De vijf prioriteiten van UNIZO Oudenaarde
De lokale verkiezingen van oktober 2024 zijn achter de schermen al in volle voorbereiding. Ook voor UNIZO Oudenaarde is de tijd rijp om enkele suggesties te doen voor een ondernemersvriendelijk beleid in Oudenaarde. Het UNIZO-bestuur heeft in samenspraak met haar leden vijf bevattelijke prioriteiten bepaald en zal ervoor ijveren dat die worden aangepakt door het volgende gemeentebestuur.
De vijf prioriteiten waar UNIZO Oudenaarde de nadruk op legt zijn:
-
Kwalitatieve gemeentelijke dienstverlening voor de ondernemers
UNIZO Oudenaarde benadrukt de noodzaak van kwalitatieve gemeentelijke dienstverlening voor ondernemers. Dit betekent een focus op snelheid, continuïteit en kwaliteit bij vragen, vergunningen en documentatie. Om dit te realiseren, pleit UNIZO voor een duurzaam personeelsbeleid, verkorting van antwoordtermijnen en objectieve, snelle toekenning van vergunningen zoals omgevingsvergunningen. Het is essentieel dat de gemeente denkt als een ondernemer en weigeringen goed motiveert.
We pleiten voor een nulmeting in 2025 en evaluatie in 2026 om de evolutie van de termijnen te monitoren.
De voltijds ambtenaar lokale economie is het aanspreekpunt voor alle ondernemers, niet alleen voor handelaars. De ambtenaar lokale economie is de brugfiguur tussen de ondernemers en de administraties waar ondernemers mee te maken hebben. De ambtenaar lokale economie is het hoofd van een centraal loket waar de ondernemers snel advies inwinnen zonder bureaucratie. In gelijkaardige steden is nu reeds een sterke dienst lokale economie aanwezig.
-
Een doordachte aanpak van de leegstand en uitbreidingsmogelijkheden, door een evenwichtig uitgewerkt plan
We vragen een actieplan leegstand dat klaar is in 2026 waarbij stimulerende maatregelen gecombineerd worden met een progressieve leegstandsheffing. UNIZO Oudenaarde wil dat er een up-to-date strategisch commercieel plan wordt uitgewerkt en vraagt een gericht acquisitiebeleid om nieuwe zaken in de commerciële kernen en bedrijven op en rond de terreinen aan te trekken. De nood aan KMO-units is groot in Oudenaarde. Zet druk bij de intercommunale om de ontwikkeling van de bedrijventerreinen tegen 2025 aan te vatten.
-
Oudenaarde heeft nood aan een parkeerbeleid voor kortparkeren
Tegen 2026 moet een parkeerplan worden uitgewerkt waarbij er rekening gehouden wordt met de verschillende noden van ondernemers, klanten, werknemers en bewoners. We vragen om kortparkeerplaatsen (shop and go) meer algemeen in te voeren in de nabijheid van handelszaken.
Voorzie tegen 2030 een grondige uitbreiding van parkeerplaatsen voor auto’s met (snel)laadpunten, strategisch verspreid over het grondgebied van Oudenaarde.
Voorzie tegen 2027 meer plaats om fietsen veilig te kunnen stallen. Bij voorkeur kunnen er elektrische fietsen geladen worden en zijn deze ook comfortabel in gebruik voor de verschillende soorten fietsen.
-
Koop maximaal lokaal, zeker als gemeente
Zorg ervoor dat overheidsopdrachten helder gecommuniceerd worden aan de lokale ondernemers, zorg voor een transparante gunning, verzamel de adressen van de ondernemers in een database, maak gebruik van Regioleverancier om overheidsopdrachten aan te kondigen en organiseer een sessie “Zakendoen met de Gemeente” in samenwerking met UNIZO.
-
Ondersteun ondernemers die investeren in duurzaamheid
Net zoals voor de burgers vragen ondernemers, in het kader van de green deal, ondersteuning voor groendaken, hemelwaterinstallaties en infiltratievoorzieningen.
Een voltijdse duurzaamheidscoördinator tegen 2030, aangesteld door de gemeente, moet ondernemers en burgers informeren, samenbrengen en inspireren op thema’s zoals, energietransitie, snoeien in energieverbruik, circulair ondernemen en de verschillende lokale en bovenlokale subsidiemogelijkheden. Dit kan in samenwerking met verschillende stakeholders zoals de intercommunale Solva, de provincie Oost-Vlaanderen, de POM,...