Tijdens een actie waarbij de horeca-uitbaters in de Gentse Overpoortstraat met een leeg glas coronaproof getoost hebben, is er gisterenavond aandacht gevraagd voor de mentale en financiële weerbaarheid van ondernemers in het nachtleven. Uit een enquête van De Gentse Tappers, de vzw die de horeca uitbaters van de Overpoort verenigt, en de Horecacel UNIZO Oost-Vlaanderen, blijkt dat heel wat horeca-ondernemers uit de bekende uitgaansbuurt de toekomst somber inzien. Zowel hun financiële als mentale situatie is een tikkende tijdbom.

Al tien maanden ondertussen zijn de deuren van de populaire studentencafés gesloten. Al 10 maanden hebben deze ondernemers geen enkel perspectief en dat eist zijn tol. De resultaten van de enquête die werd beantwoord door alle 35 horeca-uitbaters uit de Overpoort liegen er niet om. De weerbaarheid geraakt op, zowel op financieel als op mentaal vlak.

De resultaten

Als er gepolst wordt naar de mentale toestand van de ondernemers, dan blijkt dat 43% van de uitbaters (15 van de 35 bevraagden) zich slecht tot heel slecht voelt. Met hun financiële situatie is het nog slechter gesteld: bij 65,7% zijn de financiën niet goed, bij 8,6% is de situatie zelfs precair. Gelukkig geeft 45,6% van de ondernemers aan zich toch nog mentaal weerbaar te voelen, ondanks de moeilijkheden.

Wat zijn de vooruitzichten van deze ondernemers? 57% kan de situatie nog een half jaar volhouden. Iets meer dan de helft daarvan zelfs langer dan zes maanden. Maar voor een kwart van de ondervraagden mag de situatie niet langer dan drie maanden meer aanhouden, 17% ziet zich nog maar een maand overleven.

Ondersteuning

Tim Joiris, voorzitter Horecacel UNIZO Oost-Vlaanderen: “Stad Gent voorziet ondersteuning voor ondernemers inzake corona, o.a. de subsidie ‘doorzetterscontract’ om investeringen in hun zaak te bekostigen. Uit de enquête blijkt wel dat nog te weinig ondernemers hiervan op de hoogte zijn. We vragen dan ook aan de Stad om het bestaan van deze subsidies nogmaals te communiceren naar alle ondernemers. Hiervoor reiken we graag de hand uit en willen we de stad ten volle bijstaan. De uitbaters kunnen alle ondersteuning gebruiken, want dit lijkt een uitzichtloze situatie.”

Transparantie

Jos Vermeiren, directeur UNIZO Oost-Vlaanderen: “De ondernemers in het nachtleven hebben meer dan ooit nood aan transparantie. Hoelang zal deze situatie, een Overpoort die op slot is, nog blijven aanhouden? Wanneer kunnen de terrassen weer buiten gezet worden? Volgens de enquête vond de meerderheid dit een goede tussenoplossing. We pleiten daarom om zo snel mogelijk enig perspectief te geven, zodat we dit jaar niet eindigen met een voor de helft leegstaande Overpoort.”