Sinds 2023 is een “energieprestatiecertificaat voor niet-residentiële gebouwen” (EPC NR) verplicht bij de verkoop en verhuur van niet-residentiële gebouwen. Die verplichting wordt nu verder uitgebreid.  Vanaf 1 januari 2025 moeten grote niet-residentiële gebouweneenheden met een bruikbare vloeroppervlakte groter dan of gelijk aan 1000 m² over een EPC NR beschikken, ongeacht verkoop (en andere overdrachten) of verhuur.

De verplichting geldt voor eigenaars van gebouweenheden die als hoofdbestemming “niet-residentieel” hebben, o.a. voor gebouweenheden met als hoofdbestemming een kantoor-, handels-, school-, gezondheids-, sport-, horeca- of bijeenkomstfunctie. Er zijn een beperkt aantal uitzonderingen, zo o.m. voor industrieel gebruik zoals werkplaatsen, opslagplaatsen of loodsen, en landbouwgebruik.

De eigenaar moet tijdig een erkende energiedeskundige type D aanstellen om het EPC NR te laten opmaken. Aangezien er door de overheid geen vaste prijs opgelegd wordt voor de opmaak van zo’n EPC, is het aangewezen om verschillende energiedeskundigen te contacteren voor een offerte.

Raadpleeg de lijst van erkende energiedeskundigen type D.

Meer info