Nu zondag kiezen we een nieuwe gemeente- en provincieraad. Dit gebeurt met een set nieuwe regels die de rol van de kiezers moeten versterken.

De volledige uitleg hierover vind je hier in detail op de website van de Vlaamse overheid.

Afbeelding van hoe je geldig stemt

Op deze afbeelding zie je duidelijk welke je opties zijn om geldig te stemmen.

We vatten de voornaamste nieuwigheden hier kort samen:

  • Stemmen is niet langer verplicht, maar wel belangrijk om jouw belangen te verdedigen.
  • Voorkeurstemmen krijgen meer gewicht, wat betekent dat je met een naamstem een grotere invloed op het resultaat hebt. De grootste verandering is dat enkel de populairste politicus van de grootste fractie in een coalitie burgemeester kan worden.  
  • Daarnaast krijgt de winnaar van de verkiezingen het initiatiefrecht om binnen twee weken een coalitie te vormen. Andere partijen mogen in die periode geen alternatieve coalities smeden. Dit versterkt de positie van de winnende partij, maar wil nog niet zeggen dat zij ook effectief aan de macht komt. De grootste partij moet immers nog altijd een meerderheid achter zich krijgen. 
  • Wil je stemmen met impact, dan kan je dit best doen door elke kandidaat waar jij achter staat een naamstem te geven. Dat weliswaar binnen éénzelfde partijlijst. Waar elektronisch wordt gestemd, kan je sowieso slechts op één lijst stemmen voor de lokale verkiezingen en één lijst voor de provincie. Wordt er in jouw gemeente nog met potlood en papier gestemd, breng dan geen stem uit op (kandidaten van) meerdere lijsten, want dan is je stem ongeldig. 

Check ook https://www.unizo.be/unizo-komt-op en ontdek welke prioriteiten de ondernemers in jouw stad of gemeente aangepakt willen zien door het volgende bestuur.   

Nuttig voor jou