Misschien voel jij ook de nood om andere aanwervingswegen in te gaan? Want het is niet meer rechttoe rechtaan dat men geschikte kandidaten voor openstaande vacatures vindt. Opleidingen zijn een goede geleide in het werk-vind-proces. Zo maakt Werkplekleren een groeitraject mogelijk voor de kandidaat en het bedrijf. Er bestaan verschillende vormen die werken als hefboom om de competentiekloof te overbruggen en bedrijven futureproof te maken. Opleidingen verlangen naar aangepaste/inclusieve werkvloeren. Op inclusieve werkvloeren loopt een stagementor. Hij/zij zorgt voor een warme start en begeleidt de kandidaat nauw in het leerproces.

Financieel voordelige opleidingen

Met een IBO kan je je ideale werknemer zelf vormen in een individuele beroepsopleiding. Je betaalt geen loon of RSZ, enkel een vast maandelijks bedrag. Na deze unieke formule is er kans tot aanwerving.
Een IBO +  maakt dat ook kwetsbare werkzoekenden zich kunnen sterken in werkervaring aangepast aan hun handicap. Het opleidingsgedeelte duurt maximaal 52 weken. Een periode die niet is gebonden aan de verplichting van loon, RSZ of productiviteitspremie voor je organisatie.
Een werkervaringsstage heeft als doel generieke competenties  te versterken - werkritme, communicatieve skills, omgaan met informatie, zichzelf ontwikkelen. Er is geen aanwervingsplicht of kost voor jou als werkgever. 

Mentoropleiding

Voor stagementoren ligt bij opleidingen een belangrijke rol weggelegd. Hij of zij moet voeling hebben met verschillende leerstijlen om de kandidaat tot het beste uit te dagen.
In onze erkende mentoropleiding maken mentoren kennis met de verschillende aspecten van het mentor zijn.

  • Ze krijgen inzicht in de taken en rollen van een mentor en in de relatie tussen de mentor en de nieuwe medewerker.
  • Ze leren hoe ze collega’s kunnen motiveren en hoe ze op een positieve en stimulerende manier kunnen communiceren.
  • Op het einde van deze opleiding weten ze hoe je iemand goed kan begeleiden op de werkvloer als mentor.

Het ESF-project ‘Schakels naar Inclusief Ondernemen’ ondersteunt deze actie waardoor we het praktisch kosteloos kunnen aanbieden.

Ben je benieuwd naar dit aanbod, of alle vormen van werkplekleren? Weerhoud je niet ons te contacteren. We informeren je met plezier!
Info@i-diverso.be of raadpleeg onze kaart voor regionale contactgegevens. https://i-diverso.be/contact/

VDAB. (z.d.). Kengetallen - Werkzoekenden zonder werk. Arvastat VDAB. Geraadpleegd op 29 november 2021, van https://arvastat.vdab.be/burgers_basisstatistieken.html
Decock, S. (2021, 8 november). 60 procent van bedrijven heeft last om voldoende personeel te vinden. Standaard.be. Geraadpleegd op 29 november 2021, van https://www.standaard.be/cnt/dmf20211108_95012955