Moet het doktersbriefje afgeschaft worden? Dat was de voorbije dagen de inzet van een stevig debat en ook onderdeel van de begrotingsonderhandelingen. Eerlijk: ik vraag aan mijn medewerkers geen ziektebriefje als ze een dag afwezig zijn. Om de simpele reden dat ik liever werk vanuit vertrouwen en dicht bij mijn medewerkers sta.

Als er al eens iemand zich een dag ziek zou melden omwille van een stevige kater van de avond voordien, dan wil ik dat zelfs nog door de vingers zien. Want bij ons wordt er keihard gewerkt en doorgaans niet op een uur gekeken. Een kwestie van geven en nemen, dus. Dat is de reden waarom in veel bedrijven het ziektebriefje niet meer aan de orde is. 

Toch zijn wij tegen een algemene afschaffing. Want niet iedereen is gezegend met enkel medewerkers die voluit voor het bedrijf gaan en er de kantjes niet aflopen. Bovendien geven afwezigheden in bepaalde sectoren (productie, bouw, retail,…) grotere uitdagingen dan in andere (bv. dienstensector).

UNIZO ijverde daarom de voorbije dagen zeer sterk om de werkgever zelf te laten beslissen over het ziektebriefje. Vanuit een eenvoudig principe: wie betaalt, bepaalt. De regering is ons daarin gevolgd. Er komt weliswaar een afschaffing van het ziektebriefje voor 1 dag. Maar met een uitzondering voor de kmo’s: daar blijft de werkgever zelf de keuze hebben om een doktersbriefje te vragen.

Een goede zaak. Want het doktersbriefje mag dan geen zaligmakend systeem zijn, een vrijgeleide voor de ‘maandag’- of ‘ik heb vandaag geen goesting’-ziekte is dat nog veel minder.

Bart Lodewyckx, Gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg

reageer