De zes prioriteiten van UNIZO Lievegem
De lokale verkiezingen van oktober 2024 zijn achter de schermen al in volle voorbereiding. Ook voor UNIZO Lievegem is de tijd rijp om enkele suggesties te doen voor een ondernemersvriendelijk beleid in Lievegem. Het UNIZO-bestuur heeft in samenspraak met haar leden zes bevattelijke prioriteiten bepaald en zal ervoor ijveren dat die worden aangepakt door het volgende gemeentebestuur.
De zes prioriteiten waar UNIZO Lievegem de nadruk op legt zijn:
Zorg voor betere handhaving en maak de kernen van Lievegem weer veiliger, zodat het er aangenaam werken en winkelen is.
Lievegemse ondernemers merken op dat vandalisme en kleine criminaliteit de laatste tijd is toegenomen. Ze zien hangjongeren, dealers, brandstichting aan en rond publieke gebouwen, autoruiten en etalages die worden stukgeslagen... Deze situatie bedreigt de aantrekkelijkheid van de horeca en winkels in de kernen. Sinds de fusie is de politie minder bereikbaar en minder snel ter plaatse. De indruk leeft dat de politiezone te groot is voor het aanwezige korps. Meer blauw op straat en een snellere handhaving zouden heel wat problemen kunnen oplossen.
Wegenwerken? Zet in de komende legislatuur in op tijdige informatie.
Ondernemers vragen om vroeger op voorhand te worden verwittigd van hinder en fasering van openbare werken. Zo kunnen zij maatregelen nemen en zelf ook klanten, medewerkers en leveranciers verwittigen.
Laat de ambtenaar lokale economie een database aanleggen zodat die proactief ondernemers op de hoogte kan brengen als er in hun zone werkzaamheden met hinder plaatsvinden. Deze communicatie kan verlopen via standaardbrieven en mails, maar eventueel ook via pushmeldingen op de gsm (systeem zoals BEAlert of via WhatsApp).
Stem de timing van verschillende werven op elkaar af, denk aan de aanleg van Fiber of de werken aan het plein in Waarschoot. Ga snel in overleg met Proximus.
Blijf ondernemers in “geïmpacteerde gebieden” zeker onder de aandacht houden tijdens werkzaamheden en betrek hen bij heropening van het wegennet.
Ondersteun ondernemers in de energietransitie en bij energiebesparende maatregelen.
Ondersteun ondernemers actief in de energietransitie. Informatie, subsidies en praktische hulp, zoals bij het installeren van laadpalen, moeten makkelijker toegankelijk zijn. Informeer ondernemers, breng hen samen en inspireer hen op thema’s zoals, energietransitie, snoeien in energieverbruik, circulair ondernemen en de verschillende lokale en bovenlokale subsidiemogelijkheden. Werk daarvoor samen met externe partners (intercommunale, Provincie, POM,…). Communiceer over duurzame investeringen van de gemeente en de aanwezigheid van allerlei duurzame diensten (laadpalen, projecten rond circulaire economie, korte keten,…).
Maak werk van een parkeerplan in overleg met ondernemers.
Start vanaf 2025 binnen de bestaande LEA een werkgroep ‘parkeren in de kernen’ en ga samen in overleg met UNIZO over een toekomstgericht parkeerbeleid. Vooral de inplanting van publieke laadpalen moet doordacht gebeuren. Zo is er vraag naar laadpaalinfrastructuur aan publieke gebouwen en in de kernen, maar mag dit niet ten koste gaan van parkeerplaatsen voor werknemers, klanten en leveranciers.
Voorzie shop-&-go plaatsen in de Stationsstraat.
Communicatie naar ondernemers.
Bundel tegen 2026 alle relevante ondernemersnieuws in een aparte digitale nieuwsbrief en zorg ervoor dat ook ondernemers van buiten de gemeente (maar met veel Lievegemse klanten of met servicegebied Lievegem) hierop kunnen intekenen.
Werk samen met UNIZO om starters en nieuwe ondernemers in de gemeente te verwelkomen.
Behoud en digitaliseer de Lievegembon tegen 2028.
Behoud de populaire Lievegembon. Maak de inning ervan digitaal zodat ondernemers die sneller en makkelijker kunnen afhandelen.