1. Kwalitatieve gemeentelijke dienstverlening aan ondernemers.
Zorg voor een voltijds ambtenaar lokale economie als direct aanspreekpunt voor ondernemers binnen de gemeente.
Behoud de maandelijkse nieuwsbrief maar zet hierbij ook de lokale / nieuwe ondernemers in de kijker. Denk bij de communicatie aan handelaars, maar ook aan de vele ondernemers uit andere sectoren die Essen rijk is.
Voorzie een starterspremie voor startende ondernemers in Essen.
Vraag eenzelfde toegangsprijs aan ondernemers en particulieren op het containerpark.
Behoud de verkiezing van de Ondernemer van het jaar in samenwerking met UNIZO Essen en voorzie daarnaast ook een jaarlijkse BBQ voor de vrije beroepers.

2. Schop in de grond of evenement? Informeer en betrek ondernemers.
Zet in op het tijdig informeren en betrekken van ondernemers bij werken en evenementen. Door dit tijdig te doen, kunnen ondernemers input geven over de timing en eventuele ongewenste effecten. Voorzie voldoende signalisatie bij werken en evenementen en stem deze af met werken in de ruime omgeving.

3. Betrek ondernemers bij het opzetten van (nieuw) een parkeerbeleid en mobiliteitsplan.
In de volgende legislatuur moet een parkeerplan worden uitgewerkt waarbij er rekening gehouden wordt met de verschillende noden van ondernemers, klanten, werknemers en bewoners. We vragen om de blauwe zone terug in te voeren of om onder andere kortparkeerplaatsen in te voeren. Stem het parkeer- en mobiliteitsbeleid ook voldoende af met de andere wegbeheerders, zodat er een vlotte en integrale aanpak komt. Vergeet hierbij de participatie met de verschillende stakeholders niet.

4. Koop maximaal lokaal bij overheidsopdrachten.
Zorg er voor dat overheidsopdrachten helder gecommuniceerd worden aan de lokale ondernemers, zorg voor een transparante gunning, verzamel de adressen van de ondernemers in een database, maak gebruik van Regioleverancier om overheidsopdrachten aan te kondigen en organiseer een sessie “Zakendoen met de Gemeente” in samenwerking met UNIZO.

5. Neem initiatieven om de kernen bedrijvig te houden.
Maak van Heuvelplein een levendig plein met ruimte voor horeca. Met verschuiving van de pomp naar het beeld van heer Jezus (waterfontein in/uit pomp)?
Zorg ervoor dat ook handelaars buiten het winkelkerngebied mee genieten van de voordelen die handelaars binnen het gebied kennen zoals de kerstverlichting, een schans voor klanten in rolstoelen, …
Herzie de afbakening handelskernen: Essen centrum, Wildert, Hoek, Horendonk en Heikant.
Voorzie cashpunten aan Essenhoek en Wildert. Deze geldautomaten zijn niet alleen belangrijk om geld af te halen, maar zijn voor ondernemers ook onontbeerlijk om geld terug te brengen en wisselgeld te krijgen. Zorg dat deze veilig en net zijn.

6. Realiseer in de volgende legislatuur een uitbereiding van de KMO-zone.
De vraag naar ruimte bij ondernemers is groot. Zorg voor een eerlijke invulling van de KMO Zone Rijkmaker en geef voorrang aan ondernemers uit Essen. Communiceer openlijk over potentiële vrije ruimte en geef de kans aan verschillende ondernemers om de lege units in te vullen ipv deze aan 1 bedrijf toe te wijzen. Betrek UNIZO bij invulling ervan. Vele ondernemers staan al lang op wachtlijst en verneemt nooit iets. Betrek en informeer ondernemers op de wachtlijst.
Voorzie daarnaast de mogelijkheid om meer gronden aan te snijden voor economie en bestaande bedrijventerreinen optimaler in te vullen. Denk als een ondernemer bij het beoordelen van omgevingsvergunningen. De dienst ruimtelijke ordening werkt te vaak log.