Geen marge voor loonsverhoging bij bedrijven, ook niet door automatische indexering
Als ook jij betaalbare lonen essentieel vindt om als bedrijf rendabel en concurrentieel te kunnen blijven ondernemen, sluit je dan aan bij onze strijd en word UNIZO-lid. Als grootste ondernemersnetwerk in Vlaanderen en Brussel vergroten we je ondernemerskracht op diverse fronten.
De Nationale Bank bracht begin deze week haar vooruitzichten: de komende drie jaar is er geen ruimte voor een loonsverhoging bovenop de index. Door de automatische loonindexering lopen de loonkosten verder op en stijgen ze sneller dan in onze buurlanden. UNIZO is niet verrast door deze prognose en dringt aan om ons indexeringssysteem bij te schaven, zodat pieken vermeden worden.
Naast het systeem van automatisch indexeren is er ook de loonwet die bepaalt hoe sterk de lonen kunnen stijgen bovenop de index. De NBB voorspelt nu dat hiervoor geen marge is, in februari zal de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven hierover definitief uitsluitsel geven.
In 2022 en 2023 stegen de Belgische uurloonkosten in de privésector ongezien met maar liefst 12,58%. In de buurlanden Nederland, Frankrijk en Duitsland was dit 8,23%. Voor paritaire comités die jaarlijks indexeren in januari gaat het zelfs om een stijging van de loonkosten met 20% tussen 2021 en 2025. Het gevolg is dat onze loonkostenhandicap verder oploopt en onze economie aan competitiviteit inboet. Zeker in tijden van hoge inflatie is dit een steeds wederkerend probleem. UNIZO wil dat hier eindelijk in wordt ingegrepen.
“De loonkosthandicap loopt verder op. Om dat verschil weg te werken moeten of de loonkosten dalen, of we moeten efficiënter, productiever en innovatiever zijn. Het probleem is dat onze productiviteit trager stijgt dan in de ons omringende landen, en dan laten we de vergelijking met niet- Europese landen nog buiten beschouwing”, zegt Danny van Assche.
Voor UNIZO mogen zowel de loonwet en het systeem van automatisch indexeren op de schop. Dan zijn er vrije loononderhandelingen zoals bijna overal in de wereld.
“We hopen op voortschrijdend inzicht, maar nog niet alle geesten zijn hier al rijp voor”. We kunnen ons echter niet inbeelden dat men in een nieuw regeerakkoord niet minstens het risico op een nieuwe, en mogelijk langdurige, energieschok incalculeert en mechanismen voorziet om het concurrentievermogen zoveel mogelijk te vrijwaren en ondernemers overlevingskansen te bieden. De vraag is niet of er nog energie-inflatieschokken komen, maar wanneer. We hebben als quasi enige land een systeem van automatische loonsverhoging gekoppeld aan de index. Door de recente inflatieschokken zijn de lonen dan ook enorm gestegen, de helft sneller dan bij onze buurlanden. Die kost komt volledig bij de ondernemers en ondergraaft de competitiviteit. Het is hoog tijd om het huidig systeem van automatische indexering minstens bij te schaven.”
UNIZO stelt voor om de gezondheidsindex te vervangen door een duurzaamheidsindex, waarbij aardgas, vloeibare brandstoffen (stookolie) en vaste brandstoffen (hout) definitief uit de korf verdwijnen. Daarnaast moeten bestaande elektriciteitscontracten meetellen bij de berekening van de inflatie. Nu baseert men zich enkel op de nieuwe contracten, wat een foutief beeld geeft van het daadwerkelijk koopkrachtverlies. Tot slot moeten ondernemingen die in moeilijkheden verkeren de mogelijkheid hebben tot een opt-out van loonindexatie.
“Een bedrijf kan beter een indexering overslaan of later inhalen en overleven, dan mordicus de automatische indexering volgen met een faillissement en jobvernietiging tot gevolg. Wie kan daar tegen zijn? Die flexibiliteit kan trouwens in twee richtingen werken. Versoepel de voorwaarden en modaliteiten van de bestaande winstpremie zodat werkgevers meer maatwerk kunnen toepassen in hun verloningsbeleid“, aldus Danny van Assche.
Lees hier onze voorstellen in ons dossier voor een nieuw model van loonvorming.