De lokale verkiezingen van oktober 2024 zijn achter de schermen in volle voorbereiding. Ook voor UNIZO Zottegem is de tijd rijp om enkele suggesties te doen voor een ondernemersvriendelijk beleid in Zottegem. Het UNIZO-bestuur heeft in samenspraak met haar leden vijf bevattelijke prioriteiten bepaald en zal ervoor ijveren dat die worden aangepakt door het volgende gemeentebestuur.  

De vijf prioriteiten waar UNIZO Zottegem de nadruk op legt zijn:  

Koop maximaal lokaal, zeker als stad

Zorg ervoor dat overheidsopdrachten helder gecommuniceerd worden aan de lokale ondernemers, zorg voor een transparante gunning, schrijf de opdrachten op maat van de lokale ondernemers, maak daadwerkelijk gebruik van platformen zoals Regioleverancier om overheidsopdrachten aan te kondigen en organiseer een jaarlijkse sessie “Zakendoen met de Gemeente” in samenwerking met UNIZO om zo nog meer ondernemers warm te maken voor overheidsopdrachten.  

Stel een voltijds ambtenaar lokale economie aan

Deze ambtenaar is belangrijk als aanspreekpunt en noodzakelijk voor een kwalitatieve dienstverlening aan ondernemers.  
Veel ondernemersvragen blijven nu nog onbeantwoord. Het is nodig om een uniek aanspreekpunt voor ondernemersvragen te hebben en om voldoende oog te hebben voor de coördinatie en dispatching ervan om zo het overzicht te behouden   

Zet in op de bedrijvige kernen van Zottegem  

Aantrekkelijkheid van de handelskernen moet worden verhoogd door het inzetten op een veilig en net centrum. 
Ga als stad in overleg met eigenaars van leegstaande panden om samen te zoeken naar oplossingen op korte termijn.  

Bouw een realistisch, maar ambitieus toeristisch beleid uit  

Zottegem is de Poort naar de Vlaamse Ardennen, dit moet nog meer worden uitgespeeld in de ruimere regio om zo een grotere aantrekkingskracht te hebben. Wanneer het toerisme belangrijker wordt, liggen heel wat kansen voor ondernemen in deze sector. De nieuwe website met oog voor de toeristische kwaliteiten is een eerste stap in een brede communicatie- en promotiecampagne, maar zeker geen eindpunt.  

Zorg voor meer parkeergelegenheid door efficiëntere bezetting   

Naast het aanbod, is ook de kwaliteit van de parkings het bekijken waard. Zo is Parking Sanitary momenteel onderbenut door de slechte staat. Een nieuwe aanleg en beter onderhoud kunnen ook zorgen voor efficiëntiewinsten. Hierbij dient zeker ook rekening te worden gehouden met toegankelijkheid voor mensen met een beperking en de mogelijkheid tot elektrisch laden. 

Voorzitter Marc Van de Walle: “Onze politici zijn zich nu aan het warmlopen voor de verkiezingen van oktober 2024 en dus grijpen we deze kans om aandacht te vragen voor de ondernemers in onze gemeente. Vanuit UNIZO Zottegem geven we met deze vijf prioriteiten duidelijk aan wat een ondernemersvriendelijk beleid volgens ons moet inhouden. Het is nu aan de kandidaten om met onze suggesties aan de slag te gaan én aan de ondernemers om in oktober 2024 ondernemend te gaan stemmen.”