zien in onze gemeente. Zet daarnaast verder in op de uitbouw van het centrummanagement en de dienst lokale economie, dit rendeert. Ondernemen in Heist is een feest, ondernemers in de kijker zetten is niet enkel een teken van erkenning, het lokt ook nieuwe ondernemers naar onze gemeente.
Ondernemers laten participeren aan het vormgeven van het beleid creëert draagvlak. Het kost ook tijd, dus is het cruciaal dat het oplevert. UNIZO neemt haar rol volwaardig op in heel wat organen zoals de GECORO, participeert aan overleg en doet concrete verbetervoorstellen. Toch rendeert dit vandaag niet, door velen wordt het nut van participeren in vraag gesteld.
2. Vlotte bereikbaarheid & Bedrijvige kernen
De impact van wegenwerken is groot. Betrek ondernemers vroeg in het proces, denk na over fasering, omleggingen en basisbereikbaarheid. Een pro-actieve communicatie en betrokkenheid laat hen toe zicht te organiseren en klanten en leveranciers te informeren.
UNIZO Heist-Op-Den-Berg wil dat er daarnaast een constructief overleg over veilige fietsverbindingen, doordachte infrastructuur voor laden en lossen, bereikbaarheid KMO-zones, kort-parkeren en de zorgsector. Heist-Op-Den-Berg bezit hefbomen voor het creëren van faciliteiten op deze domeinen, maar die blijven naar ons gevoel vandaag onbenut in de plannen.
Ons centrum verdient een nieuw circulatieplan dat het ondernemerschap stimuleert en dat de hefbomen gebruikt die in alle geplande investeringen van de gemeente zitten. Stimuleer en ondersteun startende ondernemers door leegstand ter beschikking te stellen en een goed POP-UP beleid te voeren voor ondernemers. Haal valse concurrentie uit dit aanbod en beloon ondernemerschap. Ook voor KMO’s buiten de kern is een pro-actief ontwikkelbeleid van ruimte en het benutten van leegstaande panden een belangrijke kerntaak voor de volgende bestuursploeg.
3. Faire fiscaliteit
Ondernemers betalen belastingen en dat is een teken dat het goed met hen gaat. De duidelijkheid wat die belastingen voor hen opleveren ontbreekt echter. Een transparant inzicht in de besteding van die middelen en investeringen, waarbij de ondernemers een ook kunnen genieten van de voordelen van deze belastingen is daarbij belangrijk.
Laadpaalinfrastructuur, gunst-regime voor startende ondernemers, mobiliteit, verfraaiing van de kern en nog heel wat andere zaken staan daarenboven niet enkel ten dienste van de ondernemers, maar van alle inwoners en bezoekers.
4. Duurzaam ondernemen
Duurzaamheid en circulariteit zijn 2 sleutelwoorden voor ondernemers. In Vlaanderen zijn 15 HUBS actief rond het thema. Een actieve samenwerking met die van Mechelen om hun ondersteuningsaanbod tot bij ons te krijgen lijkt ons aangewezen.
Ondersteun ondernemers in het wegwijs maken. Groene mobiliteit, energietransitie, ESG (Environmental, Social en Governance), … heel wat thema’s komen af op ondernemers die niet de kern van hun onderneming zitten. Steun energiescans, waterscans en organiseer een aanbod om de regelgeving en de oplossingen tot bij de ondernemer te krijgen. UNIZO Provincie Antwerpen heeft een expert in huis, Stéphane Vanden Broeck, gebruik deze kennis om Heistse ondernemers te ondersteunen in het vinden van hun weg in dit transitieverhaal.
5. Winkelhier, ook voor overheidsopdrachten
Er is nog heel wat marge om meer lokaal samen te werken met ondernemers, via de opdracht aanvaarde factuur, maar ook via overheidsopdrachten. Sensibiliseer, schrijf heldere opdrachten, zorg voor percelen en duidelijke criteria en als laatste bestel ook snel binnen de wettelijke termijnen of sneller.