Relatief goedkope vorm van koopkrachtverhoging en stimulans voor binnenlandse voedingsconsumptie

"Maaltijdcheques zijn voordelig voor de Belgische economie. Dus moeten we het systeem versterken.” Dat is de conclusie van een studie, uitgevoerd door onderzoeksbureau Roland Berger. Econoom en auteur Bruno Colmant, ten tijde van de studie actief bij Roland Berger, verklaart de conclusies.

Tekst: Filip Horemans – Foto: Bruno Colmant

“Maaltijdcheques zijn een eenvoudig en fiscaal vriendelijk instrument voor werkgevers om de koopkracht van hun werknemers te versterken”, heft Bruno Colmant aan. “Daarmee wijs ik al meteen op twee voordelige componenten: de fiscale component, maar tegelijk ook de sociale factor. Want maaltijdcheques vormen het ideale instrument om ook gezinnen die het financieel moeilijk hebben toch te stimuleren om voldoende geld uit te geven aan voeding. Wie financieel onvoldoende rond komt, heeft vaak de neiging om te besparen op voeding, en dus op zijn gezondheid. De maaltijdcheques hebben hier evenwel een belangrijk kanaliseringseffect, gezien ze enkele voor voedingsuitgaven kunnen worden gebruikt.”

Mede om die redenen bepleit Bruno Colmant een verhoging van het plafondbedrag voor maaltijdcheques, dat momenteel nog op 8 euro ligt. “Dat bedrag zou sowieso al moeten worden aangepast aan de index. Zeker als je weet dat de kostprijs van ons boodschappenmandje sinds 2022 met 26% is gestegen, volgens het onderzoek van Roland Berger. Zuivelproducten werden, bijvoorbeeld, 28% duurder, brood 24%. Maar daarbovenop bepleit ik ook een effectieve verhoging, tot een bedrag van 12 tot 13 euro, wat volgens onderzoek overeenkomt met het actuele basisbedrag dat nodig is om één persoon één dag voldoende en gezond te laten eten. Ik heb het dan niet over luxevoeding, maar over eenvoudige producten, waarbij er thuis wordt gekookt.” “Dergelijke ingreep brengt een relatief lage kost mee voor de betrokken werkgevers en de fiscale impact blijft eveneens beperkt”, argumenteert Bruno Colmant verder. “Bovendien gaat het om bedragen die exclusief bijdragen aan de Belgische economie, gezien de maaktijdcheques uitsluitend kunnen worden uitgegeven in eigen land. Op die manier zetten ze ook een rem op de koopvlucht die we vaak zien, door consumenten die in voedingsaankopen over de grens gaan doen.”

In een nieuwe studie, dit voorjaar uitgevoerd door Listen, in opdracht van VIA (de vereniging van uitgevers van cheques) komen de onderzoekers tot gelijkaardige conclusies en analyses. De snelheid waarmee de maaltijdcheques worden gebruikt – 50% gebruikt ze binnen de twee weken en meer dan 80% binnen de maand – illustreert volgens Listen het succes en het belang van de maaltijdcheques. Koopkracht die de lokale handelaars, slagers, bakkers… ten goede komt. Daar bovenop benadrukt het Listen-onderzoek het multiplicatoreffect (factor 1,8) van de maaltijdscheques. Eén euro uitgegeven aan maaltijdcheques komt in de praktijk neer op bijna 2 euro die terugvloeit naar de Belgische economie. Op dit ogenblik kennen circa 170.000 werkgevers maaltijdscheques toe aan in totaal 3.000.000 gebruikers/werknemers.

Econoom Bruno Colmant: “Persoonlijk pleit ik voor veralgemening van het recht op maaltijdcheques. Met dat instrument,  gekoppeld aan slimme marketing- of promocampagnes, kunnen we het consumentengedrag bijvoorbeeld sturen in de richting van meer gezonde voedingskeuzes. Wat mij betreft zijn de mogelijkheden om maaltijdcheques op een creatieve en beneficiaire manier in te zetten nog lang niet uitgeput.”

                                                                                         ###

 

UNIZO-leden krijgen meer!

Als UNIZO-lid geniet je van een interessante korting op je administratiekosten wanneer je maaltijd- of ecocheques toekent aan je personeel. 

Aanvaard je maaltijd- of ecocheques van Pluxee of Monizze, dan krijg je als UNIZO-lid tot 2 % korting op de transactiekosten.

Meer weten? Kijk op www.UNIZO.be/ledenvoordelen.