De lokale verkiezingen van oktober 2024 zijn achter de schermen al in volle voorbereiding. Ook voor UNIZO Zele is de tijd rijp om enkele suggesties te doen voor een ondernemersvriendelijk beleid in Zele. Het UNIZO-bestuur heeft in samenspraak met haar leden vijf bevattelijke prioriteiten bepaald en zal ervoor ijveren dat die worden aangepakt door het volgende gemeentebestuur.  

De vijf prioriteiten waar UNIZO Zele de nadruk op legt zijn:  

  1. Meer waar voor ons geld 

De uitgaven voor lokale economie zijn laag in vergelijking met de inkomsten uit de bedrijvenbelasting, onroerende voorheffing en andere belastingen die aangerekend worden aan de ondernemers. 

Schaf belasting die meer kosten om ze te innen dan ze opbrengen, af. Denk hierbij aan de belasting aan taxidiensten, tweede verblijven,… 

Schaf de belastingen op reclameborden en reclamefolders af. 

  1. De werking van de overlegorganen is aan herziening toe

Het is nodig om de Adviesraad Lokale Economie te heractiveren.  

Het overleg is nu te beperkt en is slechts een kennisgeving van eerder genomen beslissingen. 

Het is nodig om de adviesraad om te vormen tot een participatief orgaan, dat samen met de gemeente de doelstellingen bepaalt en deze op een gedragen manier uitvoert. 

We stellen voor dat de gemeente voor alle thema’s die belangrijk zijn voor de ondernemers advies vraagt en het motiveert wanneer de gemeente afwijkt van het advies. 

  1. Herwerken circulatieplan en wegnemen van de knips 

Over het circulatieplan werd al veel geschreven en gezegd. We vragen om het circulatieplan te herwerken en om de verkeersknips op de Markt en Koevliet terug in te trekken. 

  1. Schop in de grond of evenement? Informeer en betrek ondernemers 

Zet in op het tijdig informeren en betrekken van ondernemers bij werken en evenementen. Door dit tijdig te doen, kunnen ondernemers input geven over de timing en eventuele ongewenste effecten. Voorzie voldoende signalisatie bij werken en evenementen en stem deze af met werken in de ruime omgeving. 

  1. Werk aan de aantrekkelijkheid van de kern door handhaving

Het centrum geeft op sommige plaatsen een verloederde indruk. 

Zet daarom meer in op handhaving: er wordt te veel afval op de grond gegooid, er wordt drugs gebruikt, er is vandalisme,… Dit alles zorgt voor een onveiligheidsgevoel. 

Speel de toeristische troeven van Zele meer uit: de Groene boorden trekken wandel- en fietstoeristen aan. Hier kan er nog meer op worden ingezet. 

Lees meer over UNIZO Zele

Lees meer over UNIZO komt op